X

Kako uspešno položiti kod poslodavca

Nikad ne reci nikad…

Kako uspešno „položiti“ kod poslodavca


Intervju je najvažnija etapa u zapošljavanju. Pripremite se na to da će poslodavac ocenjivati ne samo nivo vaših profesionalnih znanja, već i vaše personalne kvalitete koristeći za to najrazličitije načine ocenjivanja. Poznavanje osnova pravilnog ponašanja tokom intervjua pomoći će da se zaobiđu mnoge prepreke u razgovoru sa poslodavcem. Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

O tome kako pronaći odgovarajući posao i kakva je potražnja za farmaceutskim specijalistima u Rusiji, savetuju eksperti farmaceutskih marketinških istraživanja kompanije ,,Pharmexpert“.

Kao što je poznato, prvi utisak o čoveku je najjači, zato je veoma važan spoljašnji izgled kandidata. Pristojna garderoba, negovanost i usklađenost sa opšteprihvaćenim normama u okviru pozicije i profesije za koju se konkuriše su obavezni minimalni zahtevi za kandidata.

Pošto se podrazumeva da će poslodavac postavljati pitanja, bilo bi dobro da se ranije razmisli o odgovorima. Verovatno će vas pitati o prethodnom radnom iskustvu, obrazovanju, o uspesima i životnim ciljevima, o porodici i interesovanjima. Pitaće vas i šta vi znate o kompaniji i o segmentu tržišta gde ona posluje. Zato se pred intervju treba dobro pripremiti i potražiti informacije o kompaniji poslodavca.

Osnovni cilj razgovora je prikupljanje i analiza informacija o kandidatu, i on se odvija u tri pravca: da li kandidat može da ispuni tražene radne obaveze, da li će ih on ispunjavati, i da li je on pravi kandidat za taj posao. Na prvom mestu se proveravaju profesionalna iskustva pojedinca. Ipak, nemaju malu ulogu ni njegove lične karakteristike.

Neki poslodavci proveravaju lične kvalitete uz pomoć psiholoških testova, takav je na primer „stres intervju“. Sagovornik može da razgovara sa vama agresivno i da vam zadaje direktna, neprijatna pitanja. Kako savetuju eksperti, najvažnije je da se ne nervirate, da budete smireni i samouvereni.

Sadržaj biografije je polazna tačka za određivanje opsega pitanja za kandidata. Na primer, ako je kandidat napisao u odeljku „Radno iskustvo“ da poseduje određene veštine, a tokom intervjua pokaže nedovoljnu kompetentnost u toj oblasti, to je veliki minus. Zbog toga je neophodno da se jasno formuliše spisak obaveza koje ste izvršavali na prethodnom poslu i da budete sposobni da detaljno pričate o tome.

Kao što bi rekli „sažetost je sestra talenta“. Tu osobinu cene i poslodavci. Prijatno je razgovarati sa kandidatom koji daje kratke i sažete odgovore ne skrećući na drugu temu. Kandidat koji logično i sadržajno odgovara na zadata pitanja pokazuje da ume da prihvati informaciju i da adekvatno na nju reaguje, što naravno predstavlja veliki plus.

Kandidate često pitaju koje su njihove mane. Na osnovu analiza menadžera za ljudske odnose u farmaceutskim kompanijama, takvo pitanje je pre pet godina moglo da zbuni kandidata, danas kao po pravilu, kandidati mogu da daju jasan odgovor. Oni razumeju da fraza tipa: „sve znam, sve umem i sve mogu“ u najmanju ruku zvuči neuobičajeno. Poslodavci ne tolerišu kandidate sa kompleksom ,,sveznalice“.

Sa druge strane, ne treba se pokazati kao „neznalica“ na intervjuu. Kandidat, posebno sa radnim iskustvom, nikada ne treba da izgovori fraze „ne znam“, „ne mogu“, „nikad nisam radio“. To će odmah staviti tačku na njegovu šansu da dobije posao, tvrde regruteri.

Pitanje o razlozima za napuštanje prethodnog radnog mesta često izaziva teškoće. Šta odgovoriti, ako je na primer otkaz bio povezan sa konfliktnom situacijom?

Šta god da je bio razlog otpuštanja, kako savetuju eksperti, treba da ispričate o tome na pravilan način. Ne treba pričati priče o strašnim konfliktima sa bivšim nadređenima ili kolegama. Ako na prošloj dužnosti kandidat nije bio zadovoljan sa načinom rada, rasporedom ili visinom plate, on je dužan da obavezno uporedi te podatke sa uslovima slobodnog radnog mesta na koje pretenduje. U suprotnom će poslodavac prihvatiti tu poziciju kao neodgovaraću za njega.

Ne stidite se da sami postavljate pitanja, jer ste vi i poslodavac ravnopravni u razgovoru. I od toga koliko se jedan drugom dopadnete zavisi vaša dalja saradnja. Tačno odredite po kakvim kriterijumima će se ocenjivati vaš rad u kompaniji. Precizirajte sve što vam nije razumljivo u vezi sa ispunjavanjem vaših radnih obaveza. Utvrdite raspored rada, ako je za vas to važno. Pokažite interesovanje za svoje mesto u strukturi kompanije, raspitajte se sa kojima ćete i podređenima i nadređenima sarađivati. Obavezno razjasnite mogućnosti daljeg napredovanja na toj dužnosti.

Neki kandidati smatraju da ne treba započinjati temu o visini plate na prvom intervjuu. Dok poslodavci smatraju da je takvo pitanje prirodno i sasvim umesno. Druga je stvar kako ono zvuči u određenom trenutku i u kojoj formi je zadato. Svakako ne treba razmatrati visinu plate na samom početku razgovora. Ali na kraju razgovora, kada predstavnik kompanije obično pita da li imate neka pitanja za njega, tada je najpogodniji trenutak da se raspitate za platu.

Kako ističu eksperti, konkurencija u borbi za specijalistima među farmaceutskim kompanijama u Rusiji je trenutno veoma velika. Razmatrajući ponude poslodavaca, specijalista pažljivo odmerava svako „za“ i „protiv“, kako bi napravio pravilan izbor. On hoće precizno da zna ne samo nivo plate, već i mogućnosti socijalnog paketa. Zato je zadatak intervjuiste da informiše o uslovima rada i da pritom ništa ne propusti. Jer će se upravo na tim informacijama bazirati izbor kandidata.

Tokom razgovora, kandidatu se može predložiti da se podvrgne testiranju. Postoje profesionalni testovi, oni koji utvrđuju nivo inteligencije i psihološki. Većinu varijanti ovih testova možete naći na Internetu. Zadaci su u većini slučajeva jednotipski, pa ako se izvežbate možete se dobro „naoružati“, savetuju eksperti. Najvažnije je da sačuvate smirenost. Čak i ako vas ne zaposle neće se desiti ništa strašno. Samo ćete dobiti neophodno iskustvo, što će vam nesumnjivo pomoći u daljem traženju posla.

Dr Elmira Martens, „Pharmexpert“

Magazin WHITE / Oktobar 2007. godine

tarantulica
tarantulica:
Related Post