X
    Categories: Opste

Oralni kontraceptivi i akne

Kako hormoni uticu na akne?
Odredjeni hormoni produkovani u organizmu dodatno aktiviraju zlezde u kozi prouzrokujuci povecano lucenje masti. Veca je verovatnoca da ce se akne pojaviti kada organizam stvara vece kolicine hormona kao sto je tokom puberteta. To je razlog zasto toliko tinejdzera ima akne.

Da li ce upotreba oralnih kontraceptiva poboljsati ili pogorsati akne?
Kod mnogih zena upotreba oralnih kontraceptiva (pilula) poboljsava stanje sa aknama. Celokupni hormonski efekat pilule pomaze u prevenciji nastanka akni i to je razlog sto pilule za kontracepciju se cesto koriste u tretmanu akni

Sta mozete uciniti da sprecite nastanak akni ili da sprecite njihovo pogorsanje?
U vecini slucajeva , akne su prouzrokovane hormonima ne prljavstinom, masnocom ili hranom. Vazno je znati da pranje i trljanje lica nece pomoci u lecenju akni.

Ustvari, prejako trljanje ili precesto pranje mogu pogorsati akne. Takodje, ne istiskajte i ne cedite akne jer to moze izazvati sirenje akni i rezultovati trajnim oziljcima. Ako koristite sminku ili preparate za zastitu od sunca izaberite proizvode koje ne sadrze masne sastojke.

Koji tretmani se mogu koristiti u lecenju akni?
Blagi do umereni oblik akni se moze leciti raznim pomocnim lekovitim sredstvima kao sto su losioni i kremovi koji sadrze benzoil peroksid.

Ovi proizvode postoje u razlicitim koncentracijama od 2,5%, 5% i 10%. Benzoil peroksid moze prouzrokovati crvenilo ili suvocu kozu. Ako vam se koza pocne ljustiti probajte sa nizom koncentracijom ili preparat upotrebljavajte redje. Benzoil peroksid moze prouzrokovati beljenja kose ili odece , zato budite oprezni kad ga korisite blizu kose ili u regijama koje ce doci u kontakt sa odecom.
Postoje i razliciti preparati za lecenje akni koji se mogu dobiti na recept. Doktor vam moze prepisati antibiotike bilo da se primenjuju direktno na kozu ili da ih uzimate oralno , ili vam moze prepisati proizvode na bazi retina A.
Neki lekovi za tezak oblik akni mogu prouzrokovati razvoj defekata koji se uocavaju prilikom porodjaja pa ove lekove ne treba koristiti u trudnoci. O tome porazgovarajte sa vasim lekarom.
Za umerene do teksih oblika akni , pilule za kontracepciju se cesto prepisuju kao tretman. Ovaj pristuo moze biti posebno koristan ako zelite da izbegnete nezeljenu trudnocu. Nijedan preparat za kontracepciju u SAD nije pkazao bolje rezultate od drugih preparata koji se koriste u tretmanu akni. Obavezno porazgovarajte sa vasim lekarom o tome- on/ona vam mogu pomoci da izaberete pravi tretman za vase akne.
Na kraju, budite strpljivi. Nekim tretmanima treba nekoliko meseci da pokazu efekat. Vazno je da nastavite sa upotrebom lekova kao sto vam je preporuceno tokom celog perioda trajanja tretmana.

Koliko su akne uobicajene?
Akne pogadjaju oko 17 miliona Amerikanaca. Najcesce se javljaju kod tinejdzera- priblizno 4 od 5 tinejdzera ima akne. Obicno se prvi put javljaju izmedju 10. i 13. god zivota. U vecini slucajeva akne traju oko 5-10 godina, a onda nestaju same po sebi. Ali i kod odraslih se mogu pojaviti akne i to u 20tim, 30tim pa cak i 40tim godinama zivota.

D.P
Izvor

Bred
Bred:
Related Post