X
    Categories: Opste

Pravilnik o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji

Prema članu 7 Pravilnika o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji, sistem bodovanja kontinuirane edukacije vrši se na sledeći način:

Učešće na kongresima

Na domaćem kongresu – simpozijumu, za aktivno učešće dobija se 9 bodova za poster, a 12 bodova za usmenu prezentaciju; za pasivno učešće dobija se 6 bodova.

Na međunarodnom kogresu – simpozijumu, za aktivno učešće dobija se 15 bodova za poster, a 18 bodova za usmenu prezentaciju; za pasivno učešće dobija se 9 bodova.

Pasivno učešće na kongresu dokumentuje se potvrdom o prisustvu, a aktivno učešće potvrdom o prisustvu i štampanim sažetkom rada.

Pasivno učešće podrazumeva prisustvovanje predavanjima, a aktivno učešće izlaganje rada u vidu postera ili usmeno, s tim što se bodovi za poster prezentaciju dodeljuju samo prvom autoru, a za usmenu prezentaciju autoru koji prezentuje rad.

Učestvovanje na kursevima

Za učestvovanje na kursu prve kategorije predavač dobija do 12 bodova, a slušalac do 6 bodova. Za ostale kurseve predavač dobija do 8 bodova, a slušalac do 4 boda.

Na međunarodnom kursu prve kategorije predavač dobija do 20 bodova, a slušalac do 10 bodova. Za ostale kurseve predavač dobija do 15 bodova, a slušalac do 7 bodova.

Kurs prve kategorije je onaj koji sadrži štampani materijal sadržaja kursa i proveru znanja nakon završenog kursa. Vreme trajanja kursa je najmanje šest sati. Za domaći kurs dodeljuje se jedan bod za jedan sat slušanja, a za predavače dodeljuje se dva boda po satu. Broj bodova za međunarodni kurs dodeljuje se uzimajući u obzir sve relevantne podatke o kursu. Polaznik dobija potvrdu od organizatora kursa o završenom kursu.

Studijski boravci

Za studijski boravak u Srbiji sa mentorom dobija se 3 boda nedeljno.

Za studijski boravak u inostranstvu sa mentorom dobija se 5 bodova nedeljno.

Studijski boravak dokumentuje se potvrdom izdatom i potpisanom od strane direktora zdravstvene ustanove u kojoj je obavljen studijski boravak, kao i potvrdom mentora.

Stručni sastanci

Na stručnim sastancima u zdravstvenoj ustanovi i privatnoj praksi predavač dobija 2 boda, a slušalac 1 bod.

Na stručnim sastancima u zdravstvenoj ustranovi i privatnoj praksi sa predavačem po pozivu, predavač dobija 3 boda, a slušalac 2 boda.

Na stručnim sastancima u okviru udruženja, predavač dobija 5 bodova, a slušalac 3 boda.

Stručni sastanci ne mogu trajati manje od jednog sata. Prisustvo stručnim sastancima dokazuje se potvrdom izdatom i potpisanom od strane direktora zdravstvene ustanove, odnosno predsednika udruženja.

Publikacije

Za članak objavljen u časopisu koji se citira u ,,Current contents” ili ,,Science citation index”, prvi autor dobija 20 bodova, a ostali ukupno 20 bodova.

Za članak objavljen u časopisu koji se citira u ,,Index medicus” ili ,,Excerpta medica”, prvi autor dobija 10 bodova, a ostali ukupno 10 bodova.

Za članak objavljen u neindeksiranim stranim i domaćim publikacijama, prvi autor dobija 5 bodova, a ostali ukupno 5 bodova.

Koautori na apstraktima ili posterima na kongresima na kojima nisu bili prisutni – prvi autor dobija 1 bod, a ostali svaki po 0,5 bodova.

Za knjigu, monografiju, udžbenik, prvi autor dobija 40 bodova, a ostali ukupno 30 bodova.

Urednik knjige dobija 30 bodova.

Autor poglavlja u knjizi dobija 20 bodova, a ostali autori 10 bodova.

Urednik indeksiranog časopisa dobija do 10 bodova godišnje.

Urednik neindeksiranog časopisa dobija do 5 bodova godišnje.

U svakom pojedinačnom slučaju vrši se bodovanje autorstva odnosno uredništva, o čemu se izdaje potvrda.

Rešavanje testa provere znanja u pismenoj ili elektronskoj formi

Pod pismenim testom provere znanja smatra se test akreditovan od strane Zdravstvenog saveta i objavljen u indeksiranim publikacijama. Takav test mora sadržati najmanje 20, a najviše 50 pitanja.

Pod testom u elektronskom smislu smatra se test akreditovan od strane Zdravstvenog saveta koji je objavljen na Internet stranicama akreditovanih organizatora testiranja. Za svako testiranje potrebno je obezbediti odobrenje od strane Zdravstvenog saveta. Ovakav test mora sadržati najmanje 20, a najviše 50 pitanja provere znanja.

Kandidat mora tačno odgovoriti na najmanje 60% pitanja pismenog, odnosno elektronskog testa, da bi bio ocenjen pozitivno.

Test od 20 pitanja boduje se sa šest bodova, a za svakih dodatnih 10 pitanja u testu, broj bodova se povećava za dva boda, tako da se test od 50 pitanja boduje sa 12 bodova.

Magazin WHITE / Januar-februar 2008. godine

Bred
Bred:
Related Post