X
    Categories: Opste

Konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis je upala tkiva membrane (konjuktive ili vežnjače) koja oblaže i štiti očnu jabučicu i unutrašnju stranu očnih kapaka.

Uzročnici mogu biti različiti, a simptomi su veoma slični.
Najčešće se javlja u sklopu prehlade (kada su izazivači virusi). Razlog mogu biti i bakterije, a često se javlja i kod alergija.

Pesak, prašina, zadimljene prostorije, sitni insekti, razna isparenja, prskanje
hemijskih supstanci u oko, dugotrajno sedenje i gledanje u ekran televizora, kompjutera, trljanje očiju takođe izazivaju crvenilo i oticanje sluznice, na šta se može nadovezati infekcija.
Obično se dete ujutru probudi sa manje ili više otečenim kapcima slepljenim žućkastim iscetkom. Pritom se
može žaliti na bol, peckanje ili svrab zbog čega trlja oči, čime i dalje pogoršava stanje.
Ovo oboljenje je sigurno neprijatno, ali nije opasno.
Virusni konjuktivitis traje oko nedelju dana i prođe kao i prehlada. Bakterijske infekcije mogu uporno da traju sve dok se ne primene antibiotske kapi ili masti. U svakom slučaju, ako se stanje deteta ne popravlja uz negu i toaletu oka u roku od tri dana, treba se javiti lekaru. Kod novorođenčadi odmah.
Konjuktivitis je veoma zarazan i može lako da pređe sa jednog oka na drugo, ili sa jednog deteta na drugo.
Starijoj deci treba objasniti da ne dodiruju inficirano oko ili da često peru ruke pre i posle dodira sa okom. Sasvim maloj deci onemogućiti da dodiruju oko čak i fiksiranjem ručnog zgloba (obično kartonom). Takođe u kolektivima (i u porodici) ne koristiti zajedničke peškire, posteljinu. I, ponavljam, obavezno prati ruke pre i nakon kontakta sa obolelim okom ili nakon čiščenja nosa.
Pomoć se sastoji u toaleti oka, posebno kada postoje skrame na kapcima.
Prvo kompresama (gazama, ne vatom) natopljenim toplom vodom ili blagim čajem kamilice „odlepiti“ detetove slepljene kapke. Potom preliti oko mlakim, sterilnim fiziološkim rastvorom i pokretom
od spoljašnjeg ugla oka ka nosu, duž donjeg kapka, lakim kružnim pokretima uz samu nosnu kost masirati suznu kesicu i na taj način očistiti nakupljen sekret.
Potom u oko sipati sterilni rastvor troprocentne borne kiseline 3-4 puta dnevno po jedna kap. Starijem detetu možete staviti mlake obloge na zatvorene kapke (pri čemu mirno leži) u trajanju od 5-10 minuta, tri puta dnevno.
Crvenilo oka može da se leči i kod kuće, ali ako se posle tri dana ne povlači ili se pogoršava, javite se lekaru. Lekaru se treba javiti odmah ukoliko su kapci jednog oka izrazito otečeni, oko bolno, ako
postoji povišena telesna temperatura, ako se dete žali na bilo kakve smetnje sa vidom, preosetlivost na svetlo ili ukoliko primetite nepravilnosti u veličini zenica, kao i ako je dete mlađe od godinu dana.

Izvor: Bebin izbor

Bred
Bred:
Related Post