X
    Categories: Opste

Sredstva za čišćenje lica

Proizvodi za čišćenje lica uklanjaju odumrle ćelije, nečistoću i šminku s lica, vrata i dekoltea, a istovremeno čuvaju prirodne lipidne barijere kože, što je veoma važno za njeno zdravlje i lep izgled

Tekst: mr farm. Andriana Rađenović, Foto: Dragana Đorović

Svakodnevna farmaceutska praksa može da potvrdi da klijenti u apotekama veliki značaj pridaju pravilnom izboru kvalitetne kreme, dok često zaobilaze sredstva za čišćenje lica.

Da li zbog neznanja o tome koliko je značajno pravilno čišćenje lica, uštede ili činjenice da se ti preparati marketinški ne eksploatišu koliko i kreme za negu, farmaceuti moraju često da objašnjavaju da kreme ne bi trebalo nanositi na prethodno neočišćeno lice. Redovna upotreba odgovarajućih sredstava za uklanjanje nečistoće veoma je važna ako se želi lepa i zdrava koža, a jedna od češćih zabluda jeste i to da je čišćenje lica potrebno samo ukoliko je na njega prethodno naneta šminka. Čišćenjem lica uklanjaju se prirodne izlučevine kože, odumrle ćelije i nečistoće iz spoljašnje sredine koje se nakupljaju na koži, smanjuje se verovatnoća zapušenja pora i broj bakterija na koži.

Pravilna nega lica, to jest odabir odgovarajućeg mleka, losiona i kreme, zavisi od četiri faktora:
– tipa kože,
– godišnjeg doba,
– starosne dobi i
– pola.

Osnovna uloga proizvoda za čišćenje lica jeste uklanjanje odumrlih ćelija, nečistoće i šminke s lica, vrata i dekoltea, uz istovremeno očuvanje prirodne lipidne barijere kože. Preparati za čišćenje i negu kože uglavnom imaju pH vrednosti između 4,0 i 6,0, što odgovara blago kiseloj pH vrednosti zdrave kože.

Mleko za čišćenje lica ima prednost nad sapunima jer omogućava kvalitetno čišćenje lica, bez isušivanja i znatnije promene prirodne pH vrednosti kože. Sem toga, redovna upotreba mleka za čišćenje lica sprečava preterano lučenje loja tokom leta i isušivanje kože u zimskom periodu. Očekivani efekat posle upotrebe mleka jeste čista, ali hidrirana, meka, nežna i elastična koža. Na tržištu uglavnom postoje dve vrste mleka za čišćenje: za normalnu do mešovitu i osetljivu kožu. Osetljiva koža zahteva blago mleko i proizvode koji sadrže veoma malo konzervanasa, veštačkih boja i mirisa.

Za masnu kožu savetuje se upotreba pena i gelova koji ne sadrže sapune, ulja i abrazivna sredstva. U sredstvima za čišćenje ovog tipa kože često se nalaze salicilna i glikolna kiselina, koje deluju eksfolijantno. Ako se masna koža čisti mlekom, posle mleka poželjna je i upotreba adstringentnih losiona. Oni često sadrže soli aluminijuma ili cinka, koje imaju adstringentno dejstvo, skupljaju pore i smanjuju lučenje sebuma. Za čišćenje suvog tipa kože, sem odgovarajućih mleka za čišćenje, mogu se koristiti i kold kremovi.

Mleka za čišćenje lica obično su emulzije tipa U/V. Masna faza kremova za čišćenje kože sadrži sastojke poput lakog tečnog parafina, koji dobro uklanja šminku i nečistoću, i estara masnih kiselina poput izopropil-miristata i izopropil-palmitata. Ulja iz masne komponente mleka zapravo pomažu rastvaranje masnoća s površine kože i zajedničkim dejstvom s emulgatorima dovode do njihovog uklanjanja.

Masna faza može sadržati i beli vazelin, voskove, silikonska i različita biljna ulja: bademovo, avokadovo, maslinovo, ulje pšeničnih klica, ulje koštice kajsije, breskve, grožđa, noćurka. Prirodna ulja su izvori vitamina E, koji ima antioksidativno dejstvo i idealna je zaštita od slobodnih radikala u koži. Mlečna kiselina takođe je jedan od češćih sastojaka mleka za čišćenje jer ima blagi keratolitički efekat. Od kozmetički aktivnih supstanci, sem vitamina E, prisutni su i drugi vitamini (A, C), enzimi, koenzim Q10. Biljni ekstrakti često ulaze u sastav tih preparata jer imaju brojna blagotvorna svojstva: tako kamilica ima smirujuće i antiseptičko dejstvo, aloja veoma veliku moć hidratacije, cvet kukuruza ima umirujuće dejstvo, proteini kokosa koži daju baršunasti izgled, proteini svile čine je zategnutom i nežnom.

Da bi se koža pravilno očistila, mleko treba naneti na lice, vrat i dekolte vrhovima prstiju ili blazinicom. Potom se polukružnim pokretima ono rastrljava po koži, čime se obezbeđuje i masaža lica. Suvom, a potom i vlažnom blazinicom, treba skinuti ostatak mleka s kože. Nakon toga lice treba umiti mlakom vodom, nikako vrućom, jer se na taj način narušava lipidna barijera kože. Lice je najbolje čistiti dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Nakon čišćenja mlekom, sledi nanošenje tonika ili losiona koji osvežavaju, hlade i smiruju kožu. Upotreba tonika važna je da bi se koži vratila pH ravnoteža. Na tržištu postoje i 2u1 proizvodi koji čiste i toniraju kožu lica u isto vreme. Tonici su zapravo pomoćna sredstva koja posle čišćenja mlekom uklanjaju ostatke samog mleka i preostale nečistoće, kao i hloride iz vode koji zaostaju na koži nakon umivanja. Mogu imati blago adstringentno dejstvo. Nakon što se lice očisti tonikom, koža je spremna da bolje apsorbuje kremu, koja se nanosi da bi se kompletirala nega.

Budući da mleko može malo izmeniti prirodni pH kože, upotreba tonika nakon mleka važna je da bi se koži vratila pH ravnoteža

Tonici mogu da budu alkoholni ili bezalkoholni rastvori. Alkoholni rastvori češće se koriste kod masne, dok su bezalkoholni bolji za suvu i osetljivu kožu. Najčešće sadrže ekstrakte hamamelisa, ruzmarina, aloje, kamilice, citrusa, kamfor i slično. Mogu da sadrže i neke komponente koje zatežu kožu kao što je ekstrakt indijske zelene alge, morski elastin i slično.

Tonik se nanosi odmah posle čišćenja lica, prvo na čelo i obraze, zatim na nos i bradu, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na rubove nosa, gde se nakuplja najviše masnoće.

Na tržištu takođe postoje i takozvani micelarni rastvori za čišćenje lica koji se mogu koristiti samostalno. Micelarni rastvori su stabilne emulzije, blagog dejstva na kožu, pa se mogu koristiti i za uklanjanje šminke oko očiju. Nakon upotrebe tih rastvora kožu nije potrebno umivati. Ne remete fiziološki pH kože. Tenzidi koje micelarni rastvori sadrže moraju biti kompatibilni s kožom i ne smeju prodirati dublje u nju, upravo zbog toga što se ne ispiraju.

Za uklanjanje šminke oko očiju postoje i posebni proizvodi u obliku kremova ili ulja kojima se može u potpunosti ukloniti i vodootporna maskara. Ti preparati izuzetno su blagog dejstva i ne iritiraju oči.

Treba naglasiti da pravilna nega lica sem odgovarajućeg čišćenja lica gelom, mlekom, tonikom ili micelarnim rastvorom i nanošenja hranljive kreme ujutru i uveče, podrazumeva i piling lica jednom nedeljno, kao i povremeno nanošenje odgovarajućih maski.

Izvor:Farmakon.rs

Bred
Bred:
Related Post