Posjeti Simple Machines! Posjeti Simple Machines!

SMF pomoć korisniku: Registracija



UvodRegistracijaPrijavaProfilSlanjePrivatna porukaPretraga


SMF sadrži i moćan sistem za pretraživanje, ali znati ga koristiti ne znači i uspešne rezultate pojedine pretrage!

  1. Pokretanje pretrage
  2. Sintaksa
    1. Navodnici
  3. Jednostavna ili napredna?
    1. Jednostavna pretraga
    2. Napredna pretraga

Pokretanje pretrage

Pod pretpostavkom da forum ima podrazumevanu SMF temu (ili njoj sličnu), trebalo bi da postoji polje Pretraga (u kombinaciji sa tekstualnom vezom Napredna pretraga) u skupljivom delu na vrhu i opcija Pretraga na Indexu. Ako to nije slučaj, opcija Index strane Pretraga vodi ravno na ekran napredne pretrage.

Sintaksa

Iako je moguće jednostavno upisati (i pretraživati) bilo koju kombinaciju znakova, treba razmotriti korišćenje navoda za što primereniju pretragu:

Navodnici

Za primer, pretraga za pojmom simple machines forum će vratiti svaku od ili sve te tri reči, ali ako se pojam stavi u dvostruke navodnike (npr. "simple machines forum") vratit će se samo cela fraza.

Jednostavna ili napredna?

Jednostavna pretraga

Za korišćenje jednostavne pretrage (ukoliko je omogućena), gore objašnjena osnovna sintaksa je sve što je potrebno koristiti. Ipak treba znati da ovaj sistem može pretraživati čitav forum za bilo koji i sve specificirane pojmove objavljene u zadnjih 9999 dana (Što je više od 27 godina)! Za veću kontrolu pretrage, preporučljivo je koristiti naprednu pretragu.

Napredna pretraga

Iako ekran napredne pretrage može izgledati pomalo odbojno na forumu koji ima više foruma i podforuma, zapravo je iznenađujuće jasan ako se redukuje na svoje osnovne komponente:

+  Ime foruma
|- +  Pretraga
Postavi parametre pretrage
Traži za:   Od korisnika:
     
 
Opcije: Starost poruka:


Između i dana.
Poredak pretrage:

Izaberi forum za pretragu ili pretraži sve:

Ime kategorije