X
    Categories: Opste

Dr Basara: Kanabis – lek nadrilekara i profitera

Milena Marković |

Prof. dr Nadežda Basara: Nauka nije potvrdila da je “svemoguće ulje” medikament za izlečenje bilo kog karcinoma. Propagandu o lekovitosti “svemogućeg ulja” zaustavili u Komisiji za lekove

ULjEM kanabisa još niko nije izlečio malignu bolest. Nijednim naučnim radom nije potvrđeno da je to medikament za izlečenje bilo kog karcinoma kod ljudi.

Koji to naučnik ne bi objavio pozitivne rezultate istraživanja i time postao slavan za sva vremena? Nobelova nagrada bi bila najmanja počast koju bi taj čovek dobio, ukoliko bi dokazao da je ulje kanabisa lek za izlečenje malignih bolesti.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, tvrdi prof. dr Nadežda Basara, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti hematologije, onkologije i transplantacije matičnih ćelija iz kostne srži. Povod za ovaj razgovor su sve brojnija obraćanja obolelih od teških malignih bolesti iz Srbije, ali i iz Crne Gore i Makedonije koji su bezuspešno pokušavali da se “izleče” uljem kanabisa. U međuvremenu, izgubili su samo dragoceno vreme.

Rešena da izvesno vreme ne govori za medije, dr Basara, koja je i direktor Interne klinike Maltezer St. franziskus u Flensburgu, potvrđene adrese lečenja i gotovo devedesetoprocentnog izlečenja pacijenata sa teškim malignitetima (ukoliko nisu izgubili to dragoceno vreme) – napravila je, međutim, ustupak da za naš list objasni suštinu upozorenja i naučnog utemeljenja da je kanabis samo “droga koja zavarava”.

– Kanabis ili marihuana ili hašiš utiče tako, da kroz promenu svesti korisnik više ne oseća bol. Kad prestane da uzima marihuanu, bol se ponovo vraća, a stalno uzimanje te droge može, ali ne mora, da postane zavisnost. To je blaža vrsta droge, hiljadama godina se koristi, između ostalog, i u medicinske svrhe. Lekovi koji sadrže izdvojeni THC iz kanabisa, pored otklanjanja mučnine, pojačavaju apetit, a ublažavaju simptome umora i bola. Ali ima jačih i boljih lekova koji se koriste za te simptome. Uljem kanabisa još niko nije izlečio malignu bolest i nijednim naučnim radom nije dokazano da je to medikament za izlečenje bilo kog karcinoma kod ljudi. Koji to naučnik ne bi objavio pozitivne rezultate istraživanja, i time postao slavan za sva vremena? Inače, ulje kanabisa podleže u Nemačkoj zakonu o narkoticima i posedovanje najmanjih količina je kažnjivo.

nastavak

Bred
Bred:
Related Post