X
    Categories: Vesti

Zanimljive oblasti kozmetologije

Promene vezivnog tkiva uzrokovane trudnoćom

Striae distensae (striae gravidarum) razvijaju se kod oko 90% žena tokom šestog i sedmog meseca trudnoće (3). Pojavljuju se kao ružičaste ili purpurne atrofične trake na abdomenu i ponekad u predelu grudi, bokova i ingvinalne regije. U etiologiji strija izdvajaju se dve osnovne grupe faktora:

• hormonski (adrenokortikalni hormoni, estrogen i relaxin)
• fizički faktori ( povećano mehaničko istezanje pomenutih regija)

Od ostalih faktora treba pomenuti patološka endokrina stanja, kao što je Cushing-ov sindrom, koji može pogodovati pojavi strija, ili uzimanje nekih lekova, a izdvajaju se sistemski primenjeni kortizon i progesterone (17).

Smatra se da na razvoj strija u velikoj meri utiču prekomerna telesna težina buduće majke, kao i težina ploda, a neki autori veruju da je istezanje jedini faktor koji uslovljava pojavu strija. Nakon porođaja strije imaju izgled izbledelih atrofiranih linija, manje vidljivih nego tokom trudnoće, ali nikada ne mogu nestati u potpunosti (2). Strije su prema kliničkoj slici svrstane u šest tipova, tj. četiri osnovna sap o dva podtipa (Tabela 2) (17). Klasifikacija strija je veoma važna za sprovođenje odgovarajućeg tretmana.

U literaturi postoje brojni podaci o primeni brojnih tretmana da bi se popravilo stanje kože zahvaćene strijama (17).

Pominje se primena kremova koji sadrže vitamin A (retinolna kiselina) ili glikolnu kiselinu, u cilju prevencije ili u tretmanu ranih strija (18). Ali kada se ovi preparati koriste u tretmanu strija postpartalno, poboljšanje, ukoliko ga ima, je veoma slabo (17). Neki od autora su zabeležili blaga poboljšanja, posebno kod ranih strija, dok drugi nisu pronašli signifikantnu razliku u odnosu na kontrolnu grupu (19).

Supstance za izbeljivanje kože prirodnog porekla

Kojic kiselina

Ova kiselina, inhibitor tirozinaze, poreklom je iz različitih vrsta gljivica kao što su Aspergilus i Penicillium. Koristi se u proizvodnji hrane da bi se sprečilo tamnjenje ili ubrzala pojava crvene boje kod još nesazrelih jagoda. U Aziji se koristi lokalno kao sredstvo za izbeljivanje kože ili u sastavu dijeta (9).
Koristi se u koncentracijama 1-4% i često je efikasnija u kombinaciji sa drugim komponentama. Kojic kiselina može da iritira kožu i dovede do pojave kontaktnog dermatitisa. Ispostavlja se, međutim, da je korisna kod pacijenata koji ne mogu da podnesu tretman hidrohinonom, a studije su pokazale da se u cilju suzbijanja iritacije mogu kombinovati sa kortikosteroidima. Preparati za izbeljivanje kože sa Kojic kiselinom uobičajeno se koriste u toku 1-2 meseca ili dok se ne jave željeni efekti (5,9,10).

Ekstrakt Glycyrrhiza glabra linneva

Ekstrakt korena sladića, kao najzastupljeniji aktivni princip, sadrži 10-40% glabridina. Glabridin ostvaruje 50%-nu inhibiciju tirozinaze bez pojave citotoksičnih efekata, a pokazalo se da je 16 puta aktivniji od hidrohinona (5).
Kombinacija likoricija ekstrakta sa drugim sastojcima daje dobar odgovor kod izbeljivanja kože. U toku je razvoj novih formulacija sa ovim ekstraktom za tretman dermalne melazme (5, 9).

Arbutin

Sastojak poreklom iz medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi) hemijski predstavlja hidrohinon-β-D-glukopiranozid, ili je u formi metil-arbutina. Efekat…

Melatonin

melatonin je hormon koga luči hipofiza, kao odgovor na sunčevu svetlost. Inhibira melanogenezu na dozno savistan način. Utiče na aktivnost tirozinaze, tako da se njegovi efekti osećaju u proksimalnom delu puta sinteze melanina. Pokazano je da inhibira one procese u pigmentnim ćelijama koji su vođeni cikličnim adenozin monofosfatom (cAMP). Koncentracija potrebna za efikasan kozmetoceutski tretman pigmentacija kože još nije ustanovljena, mada se pokazalo da antiinflamatornu aktivnost ispoljava u koncentracijama od 0.6mg/cm2 (5).

Glikolna kiselinaOva α-hidroksi kiselina (eng. AHA), poreklom iz šećerne trske, ima značajan efekat na hiperpigmentacije kože. Pri niskaim koncentracijama, glikolna kiselina ima diskohezivni efekat na nivou epiderma, što za rezultat ima ubrzanu deskvamaciju pigmentisanih keratinocita. Kao retinoidi, glikolna kiselina skraćuje ćelijski cikluskeratinocita, tako da se pigment gubi mnogo brže. Pri višim koncentracijama, glikolna kiselina dovodi do epidermolize. Nekoliko studija je pokazalo da uklanjanje superficijelnih slojeva epiderma glikolnom kiselinom (hemijski piling), pri koncentracijama 30-70% može da poboljša penetraciju drugih sredstava za izbeljivanje kože, kao što je hidrohinon (5,8).
U slučaju da se glikolna kiselina koristi u tretmanu postinflamatorne hiperpigmentacije ili melazme, predlaže se da bi tretman trebalo otpočeti ulje/voda (u/v) kremom sa nižim koncentracijama glikolne kiseline, da bi se izbegla moguća iritacija kože i tretmanom uzrokovane postinflamatorne hiperpigmentacije. Upotreba hidrohinona i pre i nakon pilinga može da smanji rizik od takvih pigmentnih promena. Takođe, dodatak glikolne kiseline u formulacije dermokozmetičkih preparata….

4 meseca, može da spreči neželjene efekte, kao što je iritacija kože ili rizik od egzogene ohronoze( 8 )

Tabela 3. Supstance za depigmentaciju kože i potvrđeni efekti duž puta sinteze melanina
Table 3. Depigmenting agents and reported efects on the melanin synthetic pathway

* Pre sinteze melanina – transkripcija tirozinaze:

Tretionin

* Tokom sinteze melanina – inhibicija tirozinaze:

Hidrohinon
4-hidroksianizol
4-S-CAP* i derivati
Arbutin
Aloesin
Azelainska kiselina
Kojic kiselina
Emblica
Tirostat

* Inhibitori peroksidaze:

Fenoli

* Hvatači slobodnih radikala (ROS):

Askorbinska kiselina
Askorbil palmitat

* Nakon sinteze melanina – degradacija tirozinaze:

Linoleinska kiselina
alfa-linoleinska kiselina

* Inhibicija transfera melanozoma:

Inhibitori serin proteaze
Lektini i neoglikoproteini
Ekstrakti soje i mlečni peptidi
Niacinamid

* Ubrzivači obnavljanja kože:

Glikolna kiselina
Mlečna kiselina
Linoleinska kiselina
Likviricin
Retinolna kiselina
Helix aspersa Muller

*4-S-CAP = cistaminilfenol

Vitamini u kozmetickim preparatima

Primenjuju se stabilni derivati vitamina C: Na-askorbil-fosfat i Mg-askorbil-fosfat, koji je znatno stabilniji.Oba derivata vitamina C penetriraju u kožu (str. corneum) i pod uticajem enzima fosfataze se oslobađa aktivna askorbinska kiselina, koja ispoljava delovanje (19).
Vitamin C i derivati se koriste u preparatima za zaštitu od sunca i negu kože posle sunčanja, za izbeljivanje pega i fleka na koži, i posebno u antiaging kozmetici (23).
Takođe se askorbinska kiselina upotrebljava za sprečavanje paradontoze i zato se dodaje sredstvima za čišćenje zuba i negu usne šupljine (paste za sube, voda za usta).
Patentiran je proizvod Cellex C serum koji sadrži veliku dozu vitamina C, iz koga može da se oslobodi i 20 puta više vitamina C od količine koja je uobičajeno prisutna u koži. U istraživanjima koja su sprovedena pokazano je da je ovaj preparat podjednako efikasan protiv UVA i UVB zračenja, ali da ne deluje kao UV filtar (1).
Kombinacija vitamina Ci E obezbeđuje veoma dobru zaštitu od UVB zračenja. Međutim, pokazano je da vitamin C daje mnogo bolju zaštitu od vitamina E kada je u pitanju fototoksično delovanje UVA zraka na kožu (24).
Za izbeljivanje staračkih i sunčanih pega preporučuje se kombinacija l-askorbinske kiseline, askorbil-laurata, askorbil-palmitata i kalcijum-palmitata (25).
Krema na bazi askorbinske kiseline i ekstrakta medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva-ursi) sa komponentom za zaštitu od UV zračenja, koristi se kao sredstvo za beljenje i smanjenje pigmentacije problematične kože (25).
Interesantan je podatak da se u Japanu za izbeljivanje kože koristi vlažan sunđer na koga se nanosi prah vitamina C i vrši trljanje kože na kojoj je hiperpigmentacija (25).
U kozmetičkim formulacijama često se koristi Na-askorbil-fosfat u različitim koncentracijama: u preparatima za zaštitu od sunca 0,2-1%, formulacijama za dnevnu negu kože 0,2-2%, a u preparatima za izbeljivanje pigmentisane kože od 3-5%(nije pravilno, ili od 3 do 5% ili bez od)

Pantenol (Provitamin B5)

Pantenol (d(+)pantenol, dekspantenol) je biološki aktivan alkohol,analog pantotenske kiseline, i normalan sastojak kože i kose. Raspoloživ je u dva oblika: dekstrogiri izomer, d-pantenol i racemski oblik, dl-pantenol. d-pantenol je fiziološki dva puta aktivniji od racemskog oblika, o čemu treba voditi računa pri izboru sirovina za izradu kozmetičkih preparata.
Nezavisno od načina unošenja (oralno, parenteralno, lokalno), pantenol se u organizmu konvertuje u pantotensku kiselinu. Pantotenska kiselina je sastavni deo koenzima A, koji je važan za procese acetilovanja u lancu metabolizma ugljenih hidrata (2). Nedostatak pantotenske kiseline u koži izaziva pojačano orožavanje, depigmentaciju i deskvamaciju (2).

Pantenol u preparatima za spoljašnju primenu
Lokalna primena d-pantenola dovodi do ćelijske regeneracije (2). Kliničke studije su pokazale da pantenol stimuliše proliferaciju fibroblasta i pomaže obnavljanju tkiva kada se primenjuje lokalno (26). Primenjen lokalno pomaže i kod površinskih rana, opekotina, fisura, ulceracija, alergijskih dermatita. U Americi i Evropi pantenol je dominantan sastojak dermatoloških o OTC preparata koji se koriste za ublažavanje svraba, da pomognu izlečenje kožnih oštećenjastimulišući epitelizaciju i granulaciju, kod blažih ekcema i dermatoza, opekotina od sunca, kao i kod dece, da ublaže osip i iritaciju kože (2).

Pantenol u kozmetičkim proizvodima
Pantenol može da penetrira u kožu i smatra se veoma dobrim vlažećim sredstvom, koji kožu čini glatkom, bez pojave masnoće i lepljivost (2).
Zahvaljujući pre svega karakteristikama dobrog ovlaživača, pantenol se široko upotrebljava u preparatima za kožu i kosu. Koristi se u kremama, losionima i tonicima za negu kože, u preparatima za osetljivu kožu nakon sunčanja i preparatima antiaging kozmetike. Preporučuje se u koncentracijama od 0,5-5%.
U preparatima za negu kose se koristi dl-pantenol u različitim koncentracijama: za ispiranje od 0,75-1%, u proizvodima za oštećenu kosu 0,5-0,75% i u sprej-preparatima 0,25% (2).

Esencijalne masne kiseline (Vitamin F)

Esencijalne masne kiseline (EMK) se nalaze u svim ćelijskim membranama. To su polinezasićene masne kiseline, svrstane u dve grupe: familija α-linoleinske i familija linoleinske kiseline. Za EMK (oleinska, linolna, linoleinska, arahidonska) je ranijih godina korišćen termin vitamin F.
EMK su neophodne za funkcionisanje i strukturu bioloških membrana i najčešće su inkorporirane u fosfolipide. EMK učestvuju u regeneraciji tkiva, integritetu i kvalitetu kože (27). Nedostatak EMK izaziva čitav niz dermatoloških promena i oboljenja od kojih su karakteristična suva, hrapava, neelastična i skvamozna koža, sa povećanim transepidermalnim gubitkom vode. Smatra se da nedostatak EMK, upravo zbog povećanog gubitka vode iz kože, dovodi do prevremenog starenja kože (28).

EMK u kozmetičkim proizvodima
EMK se koriste u kremovima i losionimaza zaštitu i negu suve i ostarele kože lica i tela, obično u koncentraciji do 5% (29).
Za kozmetologiju je od posebnog značaja γ-linolenska kiselina, a značajan izvor ove EMK je ulje noćurka (Oenothera biennis L., Onagraceae). Kozmetički preparati sa uljem noćurka se upotrebljavaju u zaštiti isušene kože, kao i svih promena na staračkoj koži koje su uzrokovane spoljašnjim faktorima (vetar, UV zračenje, zagađenje sredine) (27).
Na inostranom tržištu postoji paleta različitih kozmetičkih proizvoda (kremovi, losioni, ulja za negu kože lica i tela, preparati za zaštitu od sunca) izrađenih sa uljem noćurka u različitim koncentracijama, od 0,1-10%.

Nosači vitamina u savremenim formulacijama kozmetičkih proizvoda

Zbog svoje hemijske prirode većina vitamina su nestabilne supstance, podložne promenama pod uticajem enzima, hemijskih i fizičkih faktora sredine. U cilju zaštite ovih osetljivih jedinjenja vrši se njihovo inkapsuliranje u određene nosače. Sa druge strane, ovi nosači omogućavaju prodiranje vitamina u dublje slojeve kože i dobru efikasnost u nižim koncentracijama.

Pripremili moderatori Portala

Izvor: Arhiv farmacije i predavanja iz kozmetologije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu

AquArius
AquArius: