X
    Categories: Opste

Akreditacija apoteka

Izvor: Doživeti 100

Harmonizacija sa regulativom Evropske unije u oblasti kvaliteta i bezbednosti pacijenta

Tekst: Marija Golubović, Koordinator za akreditaciju u ZUA Farmanea

Projekat “Podrška Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije” sproveo je tokom 2010. godine pilot testiranje nacionalnih akreditacionih standarda,

koje su specijalne radne grupe izradile početkom 2010. godine.
U ovom projektu učestvovalo je 10 zdravstvenih ustanova, 6 iz javnog sektora (2 doma zdravlja, 2 bolnice, 1 apoteka, 1 klinika) i 4 iz privatnog sektora (1 dom zdravlja, 1 laboratorija, 1 bolnica i 1 apoteka). Akreditacioni standardi za apoteke testirani su u ZUA Farmanea kao i Apoteci Subotica.
Proces akreditacije obuhvata 3 faze: Pripremu i samoocenjivanje, Ocenjivanje od strane spoljašnjih ocenjivača i Odluka o dodeli akreditacije

Samoocenjivanje – ključna faza procesa akreditacije

Ključna faza u postupku akreditacije jeste proces samoocenjivanja što znači da zaposleni ocenjuju radi procene usklađenosti sa definisanim standardima. Značaj samoocenjivanja je unapređenje kvaliteta rada, čiji je cilj viši nivo efikasnosti što rezultira većim zadovoljstvom korisnika i davalaca zdravstvenih
usluga. U ovu fazu uključen je veliki broj zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi što podrazumeva timski rad i omogućava ustanovi da sama prepozna svoje prednosti i mane i predloži mere za unapređenje kvaliteta i bezbednosti pacijenta. U ZUA Farmanea je proces pripreme i samoocenjivanja trajao od juna do
novembra 2010. godine. Na početku procesa imenovan je koordinator za akreditaciju i formirani su timovi za samoocenjivanje na osnovu šest setova standarda.
Zaposleni u ZUA Farmanea bili su podeljeni u 6 timova: Tim za apoteku, Tim za ljudske resurse, Tim za rukovođenje, Tim za upravljanje, Tim za upravljanje informacijama i Tim za životnu sredinu. Svaki tim je imao od 3 do 10 članova. U timovima su bili zastupljeni zaposleni svih nivoa obrazovanja i svih nivoa odgovornosti.
Svaki tim je imao vođu koji je odgovoran za rad timova i koordinaciju sa koordinatorom za akreditaciju.
Tokom svog rada timovi su prikupljali dokaze za zadate kriterijume standarda i nastojali da utvrde u kojoj meri je rad ustanove prilagođen propisanim standardima radne grupe, ali i u kojoj meri su propisani standardi stvarno primenljivi u apotekarskoj praksi, kako bi se definisali adekvatni kriterijumi za
apotekarsku službu i zdravstveni sistem učinio ujednačenim, efikasnim, efektivnim i bezbednim.
U periodu od 6 meseci, koliko je trajala faza samoocenjivanja, članovi timova u saradnji sa koordinatorom i rukovodstvom ZUA Farmanea napisali su, razmotrili i usvojili mnogo novih procedura, protokola, strategija i uputstava za rad u službi.
Takođe, značajna je i saradnja sa timovima iz drugih ustanova koje su u projektu, jer je svrha procesa akreditacije razmena informacija među institucijama i razmena dobre prakse.
Nivo usaglašenosti koji je zdravstvena ustanova postigla po svakom kriterijumu standarda ocenjuje se ocenom od 1 do 5. Za svaku ocenu AZUS daje detaljno objašnjenje na obukama koje je sprovodila tokom trajanja projekta. Nakon završenog samoocenjivanja specifičnu dokumentaciju sa ocenama koordinator dostavlja AZUS-u u elektronskoj formi.
Prvi potreban uslov za dobijanje sertifikata o akreditaciji jeste da niti jedan kriterijum koji se odnosi na bezbednost pacijenta ne sme biti ocenjen ocenom manjom od 4 niti u procesu samoocenjivanja ni u procesu spoljašnjeg ocenjivanja. Kriterijumi koji se odnose na bezbednost posebno su naglašeni i označeni.

Ocenjivanje od strane spoljašnjih ocenjivača

Spoljašnji ocenjivači koji su posetili ZUA Farmanea jesu dipl.pravnik Desanka Radulović, mr ph Svetlana Stojkov Rudinski, dr Svetlana Sovrlić, lekar i mr ph.spec.Jovanka Franeta)
Ocenjivačima je dostavljena sva dokumentacija pripremljena u proteklim mesecima i oformljene su fokus grupe (pacijenti, zaposleni i saradnici). Ocenjivači započinju razgovore sa timovima za akreditaciju, a nastavljaju razgovore sa fokus grupama.
Poslednjeg dana posete ocenjivači su sumirali svoje utiske i održali završni sastanak sa predstavnicima ZUA Farmanea na kome su izneli svoje konačno mišljenje o našoj ustanovi na osnovu onog što su prethodnih dana videli. Svoje konačne ocene ocenjivači su u obliku izveštaja dostavili Agenciji za akreditaciju, a AZUS, nakon obrade rezultata spoljašnjih ocenjivača, konačne ocene dostavlja zdravstvenoj ustanovi.

»Fokus grupe formira zdravstvena ustanova
Grupa predstavnika lokalne zajednice može biti formirana od predstavnika poslovnih partnera zdravstvene ustanove, predstavnika raznih udruženja koja koriste usluge ustanove, predstavnika mesnih zajednica, opština i drugih institucija u kojima se nalazi zdravstvena ustanova kao i drugih ustanova koje se bave istim ili sličnim poslovima.
Fokus grupe su uobičajeni i često korišćen metod za istraživanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove. Planiranom diskusijom u okviru male grupe ispitanika, najčešće 7 do 10 ispitanika, predstavnika korisnika usluga zdravstvene ustanove i lokalne zajednice, spoljni ocenjivači u kratkom roku dobijaju uvid o radu zdravstvene ustanove iz ugla ispitanika, realnu sliku o događanjima u ustanovi iz prošlosti i o aktuelnim događanjima. Razgovor sa članovima fokus grupa za spoljne ocenjivače od velikog je značaja zbog stvaranja realne slike organizacije i njene reputacije, uticaja na okruženje, definisanja njenog mesta u okruženju i procene zadovoljstva krajnjih korisnika usluga zdravstvene organizacije. – objasnila je Jovanka Franeta.

O akreditaciji i radu spoljašnjih ocenjivača razgovaramo sa mr ph. spec. Jovankom Franeta

Od avgusta do oktobra prošle godine EPOS i Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije organizovali su obuke za spoljašnje ocenjivače. Obuku i završne testove završilo je 90 polaznika, najviše zdravstvenih radnika, pravnika i ekonomista zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
Za obuku se prjavljivalo posredstvom Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije. Bilo je potrebno podneti prijavu i CV kandidata, potvrdu o iskustvu na sličnim poslovima, a u prvi krug obuke uključeni su i neki kandidati koji su učestvovali u radnim grupama za izradu akreditacionih
standarda za bolnice, domove zdravlja, apoteke, laboratorija i dijagnostičku radiologiju.
Prvi put sam bila u ulozi spoljnog ocenjivača što je za mene predstavljalo veliku odgovornost ali i zadovoljstvo da učestvujem u projektu koji je nov na našim prostorima a za šta iskreno verujem da može da dovede do poboljšanja kvaliteta rada, ne samo apotekarske već zdravstvene delatnosti uopšte. Iskustvo spoljašnjeg ocenjivača bilo mi je dragoceno zbog mogućnosti procene “na terenu” kompetentnosti predloženih akreditacionih standarda za apoteke u čijoj izradi sam i sama učestvovala. Značajno je bilo proveriti ono što sam naučila na obuci za spoljnog ocenjivača, ali sigurno najdragocenije zbog iskustva i saznanja koje sam dobila od ostalih članova tima za ocenjivanje i kroz razgovore sa zaposlenima u vašoj ustanovi. Neke načine rada u apoteci i rešenja za koja sam saznala u vašoj ustanovi sigurno ću preneti kao pozitivan primer rada u svoju ustanovu. – kazala je Jovanka Franeta.
Spoljašnje ocenjivanje zdravstvene ustanove ima za cilj preciznu procenu stepena izvršenja koje je ustanova ostvarila u odnosu na nacionalne akreditacione standarde koje je propisalo Ministarstva zdravlja Srbije. Akreditacione standarde za apoteke izradila je specijalna radna grupa koju je imenovalo Ministarstvo zdravlja Srbije a koju su sačinjavali profesionalci iz svih oblasti farmaceutske delatnosti uz pomoć inostranih konsultanata i konsultanata iz Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Izvori standarda su pre svega struka, zakonska regulativa, internacionalni standardi, dosadašnje iskustvo i uslovi neposrednog okruženja.
Usklađenost rada zdravstvene ustanove sa akreditacionim standardima procenjuju najčešće zdravstveni radnici koji su obučeni za ocenjivanje kvaliteta zdravstvenih ustanova. Obaveza spoljnih ocenjivača je da objektivnim pregledom dokumentacije, neposrednim uvidom u rad zdravstvene ustanove, kroz razgovore sa zaposlenima, korisnicima usluga i poslovnim partnerima daju ocenu kvaliteta rada ustanove.
Spoljni ocenjivači rade uvek kao tim i konačne ocene po ispitivanim kriterijumima rezultat su zajedničke procene. – objasnila je za Doživeti 100 Jovanka Franeta

Za kraj razgovora istakla bih da mi je uvek zadovoljstvo raditi sa kolegama iz struke a još više biti u okruženju kolega koji su puni volje ,entuzijazma pa i hrabrosti da budu među prvima na zadacima unapređenja kvaliteta struke. Visoki profesionalizam, razrađena mreža apoteka, dobra snabdevenost i opremljenost apoteka, stručno i ljubazno osoblje, poštovanje profesionalnih standarda i velika želja da se struka unapredi jeste utisak koji sam ponela nakon posete ZUA Farmanea.

Bred
Bred:
Related Post