X

Bol i krckanje vilice

Članak iz časopisa: PharmaMedica

Bol i osetljivost u predelu ispod uva koji se javljaju pri žvakanju, zevanju ili svakom drugom jačem otvaranju vilice, osećaj ukočenosti kao i stvarna ukočenost vilice,

grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje usta, osećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze ukazuju na postojanje poremećaja viličnog zgloba. Nespecifičan simptom je i glavobolja koja počinje u predelu ispod uva i širi se u druge delove glave i vrat. Pri otvaranju usta, može se čuti pucketanje ili krckanje vilice.

autor: Dr Tamara Čurović, stomatolog tamara_curovic@yahoo.com

Donja vilica je jedina pokretna kost lica, a mesto gde se ona spaja sa slepoočnom kosti je vilični (temporomandibularni) zglob. Ovaj zglob je veoma važan jer učestvuje u funkciji žvakanja, govora, facijalnoj ekspresiji, čak ima ulogu i u disanju. Problemi vezani za ovaj zglob se nazivaju temporomandibularni poremećaj, a lekari koji leče ove poremećaje su doktori stomatologije i maksilofacijalni hirurzi.

Bol i krckanje vilice, najčešći uzroci

Uzroci nastanka problema su različiti: od udarca u vilicu, preko dugotrajnog škrgutanja i stiskanja vilica (tzv. bruksizam), grčeva u mišićima (javljaju se kod svakodnevnog stresa), nepovoljnog rasporeda zuba i zagrižaja do artritisa i tumora. Zbog uticaja ženskog hormona estrogena, suptilnije anatomske strukture i psiholoskih karakteristika problem se češće javlja kod žena.

Simptomi poremećaja viličnog zgloba

Bol, osetljivost, osećaj ukočenosti, grčevi, glavobolje, otok, pucketanje, škljockanje zgloba znaci su prisustva ovog poremećaja. Simptomi mogu trajati nedeljama, čak i mesecima umanjujući kvalitet života (ishranu, govor, san…) pa ih ne treba zanemarivati. Ukoliko simptomi predugo traju mogu dovesti do razvoja depresije i anksioznosti. Uzimanje lekova protiv bolova (analgetika), može kratkotrajno dovesti do poboljšanja ali intervencija stomatologa je ipak neophodna.

Bol i krckanje vilice- kako se izboriti

Edukacija pacijenta o ovom problemu je najvažnija, jer se moraju promeniti svakodnevne navike kao što su konzumiranje tvrde i hrskave hrane.

Zaboravite na kokice, bademe, kikiriki, i ostalo koštunjavo voće.

Jedite mekšu hranu.

Zalogaji moraju biti usitnjeni.

Usta ne smete maksimalno da otvarate, tako da osim žvakanja morate kontrolisati i zevanje.

U akutnoj fazi pomaže zagrevanje bolnog područja. Zagrejte krpu ili peškir i stavite na problematično mesto.

Tablete protiv bolova, upala kao i lekovi za opuštanje mišića nogu biti od pomoći, kratkoročno.

Osim što je neophodno kontrolisati otvaranje usta, potrebno je da se nosi štitnik (splint) za zube, koji će Vam po meri uraditi protetičar uzimanjem otiska. Ukoliko imate ovaj problem i noću stiskate vilicu i škripite zubima nošenje splinta smanjiće pritisak i opterećenje zgloba, mišići više neće biti u grču i bolovi će se smanjiti.

Bitno je i regulisati zagrižaj. To znači da treba nadomestiti nedostajuće zube – protetski.

Multidisciplinarni pristup

Ovo je problem sa kojim se sve češće srećemo, koji neće proći sam od sebe i zahteva multidisciplinarni pristup. Lečenje podrazumeva uklanjanje uzroka bolesti, smanjenje ili eliminaciju bola kao i subjektivnih smetnji i rehabilitaciju.

Najčešće je nedostak zuba uzrok ovog problema pa je rekonstrukcija zagrižaja vrlo važna. Postiže se protetskim nadoknadama i plombama. Ukoliko postoji nepovoljan i nepravilan odnos vilica, nošenjem specijalnih splintova može se rešiti ovaj problem i vilice se vratiti u normalan položaj. Fizikalnom terapijom i vežbama funkcija žvakanja se vraća i bol se umanjuje. U težim slučajevima može postojati potreba za hirurškim intervencijama na samom zglobu.

Bred
Bred:
Related Post