X
    Categories: Opste

Aronija

Izvor: Doživeti 100

U Srbiju je došla osamdesetih godina prošlog veka iz Rusije i u narodu je prepoznata kao crna oskoruša
ili sibirska borovnica.

Originalno vodi poreklo iz severne Kanade i Amerike i hiljadama godina pomaže
narodima severa da prežive oštre zime bez drugog voća ili povrća. Trenutno istraživanja ukazuju na
aroniju kao super voće XXI veka, a naši stručnjaci to potvrđuju.

Piše:
DR MARIJA GLIBETIĆ, naučni savetnik,
Centar izuzetnih vrednosti istraživanja ishrane i metabolizma,
Institut za medicinska istraživanja, Beograd
www.srbnutrition.info

Naučna istraživanja kod nas i u svetu su pokazala da visok unos voća i povrća doprinosi borbi protiv
mnogih hroničnih bolesti i utiče na dugovečnost i očuvanje zdravlja. Dva glavna mehanizma
koja stoje iza zdravstvenog efekta voća i povrća jesu redukcija oksidativnog stresa
i smanjenje zapaljenskih procesa. U poređenju sa voćem i povrćem, šumske bobice, a među njima Aronia Melanocarpa imaju dokazano najveći antioksidativni efekat od svih drugih šumskih bobica koji se meri i u desetinama puta. Prema Orac testu antioksidativni kapacitet aronije nema konkurenta
i vrednosti aronije su daleko ispred svih poznatih na svetu, uključujući Acai bobice ili Noni preparate.

Kako aronija deluje na vaše zdravlje?

Plodovi aronije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora polifenola i antocijana za koje je naučno pokazano da ispoljavaju pozitivne efekte na jačanje imuniteta i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti koje napadaju savremenog čoveka. U naučnim studijama pokazan je niz bioloških efekata matičnih
sokova i suvih ekstrakata aronije kao što su prevencija kardiovaskularnih bolesti, normalizacija krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije, brza korekcija gvožđa kod jakih anemija, normalizacija nivoa triglicerida i glukoze u krvi, pozitivni efekti na rad i čišćenje jetre kao i zaštita od nastanka i širenja nekih malignih bolesti (tečni maligni tumori i tumori mekanih tkiva i stomaka).

Registrovani dijetetski suplementi

Aronia dijetetski suplementi predstavljaju matični sok plodova aronije (Aronia melanocarpa) gajene u nezagađenom području zapadne Srbije. Matični sok aronije sadrži biološki aktivne polifenole (bifenole, tanine, katehine, flavonide, antocijanine) koji ga čine najjačim poznatim antioksidansom i predstavlja pravu riznicu vitamina (A, C, F, B2, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakaroten) i minerala (kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor).
Zbog toga predstavlja, kako snažan oslonac vašem imunitetu, tako i snažan dijetetski suplement u borbi
protiv kardiovaskularnih i mnogih drugih bolesti. Zbog svojih svojstava, dijetetski proizvodi na bazi aronije preporučuju se kod sledećih bolesti: vitaminska insuficijencija, hipertonične i kardiovaskularne bolesti manifestovane povišenim arterijskim pritiskom i dijabetes. Svoje povoljno dejstvo ispoljava i kod mukoznih oštećenja želuca i creva, štiti od virusnih i bakterijskih infekcija, ispoljava hepatoprotektivne efekte, redukuje kardiovaskularne markere rizika posle infarkta miokarda i ispoljava antihiperlipidemični efekat. Klinički je dokazano i smanjenje povišenih vrednosti šećera i drugih markera dijabetesa. Njegovo antioksidativno dejstvo posebno je značajno kod sportista i osoba izloženih stresu ili povećanom fizičkom naporu i predstavlja dobru preventivu protiv razvoja svih vrsta bolesti, a preporučuje se i deci izloženoj fizičkom naporu ili oporavku od bolesti. Za prevenciju
i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se minimalno korišćenje od 10-14 dana po jednom godišnjem dobu. Nažalost, kako je čovek izložen velikom zagađenju i stresnom načinu života korišćenje matičnog soka aronije preporučuje se i deci.
Male doze od 50 do 100 ml čistog soka aronije mogu se koristiti i svakodnevno.

Kako se pravilno koristi?

Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se minimalno korišćenje od 10-15 dana (50-100 ml) po jednom godišnjem dobu. Nažalost kako je čovek izložen velikom zagađenju i stresnom načinu života korišćenje matičnog soka aronije se preporučuje i svakodnevno u malim dozama od 30 do 50 ml, pogotovu ako je mali unos voća i povrća. Nije poželjno uzimati preparat na prazan stomak jer je iskoristljivost zdravih sastojaka bolja kroz varenje uz hranu. Takođe, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba sa osetljivom sluzokožom želuca da izazove mučninu. Nisu poznate kontraindikacije sa lekovima ili drugim sastojcima hrane.

Nov jedinstveni preparat je idealna sinteza dve aktivne komponente i nov koncept u mršavljenju
uz povratak dobrog zdravlja: aronia preparati obogaćeni dijetetskim vlaknom propolmanan
lura lean

Dr Glibetić je razvila i klinički ispitala recepturu Aronija suplementa obogaćenog dijetnim vlaknom
propolmanana sa ciljem da se zdravo mršavi uz lečenje povišenih masnoća i šećera u krvi.
Aronia Slim, preparat obogaćen dijetnim vlaknom, prvi je preparat na svetu sa konceptom udruženog
delovanja obe aktivne komponente. U kliničkim studijama Centra pokazano je da redovna upotreba ovog dijetetskog suplementa sa očuvanim visokim sadržajem biološki aktivnih polifenola, značajno smanjenje povišene vrednosti šećera i masnoća u krvi uz gubitak telesne težine. Dijetetska vlakna Lura Lean omoguċavaju postepeno i zdravo smanjenje telesne težine uz regulaciju varenja i izvlačenje masnoća
iz obroka i žuči. Redovnom upotrebom ovog preparata očekuje se gubitak telesnih masti od 4-6 kg u jednom mesecu. Gubitak težine prati oporavak mnogih faktora rizika gojaznosti.
Ovaj preparat se preporučuje kod odraslih i dece sa problemima povišene telesne težine, kod pacijenata sa povišenim pritiskom, dijabetesom i kardiovaskularnim problemima.
Zbog svojih svojstava i združenog dejstva matičnog soka aronije i dijetetskog vlakna Lura Lean, ovaj preparat se preporučuje kod sledećih bolesti: gojaznost, vitaminska insuficijencija, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, kao i za rekonvalescente i sve osobe izložene povećanom stresu i neredovnoj,
prekomernoj ili nepravilnoj ishrani. Proizvod je klinički ispitan i registrovan.
Aronia Slim proizvodi obogaćeni dijetnim vlaknima sadrže sve kvalitete matičnog soka aronije plus rastvorljiva dijetna vlakna koja eliminišu masnoću i višak kalorija iz vašeg obroka. Time se reguliše kvalitet varenja, osećaj sitosti traje duže i eliminišu se viškovi telesne tečnosti. Potrebno ga je koristiti minimum mesec dana ili dok se ne postigne željena tezina.
Preporučiju se uzimanje 50 – 100 ml dnevno pre ili tokom većeg obroka uz dodatnu čašu vode. Obavezno
povećati unos vode na minimum 1-1,5 litara ne računajući unos vode kroz hranu.

Saradnja naučnih instituta i privrede

Nakon 15 godina rada kao istraživač i profesor na mnogim univerzitetima u Kanadi i USA dr Glibetić
se vratila u zemlju sa namerom da pomogne razvoju osnovnih istraživanja iz oblasti ishrane
i zdravlja. Pod njenim rukovodstvom Centar izuzetne vrednosti za proučavanja ishrane i metabolizma
(www.srbnutrition.info) uspešno je realizovao više projekata evropske zajednice, naučnih
projekata koji se sprovode u saradnji sa prestižnim Univerzitetima u Kanadi i USA. Analitička istraživanja sadržaja različitih komponenti takođe se ispituju u Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić“ pod rukovodstvom dr Katarine Šavikin, naučnog savetnika koji svakodnevno sarađuju sa dr Glibetić i njenim saradnicima. Pored naučnih institucija u projekat su uključeni i proizvođači
kao korisnici rezultata istraživanja.
Jedan od projekata u kome su učestvovali Centar izuzetne vrednosti za proučavanja ishrane i metabolizma, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić“ i proizvođač Nutrika bazirao se na proučavanju aronije sa različitih aspekata.

Matični sok aronije proizveden u Srbiji

Višegodišnje iskustvo, ulaganje u istraživački rad, klinička ispitivanja, saradnja i pomoć privrede, doveli su do nastanka proizvoda na bazi matičnog soka aronije koja vodi poreklo sa planina zapadne Srbije, organski odgajena. Specijalnim postupkom obrade kore bobice i koštica dolazi do obogaćenja
matičnog soka tokom ceđenja višetonskim presama i dobijeni su preparati koji predstavljaju energetsku i antioksidativnu bombu u malim zapreminama.
Svaki korak u proizvodnji bio je pod rukovodstvom istraživača koji su bili zaduženi da naprave elaborat proizvodnje i kontrolišu sprovođenje svih pravila dobre proizvodne praksei primenu standarda kvaliteta uključujući i savete o punjenju u medicinskim bocama bez dodataka konzervanasa.
Kvalitetu doprinosi i činjenica da ovi preparati nisu napravljeni od uvoznih koncentrata već predstavljaju 100% domaću sirovinu sa planina Srbije.

Bred
Bred:
Related Post