X
    Categories: Opste

Brojnije metastaze kod ishrane bogate mastima – zašto?

Iako je veza između ishrane bogate mastima i karcinoma u medicini već utvrđena, još uvek ne postoje validna objašnjenja zašto je to tako. Nedavno izvedena studija na životinjama, čiji su rezultati objavljeni u BMC Cancer (2009;9:42) pokazala je da ishrana bogata mastima dramatično povećava metastaze karcinoma (i do 300 odsto u odnosu na ishranu siromašnu mastima) i ponudila objašnjenje zašto se to dešava.

Studija je sprovedena na 32 miša kojima su subkutano implantirane ćelije karcinoma pluća u metastazi. Jedna grupa je hranjena sa malo masti (4,2% masti i 3,82 kcal/gr), a druga masnom hranom (34,9% masti i 5,24 kcal/gr). Kod miševa iz druge grupe nakon 4 nedelje došlo je do značajnog pogoršanja stanja, uz veliki gubitak telesne težine i pokretljivosti, zbog čega su eutanazirani. Nasuprot tome, miševi hranjeni sa malo masnoća doživeli su 6 nedelja sa normalnom težinom i pokretljivošću.

Posebno dragoceno u ovoj studiji je to što su istraživači utvrdili da je nakon dve nedelje došlo do povećanja pokretljivosti ćelija karcinoma kod miševa čija je ishrana bila bogata mastima. Posebnim “imidžing” metodama otkriven je poremećaj u membranama ćelija karcinoma, koji je doprineo povećanoj agresivnosti karcinoma. Naime, povećani lipidi u krvi su doveli do povećane sposobnosti ćelija karcinoma da se odvoje i prošire po telu. Po rečima rukovodioca projekta, dr Taka Lija sa Univerziteta Purdue, Indijana, SAD, ako ćelije karcinoma nemaju previše lipida, one ostaju slepljene u formi jakih veza u okviru tumora. Međutim, povećanje lipida dovodi do toga da ćelije dobijaju okrugao oblik, što slabi međusobne veze i dovodi do odvajanja jednih od drugih.

Magazin WHITE / Mart 2009. godine

Bred
Bred:
Related Post