X
    Categories: Opste

Nega pupka

Članak iz časopisa: PharmaMedica Broj 24
Buduće mame su uglavnom upoznate sa činjenicom da je prihvaćena smernica da se bebe ne kupaju dok im ne otpadne pupčani patrljak.

Znamo da su do nedavno bebe kupane odmah po rođenju, pri čemu im je skidan sirasti maz i sve to uz upotrebu šampona i sapuna. Majke koje imaju stariju decu su delimično zbunjene jer sve ono što su primenjivale sada treba izbegavati.

Nega pupka

Nove smernice su prihvaćene jer se smatra da sirasti maz na koži beba postoji sa razlogom, odnosno da ima zastitnu ulogu i da ga kao takvog ne treba skidati a da će smanjena upotreba hemijskih, kozmetičkih sredstava za negu smanjiti pojavu ekcema i alergija kod dece. Zastupa se mišljenje da bebe treba kupati jednom do dva puta nedeljno, tačnije na svaka 4 dana i to uz upotrebu što manje količine kozmetičkih preparata. Ipak, neophodno je svakodnevno održavati higijenu bebinih genitalija naročito nakon menjanja pelena i to uz vodu i eventualno blagu sapunicu.

Kada beba i mama dođu iz porodilišta kući, imaće priliku da ih poseti patronažna sestra koja će mamu uputiti u način nege bebe i upoznati je sa novim smernicama. U prvim danima je najbitnije da se pravilno neguje pupčani patrljak i da se omogući da on na vreme, bez komplikacija otpadne što se najčešće dešava od 5. -15. dana po rođenju.

Nega pupka koja je u prvim danima od ključne važnosti za bebu je vrlo jednostavna. Pupčani patrljak se svakodnevno neguje, najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće, i najbitnije je da ostane suv i čist. Za negu su vam potrebne sterilne komprese i antiseptični rastvor. Kada rastvorom i kompresom očistite pupak, bilo bi dobro ostaviti ga bar desetak sekundi da se prosuši a zatim ga prekriti drugom suvom sterilnom kompresom koja se fiksira svilenim ili papirnim flasterom ili mrežicom. Ivicu pelene obavezno presavijte da ne bi mokraća iz pelene došla u dodir sa pupkom. Nega traje sve dok patrljak ne otpadne, a nakon toga treba negovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste – dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, tokom presvlačenja, na isti način kao što ste to radili sa pupčanim patrljkom. Kako bi pupčani patrljak što pre otpao, bitno je ne kvasiti ga i to je glavni razlog da se dete ne kupa ili da se ne potapa u vodu ako se ipak kupa.

Nega pupčanog patrljka je u bolnici briga osoblja a kada dođete kući u tome će vam pomoći patronažna sestra tako da razloga za zabrinutost nema. Prilikom negovanja bebe, posebno bebinog pupka neophodan je visok stepen higijene majke. Posebno je važno da ruke budu čiste i zdrave jer pupak predstavlja vrata za infekcije iz okoline. Ukoliko majka ima bilo kakve probleme vezane za ruke (infekcija, ranice, rascepane zanoktice itd), neophodno je da nosi sterilne rukavice.
Ako se pupak pravilno ne neguje, odnosno ne održava suvim i čistim, vrlo lako može doći do infekcije, koju ćete prepoznati po crvenilu i otečenosti kože oko pupka. Do upale može doći i nakon otpadanja patrljka dok se pupčana ranica još nije osušila, a prepoznaje se po tome što je dno ranice crveno, a može se pojaviti i gnojni iscedak, uz neprijatan miris. Najčešći uzročnici infekcija uglavnom su bakterije. Ako primetite simptome upale, obavezno kontaktirajte pedijatra koji će sprovesti odgovarajuću terapiju.

Kada pupak otpadne i pupčana rana zasuši, toaleta pupka se nastavlja. Jednom nedeljno ili u deset dana preporučuje se čišćenje pupka vatenim štapićem koji je natopljen antiseptičnim sredstvom. Na ovaj način sitne čestice koje potiču od pelena ili benkica se uklanjaju iz pupka i tako sprečava infekcija kože u samom pupku.

Šta je to granulom pupka, koliko je opasan i kako se leči?

Granulom pupka je vrlo čest problem, u Hitnoj hiruškoj ambulanti Instituta za majku i dete svakodnevno se zbrine 30 malih pacijenata. Ukoliko desetak dana nakon rođenja pupčani patrljak nije otpao odnosno odvojio se, na peleni se vide tragovi krvi, nakon otpadanja pupka curi sluzavo gnojni iscedak, primetili ste crvene ovalne ili pečurkaste formacije, obavezno se javite pedijatru! Lečenje za bebu nije bolno i relativno je jednostavno. Veći granulom ili neodvojeni patrljak se podvezuju, pupak se čisti aseptičnim rastvorom, primenjuju se štapići srebro nitrata i pupak pokriva gazom. Preporuka je da roditelji za vreme lečenja granuloma ne kvase bebin pupak i ne skidaju gazu. Previjanje je svakodnevno a lečenje traje najčešće oko dve nedelje. Neohodno je granulom prepoznati i lečiti na vreme kako ne bi došlo do razvoja ozbiljnih infekcija.

napisala:Dr Slavica Milovanović – Đorović

Bred
Bred:
Related Post