X
    Categories: Apoteka

Koliko se kupuje OTC


Prema istraživanju koje je GfK sproveo na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, gotovo 80% žitelja Srbije ima naviku da kupuje OTC preparate. Ipak, i ovi lekovi se biraju na prvom mestu po preporuci lekara

Ostali činioci koji pomažu donošenju odluke o kupovini leka koji se izdaje bez recepta,
prema podacima istraživanja GfK, jedne od najboljih marketing istraživačkih kompanija u svetu, jesu prethodno iskustvo sa tim lekom ili preporuka apotekara.

Zanimljivo je da oglasi ili TV reklame gotovo nemaju nikakvog značaja za ispitanike, pa ni uticaja na odluku o kupovini OTC leka.

Sa druge strane, nešto veću pažnju potrošača ipak privlače reklamni leci koji se mogu naći u samim apotekama – više od trećine ispitanika izjavljuje da razgleda te letke, i to su žene češće nego muškarci, kao i osobe stare između 30 i 39 godina. Svaki drugi posetilac
apoteke koji razgleda letke odlučuje se i na kupovinu oglašavanog leka.

Podaci istraživanja „Tržište OTC preparata u Srbiji“ pokazuju i da svaki drugi stanovnik Srbije odlazi u apoteku bar jednom mesečno ili češće. Apoteke učestalije posećuju žene i osobe starije od 50 godina. Ipak, u apoteku bar jednom nedeljno ulazi veći procenat osoba starih između 30 i 39 godina, nego nekih drugih starosnih dobi.

Gledajući po regionima, žitelji zapadne Srbije ređe posećuju apoteke nego ostali – više od
polovine njih u apoteku odlazi jednom u tri meseca ili ređe.

Uprkos činjenici da tek svaki peti ispitanik izjavljuje da ne kupuje OTC lekove, deo onih koji to čine (ukupno 40% ispitanika) na pojavu lakših tegoba ipak radije pribegava „domaćoj medicini“ (čaj, supa i sl), nego lekovima.

I na kraju, zanimljivo je da gotovo 90% ispitanika izjavljuje da bi OTC lekove kupovali samo u apotekama, čak i ako bi se ovi preparati našli na policama nekih drugih radnji.

Magazin WHITE / Novembar 2008. godine

Bred
Bred: