X
    Categories: Opste

Aloartroplastika – Kada je vreme za ugradnju kuka?

Izvor: Doživeti 100

Ugradnja veštačkog kuka, aloartroplastika, je kao retko koja hirurška procedura našla mesto u domenu ortopedske hirurgije, kako po širini indikacija na koje se primenjuje tako i prema efikasnosti rezultata lečenja.

Prim.dr sci. med. Dragoljub Banović
Ortopedsko-hirurška bolnica Banjica

Poslednjih godina razvijale su se nove vrste implantata i bioinertnih materijala i uveli novi načini konstrukcije i poboljšanja biomehanike kuka.

Naročito veliki pomak uočen je u poslednje tri decenije, kada se beleže ohrabrujući rezultati kod velikog broja pacijenata na kojima je vrlo uspešno izvedena ugradnja veštačkog kuka sa različitim uzročnicima oboljevanja kuka i svih starosnih dobi.
Prednosti primene aloartoplastike kuka su: uklanjanje bola, vraćanje funkcionalnosti i stabilnost zgloba sa retkim komplikacijama.

Ko je kandidat za zamenu kuka?

Indikacije za primenu ove vrste hirurškog lečenja su biomehaničke etiologije i oboljenja zgloba. Biomehanički faktori su posledice urođenog razvojnog poremećaja kuka, nedovoljno razvijen ili zglob poremećenih odnosa tokom razvoja, osteohondrične lezije i poremećaji u epifizi rasta u predelu zgloba,
kao i mnogobrojne traume zgloba kuka, karlice, glavice i vrata butne kosti. U svakom slučaju rezultat su poremećeni odnosi u zglobu kuka, narušena zglobna struktura, ishrana zgloba i poremećen spreg sila oslonca koje za posledicu imaju propadanje i degeneraciju zglobne hrskavice ali i balansa u funkciji
hoda i oslonca.
Oboljenja kuka koja se smatraju opravdanom indikacijom za aloartroplastiku su: zapaljenski reumatizam, nezapaljenski reumatizam, artroza kuka, druga nespecifična zapaljenja zgloba kuka i tumori.

Osobenosti operativne tehnike i izbor implantata

Cilj operacije je rekonstrukcija zgloba, bolni i oštećeni kuk se zamenjuje visokofunkcionalnom protezom. Veoma je važno pravilno postaviti, centrirati zglob kako bi glavica butne kosti imala pokretljivost u svim pravcima.
Proteza se sastoji iz tri dela: nosača, čašice i kuglice. Pojedini delovi su raspoloživi u raznim materijalima, veličinama i adaptiraju se tako da obezbede stabilnost zgloba i dužinu ekstremiteta. Starosna dob je važan, ali ne i presudan činilac prilikom izbora vrste implantata. Struktura koštane mase je
odlučujući kriterijum na osnovu koga lekar bira najbolje moguće rešenje za pojedinačan slučaj. Puna koštana masa (nakon obrađivanja obolelog dela) dopušta ugradnju bescementnog implantata koji uz svoju bioinertnu strukturu, dozvoljava stvaranje koštanog tkiva oko proteze, čime se dobija trajna fiksacija.
Kod razređene koštane mase, koja je česta kod starijih i manje aktivnih osoba, mora se odabrati cementna proteza kuka, kada se implantat dodatno učvršćuje dodavanjem koštanog cementa sa obe, ili samo u femoralnoj komponenti u zavisnosti od nalaza.
Kod veoma mladih pacijenata dodatnu povoljnost u procesu implantacije može imati femoralna komponenta presvučena kalcijumhidroksi apatitom koja se još bolje koštano prihvata za femoralni deo za koji se aplikuje.

Šta se dešava u postoperativnom toku?

Neposredni postoperativni postupak je takođe deo hirurškog zahvata. Pacijent se vertikalizuje najviše 48 sati posle operacije, a aktiviranje mišićnih grupa zgloba kuka započinje odmah.
Operacija može proteći sa gubitkom krvi, tako da treba biti spreman na mogućnost transfuzije. Neposredno posle intervencije intravenski se uključuju elektrolitni rastvori, kroz koje se administriraju antibiotici i lekovi protiv bolova.
Preduzimaju se mere tromboembolične zaštite, koja traje najčešće 5-6 nedelja posle operacije sa nekim od preparata niskomolekularnog heparina.
Optimalnom primenom hirurške tehnike, uz ispunjene svih tehničkih uslova, broj postoperativnih komplikacija je mali.
Vrlo je važan režim ponašanja osobe koja je dobila veštački kuk, pa je edukacija pacijenta bitna kako bi se osigurala trajnost ugrađenog kuka. Preporučuje se plivanje, kao aktivnost koja aktivira mišiće, a izbegavanje kontaktnih sportova i trčanja.
Skakanjem se menja odnos balansa između ekstremiteta, opterećenje progresivno raste do deset puta i mora se izbegavati.
Rotacioni pokreti, kao i snažni pokreti skraćene amplitude, takođe uvećavaju pritisak u zglobu. Sedenje na što višem sedištu može povećati trajanje kuka uz izbegavanje sedenja na niskoj stolici ili stolici bez rukohvata.
Ugradnja totalne proteze kuka donosi izlečenje za duži vremenski period, a režim života: optimalno opterećenje, redovno vežbanje i održavanje mišićne snage i normalne telesne težine, garant su konstantnog kvaliteta funkcije.
Svetski statistički podaci pokazuju petnestogodišnje trajanje veštačkog kuka u 90-95% slučajeva, a osim od preciznosti hirurga tokom ugradnje zavisi i od faktora opšteg zdravstvenog stanja i nivoa aktivnosti pacijenta.

Bred
Bred:
Related Post