X
    Categories: Opste

Higijena novorođenčeta

U toku prvih nekoliko nedelja života, dovoljno je u nekoliko brzih i preciznih pokreta održavati
higijenu bebe.

U prvim danima novorođenčetu je potrebna samo lagana higijena na zonama kože koje su izložene vazduhu: lice, prevoji na vratu, ruke, noge, genitalije, guza, kao i pupak.

Za čišćenje bebe potrebni su tupferi od vate, koji prilikom svakog čišćenja treba da budu novi, čista gaza i sveža prokuvana voda. Kada je beba još sasvim mala, ne sme da se koristi tekuća voda iz slavine za čišćenje očiju, niti talk, jer može da isuši njenu osetljivu kožu. Treba i da izbegavate čišćenje unutrašnjosti bebinih ušiju i nozdrva; one su presvučene membranama sluzokože da bi mogle da se čiste same. Zato, ako ih budete čistili, sigurno ćete učiniti više štete nego koristi. Noge novorođenčeta, koje su još uvek savijene prema telu, moraćete
vrlo nežno da ispružite kako biste ih obrisali.

UŠI
Svucite bebu i stavite je na peškir ili nepromočivu prostirku. Pamučnom gazom ili štapićima za uši natopljenim mlakom prokuvanom vodom očistite joj uši, izbegavajući unutrašnji deo.
Za svako uvo treba da koristite posebnu gazu ili štapić, kako biste izbegli da eventualna infekcija jednog uveta pređe na drugo.

OČI
Pamučnim tupferom natopljenim sterilnom vodom očistite bebi jedno oko, u smeru od spoljašnjeg dela oka
prema nosu. Za drugo oko koristite drugi tupfer, da biste sprečili prenošenje eventualnih infekcija.

LICE I VRAT
Tupferima natopljenim vodom dobro očistite lice i prevoje vrata, da biste uklonili tragove znoja ili prljavštine koji mogu da izazovu crvenilo ili iritaciju. Osušite nežnim tapkanjem.

PAZUH
Nežno podignite bebi ruku i dobro očistite pazuh čiji prevoji od trljanja mogu da postanu crveni. Zatim temeljno, ali nežno, osušite bebu mekim peškirom.

RUKE I NOGE
Čistom vatom očistite ruke, razdvajajuću prstiće kako biste mogli da očistite i unutrašnji deo. Pokušajte
da očistite i eventualnu prljavštinu ispod noktiju i redovno skraćujte bebi nokte. Mekim peškirom joj dobro osušite ruke. Zatim pređite na noge, vodeći računa i o unutrašnjem delu njenih prstića, a zatim ih dobro posušite mekim peškirom. Higijena nogu je veoma bitna jer bebe često stavljaju prste na nogama u usta, pa zbog toga stopala moraju uvek biti čista.

GUZA
Polako otvorite pelenu i, ukoliko je uprljana, iskoristite jedan kraj pelene da bebi obrišete guzu. Jednom rukom pridržavajte bebu za članke i podižite dok se ne podigne i guza.
Navlaženim tupferom od vate temeljno obrišite celu zonu oko guze, a ako treba i leđa.

GENITALNI ORGANI
Kod dečaka – Svaki put kada menjate pelenu dečaku, uvek morate temeljno da mu očistite guzu i genitalije. Od trenutka kada mokraća može da mu ukvasi stomak i noge, i tim delovima treba da posvećujete posebnu pažnju pri čišćenju, jer mokraća može da izazove neprijatne iritacije. Lagano mu
raširite noge, a zatim pomoću vate pažljivo očistite prevoje na butinama i stomak. Čistom vatom očistite mu pišu, vukući malo kožu unazad, a obavezno mu očistite i testise. Ne zaboravite da tragovi urina mogu da ostanu na preponama, pa i te delove kože pažljivo očistite, koristeći uvek čistu vatu.

Kod devojčica – Nikada nemojte pokušavati da čistite unutrašnji deo stidnice. Obično se taj deo ne prlja, ali ako previše otvarate stidne usne, možete izazvati infekciju. Devojčica se uvek briše od
spreda ka pozadi, da bi se izbeglo eventualno prenošenje klica sa analne zone na genitalnu, koje izazivaju opasne infekcije i uvek koristite čiste tupfere. Ukoliko primetite da izlazi malo krvi iz vagine, ne brinite: reč je o pojavi koja je normalna i javlja se kod 70-80 posto dece, a razlog je
reakcija polnog organa bebe na prelazak maminih hormona na nju. Potpuno je prirodna i maksimalno traje
nekoliko dana.

OJED OD PELENA
Ojed od pelena ili pelenski dermatitis je iritacija kože izazvana bebinom mokraćom i kakom: urin izjeda
nežnu kožu deteta jer ima nadražujuće dejstvo a njena kaka oštećuje i nagriza kožu u dugotrajnom kontaktu
sa njom. SIMPTOMI: guza, genitalije i prepone postaju vrlo crveni.

SVEŽ VAZDUH JE KORISTAN
Kada menjate pelenu bebi u toku dana, trudite se koliko god je to moguće da bebu ostavljate otkrivenu na
vazduhu.

KREMOVI
Nadražena koža mora svaki put kad se menja pelena temeljno da se očisti. Nakon čišćenja, neophodno je
zaštititi osetljivu kožu bebe kremom na bazi cinka, vodeći računa da to bude u tankom sloju. Preterano debeli sloj, u stvari, još više može da iritira kožu. Ako se crvenilo povećava ili se pojave prištići, neophodno je da konsultujete lekara.

PUPČANI PATRLJAK
Odmah nakon porođaja, pupčana vrpca se preseca, a pupčani patrljak, dug samo nekoliko centimetara, ostaje
na pupku. Taj deo nema nerve, tako da beba ne oseća nikakav bol.
Postepeno, patrljak se suši i tamni i u roku od desetak dana otpada. Međutim, pre toga postoji rizik od infekcija, naročito ako se ne vodi računa o higijeni ili ako se kvasi. Zato ga treba što više držati otkrivenog na vazduhu da bi se pomoglo njegovo sušenje i otpadanje.
Može da se pojavi sekret, što može biti normalno, ali ipak treba da odete kod lekara ako se pojavi krv
ili gnoj, ili ako područje oko pupka izgleda upaljeno, naduveno, crveno, vruće i ima neprijatan miris. Takvi simptomi pokazuju da je verovatno došlo do infekcije.
1. Patrljak održavajte suvim
On će se brže osušiti i oporaviti ako ga što više ostavljate na vazduhu.
Spreda treba stavljati pelenu ili čistu gazu da se ne bi ukvasio od mokraće, kao i prilikom kupanja bebe. Ukoliko se rana ukvasi, patrljak treba pažljivo osušiti. Bebu ne treba potapati u kadu sve dok patrljak ne otpadne, već se drži iznad kade prilikom kupanja.

2. Higijena pupčanog patrljka
Pedijatar će vam reći koji proizvod treba da koristite za čišćenje patrljka i zone oko pupka. Vatom natopljenom preporučenim proizvodom (običnorastvorom povidon jodida) rana i predeo oko patrljka se pažljivo očiste i potom poviju sterilnom gazom i zalepe flasterom.

3. Kad patrljak otpadne
Može da izađe nekoliko kapi krvi.
Nastavite svakodnevno da čistite pupak i zonu oko njega, sve dok rana u potpunosti ne zaceli.

PUPČANA KILA
(BRUH ILI HERNIJA)
Kada vaša beba plače, može da se desi da primetite izbočinu oko pupka.
To ispupčenje se zove pupčana kila i vrlo je česta pojava kod novorođenčadi.
Nastaje prolaskom trbušnih organa kroz prirodni ili stečeni otvor na trbušnom zidu. To ispupčenje čini
trbušna maramica u koju upadaju trbušni organi, najčešće creva, bešika, a kod devojčica jajnik. Kod dečaka je ova pojava četiri puta češća nego kod devojčica. Kada pupčani patrljak otpadne, stomačni mišići rastu i okružuju pupak, ali to se ponekad ne dešava u potpunosti. Kada beba plače, ona vrši pritisak na te nedovoljnorazvijene abdominalne mišiće, potiskujući creva da vrše pritisak na površinu
oko pupka. Kila može biti mala, veličine klikera, ali može dostići i veličinu loptice za golf. Nije apsolutno neophodna hirurška intervencija, jer se taj otvor obično sam zatvori nakon
godinu ili dve. U svakom slučaju, neophodno je da lekar da dijagnozu i odredi lečenje.

Danka T.

Izvor: Bebin izbor

Bred
Bred:
Related Post