X
    Categories: Opste

Spoj tradicije i savremenog – Apoteka »Beograd«

Izvor: Doživeti 100

Apoteka »Beograd« u 2010. godini proslavlja 40 godina rada i pružanja usluge svojim korisnicima. Tim povodom posetili smo Apoteke »Beograd«, sagledali njihov uspešan rad ali i osvrnuli se na zanimljivu istoriju razvoja farmacije u Srbiji.
Piše: Estela Gaković

Sledeći svoju misiju i viziju, Apoteka »Beograd« na tradiciji stručnosti svojih zaposlenih, stalno nadgrađuje najnovija znanja uz savremenu tehnologiju rada i opremu s osnovnim ciljem – unapređenje zdravlja naših sugrađana.

Apoteka »Beograd« ulagan jem u kvalitet i modernizaciju rada, čuva tradiciju poverenja svih svojih korisnika, stiče nove verne korisnike i kreira zdrav stil života.
– U svoj rad uneli smo brojna unapređenja: ubrzanu obradu recepata »Data matrix« tehnologijom, novi koncept rada otvorenih receptura čime se ostvaruje bolja komunikacija između pacijenta i farmaceuta, strogu selekcijom dobavljača da bismo obezbedili odličan asortiman u našim apotekama i najvažnije – bezbedne lekove. Implementirali smo nov vizuelni identitet koji je usklađen kako sa simbolima apotekarstva, tako i sa bojama grba našeg gra da, uveli smo evropske standarde kvaliteta koji ma smo unapredili brigu o zdravlju naših pacijenata, naših zaposlenih, kao i brigu o životnoj sredini. – kaže Olivera Gordić i dodaje: – Izrada visokokvalitetnih magistralnih i galenskih lekova Apoteke »Beograd«, kontrolisanih u našoj kontrolnoj laboratoriji, od izuzetne je važnosti za kvalitetno lečenje i individualnu terapiju naših sugrađana. U 2009. godini izrađeno je 1,3 miliona magistralnih i galenskih lekova u Apoteci »Beograd«, što dovoljno govori o poverenju naših korisnika, ali i o kvalitetu naših preparata.
Odgovorno poslovanje sa etikom ispred profita, usmereno na unapređivanje zdravlja naših sugrađana, pokazalo je da i u uslovima svetske ekonomske krize finansijski pokazatelji poslovanja rastu iz godine u godinu kroz stalno povećanje obima poslovanja, imovine, rentabiliteta i likvidnosti. – sa ponosom ističe direktorka apoteke »Beograd« i dodaje: – Iako vrlo savre meni, poštujemo srpsku tradiciju po kojoj dobar domaćin deo
svog imetka poklanja svojim bližnjim. Tako smo u 2009. godini stipendirali deset najboljih studenata Farmaceutskog fakulteta, otvorili smo specijalizovane apoteke za gluve i gluvoneme, slepe i slabovide, proširili mrežu apoteka, donirali sredstva u humanitarnim akcijama.
Uspešno poslovanje Apoteka »Beograd« rezultat je i dobre saradnje i podrške grada Beograda, Sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, svih zdravstvenih institucija i poslovnih partnera koji zajedno sa nama rade na unapređenju zdravlja i kvaliteta života naših sugrađana. Bez kvalitetnog partnerskog odnosa i usmerenosti ka zajedničkom cilju, Apoteka »Beograd« ne bi opravdala poverenje naših sugrađana. – rekla je mr ph. Olivera Gordić i istakla: – Kako su nam naši sugrađani i zdravlje naj važniji, čitavu jubilarnu 2010. godinu posvećujemo njima, a deo dobiti ulažemo u niz projekata za očuvanje i unapređenje zdravlja Beograđana.

Dostupnost farmaceutske usluge – mreža apoteka

Sa mrežom od 103 apoteke na teritoriji 12 beogradskih opština, Apoteka »Beograd« je lider po veličini i broju zaposlenih i jedinstvena zdravstvena ustanova takve vrste na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

Stručni kadar – najvažniji resurs Apoteke »Beograd«

Da bi se ostvarivali visoko postavljeni ciljevi, najvažniji su ljudski resursi. U Apoteci »Beograd« veoma se vodi
računa o kadrovima: zaposleno je 1.147 radnika, 465 diplomiranih farmaceuta, 368 farmaceutskih tehničara i 314 radnika drugih pro fila neophonih za neometano obavljanje radnog procesa u velikom sistemu. Apoteka »Beograd« ima 55 specijalista raznih oblasti (farmakoinformatika, farmaceutska tehnologija, kontrola lekova, kozmetologija, ispitivanje lekovitog bilja, farmakoekonomija, farmaceutska zdravstvena zaštita) i dva magistra farmaceutskih nauka.
Sa ovakvim stručnim potencijalom Apoteka »Beograd« aktivno učestvuje u radu relevantnih strukovnih organizacija: Farmaceut skog društva Srbije i Farmaceutske komore Srbije.
Svesni najvažnijeg resursa, zaposlenih, Apoteka »Beograd« kontinu irano radi na njihovom usavršavanju i edukaciji na svim nivoima, koja se odvija kroz programe Centra za edukaciju Apoteka »Beograd«, koji je formiran 2007. godine.
U okviru Apoteke »Beograd« formiran je i Centar za informisan je o lekovima, koji je putem telefona i elektronske pošte dostupan svima: pacijentima, lekarima, farmaceutima i medijima. U 2009. go dini stručnjaci ovog Centra pružili su više od 60.000 informaci ja i stručnih saveta.

Magistralna izrada lekova

U duhu očuvanja tradicije i kvaliteta, kada su se svi lekovi »ručno« izrađivali, Apoteka »Beograd« posebnu pažnju poklanja ma gistralnoj izradi lekova i njenom unapređenju.
Ovaj način pripreme lekova nastao je iz potrebe za prilagođavan jem terapije individualnim potrebama pacijenata. Godišnje se iz radi oko 500.000 magistralnih lekova.
Neke od receptura po kojima se izrađuju magistralni lekovi, tra dicionalne su i nasleđene iz prethodnog perioda, neke se navode u svetskim i domaćim publikacijama, a veliki broj formulacija je na stao kao rezultat istraživanja farmaceuta Apoteka »Beograd«.

Galenski lekovi

Galenski lekovi su lekovi koji se izrađuju u galenskoj laboratoriji apoteke. To su lekovi koji su neophodni manjem broju pacijenata i izrađuju se u manjim serijama sa kraćim rokom upo trebe (tzv. Orphan drugs). S obzirom na male serije, ovi lekovi nisu isplativi za fabričku proizvodnju.
Sa ciljem unapređenja kvaliteta rada i racionalizacije poslovanja Apotekarske ustanove »Beograd« i mogućnosti ispitivanja određenih serija lekova, uvedena je centralizovana izrada ga lenskih lekova koji su se inače izrađivali u apotekama.
Prva galenska laboratorija za izradu sterilnih rastvora osnovana je još 1975. godine u Zemunu.

Galenske laboratorije danas

U Apoteci »Beograd« registrovane su dve galenske laboratorije: Galenska laboratorija »Lipov lad«, za izradu tečnih i polučvrstih farmaceutskih oblika galenskih lekova, i Galenska laboratorija »Gornji grad«, za izradu tečnih i čvrstih farmaceutskih oblika galenskih lekova.
Kvalifikovano osoblje, prostor, oprema i dokumentacija
u galenskim laboratorijama usklađeni su sa principima Dobre proizvođačke prakse i sa zahtevima standarda ISO 9001:2008. Istovremeno se svake godine modernizuje oprema neophodna za proizvodnju.
U galenskim laboratorijama Apoteke »Beograd« kategorisan je 41 galenski lek (rastvori, sirupi, masti, gelovi, paste, supozitorije i vagitorije itd.). U 2009. godini izdato je 850.000 jedinica ga lenskih preparata. Galenski lek Diazepam, iz proizvodnog programa galenske laboratorije, predstavlja jedini lek takve vrste u čita vom regionu, a nalazi se na pozitivnoj listi od 2009. godine kako bi bio dostupniji.

Kontrolna laboratorija Apoteka »Beograd«

Magistralnu i galensku izradu kontroliše i analizira Laboratorija za ispitivanje i kontrolu lekova, akreditovana po standardu JUS ISO 17025, koja obezbeđuje stalnu proveru ulaznih sirovina, međuproizvoda i svake serije gotovog galenskog leka. Laboratori ja za ispitivanje i kontrolu lekova osnovana je 1978. godine.
U Kontrolnoj laboratoriji se ispituju i kontrolišu hemikalije za izradu galenskih i magistralnih lekova, galenski lekovi, medicin ska sredstva i kozmetički preparati Apoteka »Beograd«. Takođe, La boratorija obavlja kontrole i za eksterne korisnike.

Modernizacija i organizacione promene

Kako bi na najbolji način ostvarila svoju misiju i viziju, i na svim nivoima delovala sa ciljem unapređenja zdravlja, povećala dostupnost i kvalitet usluge, realizovala je brojne projekte na modernizaciji poslovanja. Pri uvođenju sistema menadžmenta kvalitetom prema zahtevima standarda ISO 9001:2000, integrisani su i zahtevi Dobre apotekarske prakse, Dobre distributivne prakse, Dobre laboratorijske prakse i Dobre proizvođačke prakse.
Uvođenjem novog modernog vizuelnog identiteta kao znaka raspozna vanja Apoteka »Beograd« i jednog od simbola grada Beograda, na najbolji način je pokazana odlučnost da se uvek brže napreduje od drugih. Obeležavanje apoteka novim znakom udahnulo je apotekama novi sjaj, izdvojilo ih od konkurencije, a zaposlenima pružilo dodatnu energiju za rad i nova unapređenja.
Kao što i priliči, apoteka koja nosi epitet prve i najstarije, opet je bila lider u inovacijama. Ovog puta, s novim konceptom, tzv. anglosaksonskim tipom apoteke. Primenom ovog koncepta uklan ja se »recepturno« staklo kao svojevrstan vid barijere i stiče se poverenje u savet stručnog lica, farmaceuta, a samim tim stva ra se lojalnost kupca. Kako bi se omogućilo farmaceutu da se što više posveti pacijentu, u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, od marta 2008. god. sprovodi se projekat »Data matrix« brze obrade recepata.

Društvena odgovornost

U 2009. godini otvorena je specijalizovana apoteka za gluve i gluvoneme Apoteka »Njegoš«, u kojoj rade farmaceuti obučeni u Školi znakovnog jezika.
Apoteka »Prvi maj« je specijalizovana za pružanje odgovarajućih farmaceutskih usluga pacijentima sa oštećenim vidom (izrada na lepnica sa Brajevom azbukom za prepoznavanje magistralno izrađenog leka i uputstva sa primenom terapije, implementiranja posebnih svetlosnih oznaka u apoteci, gumirane staze za usmera vanje pri hodu, pomagala sa zvučnim očitavanjem vrednosti itd.)
Apoteka »Beograd« koju odlikuje visoka društvena odgovornost, jedna je od prvih zdravstvenih ustanova koja je u okviru brige o zaštiti životne sredine u potpunosti rešila problem opasnog i ne opasnog otpada.

Nagrade

Nakon uspešne sertifikacije u maju 2007. i dobijanja SIQ i IQ NET sertifikata o usaglašenosti sistema me nadž –
men ta kva li te tom sa zahtevima standarda ISO 9001:2000, Apoteka »Beograd« je dobila nagradu Oskar kvaliteta 2007. i 2008. godine.
Apoteka »Beograd« je decembra 2009. godine u Madridu dobila na gradu internacionalnog karaktera za poslovnu izvrsnost u svojoj oblasti poslovanja INTERNATIONAL AWARD FOR EXELLENCE IN PRODUCTS AND SERVICES koju dodeljuje »Trade liders club« sa sedištem u Madridu.
U 2010. godini, kada slavi 40 godina rada i pružanja najbolje usluge svojim korisnicima, Apoteka »Beograd« je izabrana za do bitnika još jedne internacionalne nagrade ZA SAVRŠENOST, KVALITET I IDEALNE PERFORMANSE Asocijacije Other way Managment & Consalting.
Nagrada se dodeljuje kompanijama za korporativna dostignuća, kako bi se izdvojio kvalitet i performanse u poslovanju. Krite rijum izbora predstavljaju dostignuća u nekoliko kategorija: za dovoljstvo korisnika, »leadership«, kontinuitet u sprovođenju edukacija i treninga, poslovni rezultati, ISO 9000 i TQM (Total Quality Management).
Apoteka »Beograd« svoj uspeh, kvalitet i postojanje duguje svim zaposlenim koji su je gradili znanjem i entuzijazmom, a koji i danas nastavljaju tradiciju pružanja najbolje usluge i čuvaju poverenje pacijenata.
Veliki broj zadovoljnih korisnika, odlični pokazatelji poslovan ja, priznanja i nagrade u oblasti izvrsnosti poslovanja i kvaliteta usluge, zadovoljni zaposleni i poslovni saradnici čine da svoj jubilej Apoteka »Beograd« obeležava s ponosom i željom da se dalje usavršava i bude još bolja.

Koreni i razvoj apotekarstva u Srbiji

Začeci srpske medicine i farmacije poklapaju se sa periodom osni vanja prvih srednjovekovnih srpskih bolnica u Hilandaru, Studenici i Dečanima, a prvi pisani trag da je u Beogradu postojala apoteka potiče iz 17. veka i zabeležen je u kapitalnom delu H. Schelenza (1904) »Istorija farmacije«.
Priliku da otvori prvu apoteku u Beogradu dobio je mr ph. Matej Ivanović. Iako je on prvi diplomirani farmaceut koji je radio u Beogra du i koji slovi za rodonačelnika srpske moderne farmacije, o njemu se vrlo malo zna.
Ova apoteka iz koje su se lekovima snabdevali stanovnici Beograda, ali i cele Srbije, a kasnije i neke novootvorene apoteke, počela je da radi 30. aprila 1830. godine. Nalazila se pored kafane »Znak pitanja«, preko puta Saborne crkve, u tadašnjoj Dubrovačkoj ulici, sada Ulica kralja Petra. Apoteka je kasnije više puta menjala ime, vlasnika i lokaciju, da bi po za vršetku Drugog svetskog rata postala društvena svojina u okviru novoformiranog Apotekarskog preduzeća Beograd.
Međutim, apoteka je još jednom 1964. godine preseljena i to u Knez Mihailovu ulicu br. 27, gde se i danas nalazi. Nakon 180 godina od osnivanja na najbolji način svojim stručnim kadrom, vi soko profesionalnom uslugom i brigom o zdravlju svojih sugrađana, čuva tradiciju i kvalitet srpske nacional ne farmacije.
Prva državna apoteka u Srbiji otvorena je u Kragujevcu 1836.godi ne, po nalogu Državnog sovjeta, a osnovao ju je mr ph. Pavle Ilić. Apoteka je dva puta preseljavana u Beograd. U svojoj burnoj istoriji apoteka je menjala vlasnike i nazive: od »Dvorske« i »Vojne apoteke«, preko »Državne apoteke«, »Apoteke kod srpskog grba« i apoteke »Hilandar«, do sadašnjeg imena – Apoteka »Makedonija«, koje je dobila posle Drugog svetskog rata. Poseban značaj Apoteke »Makedonija« ogleda se u činjenici da je u XIX veku u Sr biji to bila prva i jedina državna apoteka koja je vrlo brzo po stala i centralni snabdevač cele Srbije. Ova apoteka je imala dobro opremljenu laboratoriju i obavljala je sve hemijske analize po službenoj dužnosti. Dve najstarije naše apoteke – »Mateja Ivanović« i »Makedonija« – predstavljaju najznačajnije žive spomenike beogradske i srpske farmacije.
Osnivač Apoteke »Beograd« bila je Republika Srbija, odnosno Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a od 1. januara 2007. go dine osnivačka prava prelaze na Skupštinu grada Beograda, kada je i promenjen naziv ustanove u APOTEKA »BEOGRAD«. Ustanova je prvo radila u prostorijama »Jugoleka«, a 1972. je dobila poslovne pro storije u domu zdravlja »Vračar«, gde je danas njeno sedište.

Bred
Bred:
Related Post