X
    Categories: Opste

Veće angažovanje privatnog sektora – novine u RZZO stupile na snagu

Izvor: Doživeti 100
Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje “RZZO”

prof. dr Aleksandar Vuksanović za Doživeti 100

Tekst: Branka Lazić

Izmene i dopune Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja stupile su na snagu 10.11.2010. godine osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku RS br 80.
Dr Aleksandar Vuksanović:
– Najbitnije novine u pravilniku su: osiguranici pored prava na lekove ostvaruju i pravo na medicinsko-tehnička pomagala,

bolovanje, upućivanje na ambulantno-specijalističke preglede, stacionarno lečenje. Novina je i da će se lekarima specijalistima dodeliti ID broj, radi propisivanja medicinsko-tehničkih pomagala na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u skladu sa Pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Aktuelno

Značajna novina je i mogućnost korišćenja zdravstvene zaštite u mestu gde osigurano lice privremeno boravi, bez obzira na razlog i dužinu privremenog boravka. Do sada je postojala mogućnost da osiguranik, pored hitne zdravstvene zaštite, ostvari pravo i na zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama na primarnom nivou, ako boravi u mestu privremenog boravka duže od 30 dana, i to uz prijavu privremenog boravka.
Na pitanje da li se primenom Pravilnika postigla veća konkurentnost među proizvođačima lekova sa liste lekova, i da li se time postigla niža cena lekova Vuksanović odgovara:
– Cena lekova i konkurentnost među dobavljačima nisu regulisani Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.
-Usvajanjem novih pravila o konkurenciji, Srbija je učinila značajne napore da svoja pravila uskladi sa zakonodavstvom EU što potvrđuje i Vuksanović:
– Kod nas, kao i u svim zemljama koje su bile kandidati za ulazak u Evropsku uniju, postoje mehanizmi zaštite domaće indu strije, koji nisu rigidni i strogi, ali ipak, na određeni način štite domaću industriju. Srbija se ponaša kao i zemlje članice EU dok su bile u pregovorima za ulazak u EU.
Mreža zdravstvenih ustanova koja je neophodna za ostvarivanje zdravstvene zaštite
– RZZO plaća troškove dijalize, osiguranicima koji boluju od hronične bubrežne insuficijencije, i za vreme privremenog boravka u inostranstvu najduže do 30 dana u svakoj kalendarskoj godini, u kontinuitetu ili sa prekidima. Ovo pravo je omogućeno osiguranicima koji se u Republici nalaze na hemodijalizi
u zdravstvenoj ustanovi, ali i pacijentima koji su na hemodijali zi u kućnim uslovima. Osiguranicima su, takođe, o trošku Zavoda, omogućene i kardiohirurške intervencije u privatnom Beogradskom KBC-u, i u klinici Acibaden u Turskoj.

O daljem unapređenju i radu RZZO

Direktor RZZO dr Aleksandar Vuksanović objašnjava najavu plaćanje lekara u domovima zdravlja u skladu sa
učinkom, kao i nastavak uključivanja privatnog sektora.
– U cilju smanjenja lista čekanja, pre svega u oblasti kardiohi rurgije, Fond je našao rešenje u većem angažovanju privatnog sektora i slanju bolesnika na operativne zahvate u inostranstvo.
Dr Aleksandar Vuksanović smatra unapređenje zdravlja i zdravstvenog sistema zajedničkim ciljem svih nas.
-Neophodni su stalni napori na širenju prava osiguranika, kao i pojačani rad u oblasti prevencije. Racionalno uvođenje novih procedura, pre svega onih koje su manje invanzivne od onih koje se sada koriste i koje donose i materijalnu uštedu RZZO i društvu, takođe predstavlja jednu od važnih oblasti daljeg unapređenja rada RZZO.
Uspostavljanje sistema za adekvatnije nagrađivanje lekara u pri marnoj zdravstvenoj zaštiti, takozvana kapitacija?
– Mora se više vrednovati rad onih lekara koji ne samo da brinu o većem broj bolesnika, već ih i leče na odgovoran način, prateći savremene trendove u dijagnostici i terapiji. Potrebno je više ceniti rad onih lekara koji se stalno edukuju, u isto vreme vodeći računa da nepotrebno ne opterećuju ustanove na sekundarnom
i tercijarnom nivou, a pacijente, na ovaj način, iscrpljuju

Zdravlje za 270 evra?

Saznali smo i koliko se u Srbiji u proseku godišnje izdvaja novca za zdravstveno osiguranje.
Direktor RZZO dr Aleksandar Vuksanović kaže da je reč o sumi od oko 270 evra po stanovniku.

Izjednačavanje privatnog i državnog sektora od 2011.

– Prema Pravilniku o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, Službeni glasnik RS broj 80, osiguranicima je omogućeno da određena prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja nisu ostvarili kod izabranog lekara, mogu da ostvare u privatnoj praksi. To se prema Pravilniku odnosi na privatne domove zdravlja, poliklinike, kao i ordinacije lekara, stomatologa ukoliko RZZO ima zaključen ugovor sa njima. Ugovori će se zaključivati nakon donošenja Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sadavaocima zdravstvenih usluga za 2011.godinu, kojim će posebno biti uređena oblast ugovaranja sa privatnom praksom

Bred
Bred:
Related Post