X
    Categories: Opste

Noćurak, lepotan noći

Članak iz časopisa: PharmaMedica Broj 23

Kada je Bog stvarao zemlju, stvorio je i svo bilje i cveće. Odredio je da svo bilje svoje cvetove racvetava po danu ali jedna je zakasnila sa klijanjem svoga semena te se rascvetala po noći, da niko ne ruži lepotu njenih cvetova – noćurak. Pre nego što sunce izadje cvetovi će uvenuti a čim padne nova noć eto i novih cvetova.

Noćurak je cvet koji, oni koji ga imaju blizu sebe, svaku nevolju teraju od sebe.
Poznatiji je kao žuti noćurak (lat. Oenothera biennis).

Ime mu je dao grčki istoričar i biolog Teofrast, 300g. pre nove ere, jer njegov koren smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Latinsko ime upravo to i znači– lovac na vino.

Domovina noćurka je Severna Amerika, ali uspeva i drugim krajevima sveta sa umerenom klimom. U Evropi je je biljka prisutna kao ukrasna. Cveta od aprila do oktobra. Dvogodišnja je zeljasta biljka visine od 1 – 1,5 metra. Prve godine razvija rozetu prizemnih listova dok druge godine razvija cvetonosnu stabljiku. Njegova stabljika koja povremeno ima crvene mrlje uspravna je i često razgranata. Ima velike žute cvetove promera oko 6 cm, koji privlače noćne leptirove koji ga oprašuju.
U tradicionalnoj medicini infuz nadzemnog dela noćurka se koristi se kao sedativ, za suzbijanje astmatičnog kašlja i u terapiji gastrointestinalnog trakta. Spoljašnjom primenom se ublažavaju upalne reakcije kože i ubrzava zarastanje rana.

U pojedinim zemljama noćurak se koristi i kao povrtarska biljka. Mlado lišće i koren se koriste kao salata ili varivo. Kao najvažnije farmakološke sastojke noćurak poseduje višestruko nezasićene masne kiseline: alfa-linoleinsku kiselinu i gama-linoleinsku kiselinu, i oko 8%, zasićenih masnih kiselina.

Alfa-linoleinska kiselina je esencijalna masna kiselina, što znači da je organizam ne proizvodi već je moramo uneti spolja hranom. Gama-linoleinsku kiselinu medjutim organizam može proizvesti iz hrane, ali samo pod idealnim uslovima što se nažalost uz današnju ishranu gotovo graniči sa nemogućim.
Esencijalne masne kiseline poznate su po brojnim svojim pozitivnim dejstvima na organizam. Štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog pritiska i dr. Organizam proizvodi gama-linoleinsku kiselinu prvenstveno iz linoleinske kiseline, a služi kao i izvor prostaglandina. Medju prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 (PGE1) koji snižava krvni pritisak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i reguliše moždane funkcije.
Manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih procesa na koži. Zato se preporučuje uzimanje noćurka kod hroničnih upalnih procesa i bolesti, poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa. U nekoliko desetina kliničkih studija istraženo je delovanje noćurka u lečenju neurodermitisa.
U farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini najviše se koristi ulje noćurka. Ulje se dobija hladnim cedjenjem zrelih malih semenki. Koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja holesterola, svih vrsta dijabetesa, hiperaktivnosti kod dece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promena, u poboljšanju funkcija mozga, želudačnih tegoba. Posebno mesto ulje noćurka ima kod tegoba karakterističnih za ženski organizam. Pomaže u menopauzi, kada se koristi kao prirodna terapija tj. zamena za hormonsku terapiju i u olakšavanju premenstrualnih tegoba. Ispitivanje koje je obuhvatilo sedamdeset žena u Velikoj Britaniji koje nisu mogle da se oslobode „mesečnih“ tegoba, a kojima su tri puta dnevno davane doze od dve kapsule ulja noćurka, pokazalo je da se kod 57% pacijentkinja potpuno je prestalo da oseća simptome. Kod 22% se osetilo delomično poboljšanje a samo kod 11% terapija nije dala rezultate.

Uzimanje noćurka se preporučuje prilikom terapija odvikavanja od alkohola. Alkohol sprečava pretvaranje linoleinske kiseline u gama-linoleinsku kiselinu čime se smanjuje i nivo prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Uzimanjem ulja noćurka smanjuje se depresija a posredno i želja za alkoholom.

Preporuka je da se ulje noćurka uzima u dužem periodu, u najmanjem trajanju od tri meseca posle čega se mogu primetiti poboljšanja kliničkih simptoma. Veoma dobro je ispitano i organizam ga dobro podnosi. Odraslima se preporučuje doza od 4-6 gr dnevno odnosno 3x mala kašika u toku jela, dok deci mladjoj od 12 godina preporučena doza je 2-4 gr dnevno. Ulje se može uzimati direktno pomešano sa mlekom ili sa drugim tečnostima ili u doziranim oblicima – kapsulama.

Efekti primene

U medicinskoj literaturi opisano je svega nekoliko neželjenih efekata terapije noćurkom. Obično su to gastrointestinalni poremećaji (slabo varenje, mučnine, prolivi) i glavobolja. Ukoliko dodje do predoziranja može doći i do pojave abdominalnog bola, kod koga nije potreban nikakav specijalni tretman.

Toksikološka ispitivanja su pokazala da masno ulje noćurka ne pokazuje akutnu toksičnost što je i normalno jer su dve osnovne komponentne prisutne u ulju noćurka prisutne i u drugim uljima koji se koriste u ishrani kao i u majčinom mleku. Zbog nedostataka podataka o sigurnosti primene, tokom trudnoće treba ga izbegavati. Ali se može koristiti tokom dojenja.

Ulje noćurka se koristi i u kozmetičkim proizvodima, naročito u preparatima za negu kože gde povećava elastičnost kože i sprečava nastanak bora.

Ono što posebno treba istaći je da su za razliku od drugih fitopreparata, preparati na bazi noćurka veoma dobro klinički ispitani a podaci o efikasnosti su dobijeni na bazi dobro sprovedenih kliničkih studija.

Bred
Bred:
Related Post