X

Digestivi – lekovi za varenje

Digestivi su lekovi za supstitucionu terapiju kod smanjene sekrecije digestivnih enzima. Takvo stanje može biti posledica, npr. hroničnog pankreatitisa.

Kod takve bolesti (najčešći uzrok je alkoholizam, ali se može javiti i zbog nekih drugih nedovoljno poznatih uzroka) javlja se bol u trbuhu, ponekad stalno, a ponekad na mahove. Napredovanjem hroničnog pankreatitisa ćelije koje luče digestivne enzime polagano, ali sigurno propadaju i lučenje digestivnih enzima se smanjuje. Na kraju, funkcija lučenja digestivnih enzima u potpunosti zakazuje, a mogu biti oštećene i Langerhansove ćelije, pa se razvija diabetes melitus. Kao rezultat nedostatka digestivnih enzima javljaju se neugodne tegobe kao što su obilne stolice jako neprijatnog mirisa. Stolica je svetla i masna, pa čak može sadržati i uljane kapljice. Slaba apsorpcija dovodi do gubitka težine i pothranjenosti. Ovakvo stanje može se poboljšati uzimanjem lekova koji sadrže enzime pankreasa. U pitanju je, zapravo, supstituciona terapija.

Pankreatin
Pankreatin je smesa digestivnih enzima iz pankreasa, a dobija se ekstrakcijom iz svinjskog pankreasa. Sadrži lipazu, amilazu i proteazu u odnosu 5 : 4 : 3. Lipaza je enzim koji razgrađuje trigliceride u monogliceride i masne kiseline, amilaza razgrađuje skrob na jednostavnije šećere, dok proteaza razgrađuje proteine. Takav suvi ekstrakt, naravno, ne može se uzimati jednostavno “per os” jer bi pankreatin, koji je i sam protein, bio razgrađen u želucu pod uticajem pepsina i HCl. Zbog toga je osmišljen poseban oblik: kapsule sa minimikropeletama (mikrotablete) obloženima acidorezistentnim omotačem. Time se omogućuje jednolično mešanje sa želudačnim sadržajem, mikrotablete se ne rastvaraju u želucu, nego tek kad pređu u duodenum koji je alkalan. Takve kapsule koje sadrže 150 mg pankreatina primenjuju se zajedno sa obrokom i to sa svakim obrokom tako da se osigurava efikasna količina enzima dovoljnih za varenje hrane. Dakako, osoba se ipak mora pridržavati dijetetskih mera jer takvi preparati nikada ne mogu nadomestiti prirodno lučenje enzima iz pankreasa.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post