X
    Categories: Opste

Nega ožiljaka

Ožiljci predstavljaju pre svega estetski problem, ali mogu da budu i uzrok ograničene pokretljivosti ukoliko se nalaze u blizini zglobova.

Danas postoje brojni tretmani i metode za tretiranje ožiljaka, ali ih nijedan ne može u potpunosti ukloniti već samo smanjiti ili učiniti manje vidljivim

Ožiljak

Ožiljci nastaju kao posledica oštećenja kože usled povreda ili različitih upalnih procesa. Javljaju se nakon oštećenja bazalne membrane koja odvaja epidermis od dermisa. Formiranje ožiljka je specifičan proces u kome biohemijski procesi dovode do zarastanja u najkraćem mogućem roku. Osnovni uzrok nastajanja ožiljka jeste poremećaj u rastu novog vezivnog tkiva.

Odlike ožiljaka:

nikada ne potamne zato što u procesu zarastanja rana ne dolazi do regeneracije melanocita;
ne obnavljaju se kožni adneksi (dlake, lojne žlezde);
smanjena je elastičnost ožiljka;
karakteriše ga crvena ili ljubičastocrvena boja, na šta se ne može terapijski uticati, već je potrebno vreme da obojenost nestane i ožiljak postepeno izbledi.

Ožiljci predstavljaju pre svega estetski problem, ali mogu da budu i uzrok ograničene pokretljivosti ukoliko se nalaze u blizini zglobova.

Danas postoje brojni tretmani i metode za tretiranje ožiljaka, ali ih nijedan ne može u potpunosti ukloniti već samo smanjiti ili učiniti manje vidljivim.

Vrste ožiljaka:
hipertrofični ožiljci posledica su prekomernog stvaranja vezivnog tkiva iznad površine kože, ali u liniji ožiljka; crvene su boje, često su bolni i svrbe; s vremenom se taj tip ožiljka izravna s kožom i crvenilo se gubi;
atrofični ožiljci nastaju tako što usled lošeg zarastanja rana dolazi do širenja ožiljka koji je samo delimično ispunjen ožiljnim tkivom, a kožne strukture ispod epitelnog dela nisu potpune; mogu biti u ravni s kožom ili ispod nje;
najčešće se javljaju na leđima posle hirurškog uklanjanja mladeža, kod osoba sa slabim vezivnim tkivom;
keloidi nastaju kao posledica prekomernog stvaranja vezivnog tkiva iznad površine kože, izvan linije ožiljka; zahvataju zdravo tkivo i bolni su; javljaju se šest meseci do godinu dana nakon zarastanja rana. Često se vraćaju posle tretmana.

Da bi se ožiljak što bolje uklonio i postao što manje vidljiv, savetuje se da tretman počne odmah nakon vađenja šavova, odnosno zarastanja rana. Najbolji rezultati postižu se kombinovanjem različitih tretmana.

Danas najveću primenu imaju različite vrste lasera: laseri koji podstiču sintezu kolagena, laseri koji uklanjaju crvenilo spaljivanjem kapilara, laseri koji mehaničkim putem uklanjaju nepravilnosti kože. Laseri imaju brojne prednosti nas abrazijom i pilingom. Rezultati su mnogo bolji, oporavak je znatno kraći, manje je nuspojava i komplikacija.

Jedan tretman laserom zamenjuje od pet do deset tretmana abrazijom ili pilingom. Posle primene lasera rezultati su slabo vidljivi prvih nekoliko meseci, ali se kasnije izgled ožiljka znatno poboljšava. Posle primene lasera nije preporučljivo izlagati se suncu bar trideset dana. Osim te, često se koristi i metoda beljenja ožiljaka koja nije uvek efikasna.

Novu nadu daju tretmani koji se baziraju na uzgoju kultura sopstvenih ćelija, što je naročito važno kod ožiljaka koji zahvataju veliku površinu kože posle saobraćajnih nesreća i opekotina. Metoda koja se koristi naročito kod keloida jeste intenzivno davanje kortikosteroida direktno u ožiljno tkivo da bi se smanjio razvoj novog vezivnog tkiva koje se kod keloida pojačano stvara. Posle takvog načina primene kortikosteroida dolazi do smekšavanja ožiljka i njegovog smanjenja. Ta metoda može se koristiti i kod hipertrofičnih ožiljaka.

Punjači se primenjuju za korekciju volumena dubokih ožiljaka ispod nivoa kože. Kao punjač najčešće se koristi hijaluronska kiselina, koja je jedna od glavnih struktura u građi kože. Cilj njene primene jeste mehaničko ispunjavanje defekata kože, što za posledicu ima podsticanje sinteze kolagena koji dodatno ispunjava ožiljak.

Još jedna od metoda jeste primena rolera, tj. valjaka kojima se prelazi preko ožiljka. Na valjcima se nalaze igle koje prodiru kroz kožu i na taj način oslobađaju priraslice koje kožu vuku nadole. Koriste se uz lokalnu anesteziju, a oporavak traje dan-dva.

Svaki ožiljak je priča za sebe i u većini slučajeva prvo se primenjuje neka od neinvazivnih metoda (razni kremovi i gelovi), a ako to ne da očekivane ruzultate, laserske i druge metode, što je očekivano s obzirom na njihovu cenu.

Danas se na tržištu nalazi i preparat na bazi tečnog ekstrakta crnog luka, heparina i alantoina koji je pokazao veoma dobre rezultate. Ekstrakt crnog luka ima antiinflamatorno i baktericidno dejstvo, smanjuje otok i sprečava rast vezivnog tkiva. Heparin smanjuje rast vezivnog tkiva i ima antiinflamatorni efekat. Alantoin pospešuje zarastanje rana i ima umirujući efekat.

Za stare ožiljke veoma je važno da se nadoknadi nedostatak vode u koži i da se poveća prokrvljenost tkiva, što je uloga alantoina. U preparatima za negu ožiljaka koristi se i retinol, koji stimuliše fibroblaste, pospešuje sintezu kolagena i elastina i poboljšava elastičnost kože.

Na našem tržištu može se naći i silikonski gel, čiji mehanizam dejstva još nije u potpunosti razjašnjen. Pretpostavlja se da on deluje na stratuum corneum, koji smanjuje isparavanje i obnavlja homeostazu. Zbog toga smanjuje aktivnost vezivnog tkiva, edem, vazodilataciju i preterano stvaranje vanćelijske matrice. U nedavno objavljenim radovima prikazan je in vitro pozitivan efekat silikona na faktor rasta i koncentraciju kolagena.

Ožiljci se nikada ne mogu u potpunosti ukloniti, ali se mogu dosta smanjiti da bi bili estetski prihvatljivi. Da bi se to postiglo, osim preparata, neophodna je i upornost. Potrebno je da se ožiljak tretira dva puta dnevno u dužem periodu, dok se za veće ožiljke preporučuje laser.

Tekst: mr farm. spec. Andriana Rađenović
Izvor:Farmakon.rs

Bred
Bred:
Related Post