Posjeti Simple Machines! Posjeti Simple Machines!

SMF pomoć korisniku: Registracija



UvodRegistracijaPrijavaProfilSlanjePrivatna porukaPretraga


Jednom kad se dovrši proces registracije, može se po prvi puta prijaviti na forum. Potom, moguće je odabrati ostaje li se prijavljen beskonačno dugo ili se odjaviti pri kraju posjete.

  1. Prijava
    1. Ekran za prijavu
    2. Brza prijava
  2. Odjava
  3. Potsjetnik na zaporku

Prijava

Moguće je da ste novoregistrirani korisnik ili ste se odjavili prilikom posljednje posjete. Obično postoji izbor između ekrana za prijavu i brze prijave u oba slučaja.

Ekran za prijavu

Pošto taj ekran (dostupan preko opcije Prijava na glavnom izborniku) nije dostupan samo nakon uspješne registracije, nego je vidljiv i na forumima dostupnim samo za članove, najprije će se ovdje opisati:

  Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Minuta ostati prijavljen:
Uvijek ostati prijavljen:
Zaboravljena zaporka?


Dok bi značenja polja Korisničko ime i Zaporka trebala biti jasna sama po sebi, opcija Minuta ostati prijavljen jednostavno označava broj minuta trajanja "kolačića" koji korisnika ostavlja prijavljenim na forum, nakon čijeg isteka je potrebno ponovno se prijaviti. Ukoliko se računalo dijeli s drugima nije preporučljivo upisati veliki broj tih minuta, no ako korisnik može na vlastitom računalu odabrati opciju Uvijek ostati prijavljen.

Brza prijava

Iako forumi nude okvir brze prijave za prijavu s bilo kojeg ekrana, pozicija tog okvira može varirati od foruma do foruma. U podrazumijevanoj SMF temi, na primjer, postavljen je u skupljivom dijelu na vrhu, dok u temama temeljenih na verzijama starog YaBB SE foruma može biti na dnu. Ukoliko nije vidljiv, a nije jednostavno skupljen, ili je u potpunosti onemogućen (u tom slučaju se može pristupiti ekranu za prijavu preko Glavnog izbornika) ili je korisnik već prijavljen (u tom slučaju glavni izbornik uključuje opciju Odjava umjesto opcije Prijava!).


Prijavi se korisničkim imenom, zaporkom i duljinom sjednice

Za korištenje okvira brze prijave, unosi se korisničko ime i zaporka, odabire duljina sjednice iz padajućeg izbornika i klikne na opciju Prijava. Molimo primjetiti da opcija Zauvijek, kao i Uvijek ostati prijavljen, jednostavno znači da računalo upamti korisnika sve do odabira odjave, a podrazumijeva se da svo to vrijeme treba biti online!

Odjava

Nakon završetka pregledavanja foruma, moguće je odjaviti se. Ukoliko se računalo dijeli s drugim korisnicima, ostati uvijek prijavljen nije dobra ideja. Odabirom opcije Odjava u glavnom izborniku korisnik se odjavljuje s foruma, i postaje gost, dok forum briše ime korisnika s popisa posjetitelja i suča korisnikov identitet do sljedeće prijave na forum.

Potsjetnik na zaporku

Ukoliko se želi prijaviti na forum, a zaboravljena ili izgubljena je zaporka, moguće ju je ponovo postaviti pomoću opcije Zaboravljena zaporka? na ekranu Prijava.

Potsjetnik na zaporku
Korisničko ime/e-mail: 
prema korisničkom imenu prema e-mailu
Pitati pitanje
Nije moguće dohvatiti staru zaporku, ali može se postaviti nova preko veze poslane na korisnikovu e-mail adresu. Zaporku je moguće postaviti i odgovaranjem na ranije dogovoreno tajno pitanje.

Može se upisati ili korisničko ime ili e-mail adresa ukoliko se odabere odgovarajuća opcija, i potom klikne na opciju Poslati za dobivanje e-maila s vezom za postavljanje zaporke. Moguće je zaobići e-mail ukoliko je ranije u profilu dogovoreno tajno pitanje i odgovor, uz napomenu da na opća pitanja može bilo tko odgovoriti tj. pogoditi odgovor (poput 'Koja je prva boja u dugi?', što je primjer lošeg tajnog pitanja)!