X
    Categories: Opste

Sta se sve moze naci na cetkici za zube?

Usna duplja je mesto gde zive na stotine i hiljade razlicitih mikroorganizama koji mogu biti preneti na cetkicu tokom upotrebe. Cetkice se vecinom cuvaju u kupatilu sto ih izlaze gastrointestinalnim mikroorganizmima koji se mogu preneti fekalno-oralnim putem.

Mogu li bakterije iz kupatila stvarno dospet na cetkicu za zube?
.

Kratak odgovor je da. Enterobakterije iz creva se mogu preneti na cetkicu za zube a potom i u usta ako se ruke ne operu adekvatno nakon odlaska u toalet ili preko mikroskopskih kapljica iz toaleta tokom ispiranja wc solje.

Koji je ispravan nacin za ciscenje cetkice za zube da bi se odstranili mikroorganizmi?
Potrebno je cetkicu za zube dobro isprati da bi odstranili svi ostaci paste za zube i ostaci hrane. Dodatno je moguce potopiti cetkicu za zube u antibakterijsku tecnost za ispiranje usta i dokazano je da se tako smanjuje broj bakterija koje obitavaju na cetkici za zube.

Kako zastiti cetkicu za zube da bi se izbegla kontaminacija mikroorganizmima?
Americko udruzenje stomatologa preporucuje da se cetkica ne cuva zatvorena zato sto vlazna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama. Preporucuje se postavljanje cetkice u uspravan polozaj i da se ostavi da se osusi na vazduhu. Neophodno je i razdavajati cetkice za zube, da ne stoje u istoj posudi, da bi se sprecila mogucnost unakrsne kontaminacije.

Kakva je procedura sa upotrebom cetkicom za zube kada je osoba bolesna?
Svaka bolest koja se moze transmitovati putem telesnih tecnosti zahteva dodatni oprez kod rukovanja sa cetkicom za zube obolele osobe jer ona posebno u tom slucaju mora obavezno biti odvojena od cetkica ostalih clanova domacinstva.

Ako je moguce, preporucuje se kupovina nove cetkice za zube nakon ozdravljenja.

Koliko cesto je potrebno menjati cetkicu?
Pozeljno je da se cetkica menja nakon 3-4 meseca

Preporuke za kvalitetniju oralnu higijenu:
1. Koristite antimikrobnu tecnost za ispiranje usta (njome cistiti i cetkicu za zube)
2. Redovna upotreba iste
3. Perite ruke
4. Ne delite cetkice za zibe

Preuzeto sa: Sciencedaily

Bred
Bred:
Related Post