X
    Categories: Opste

Planirana ušteda za lekove u 2011. godini

Izvor: Doživeti 100
Informacija sa sednice Grupacije veledrogerija
Grupacija veledrogerija PKS održala je 02.12.2010. godine sa sta nak sa predstavnicima inostranih proizvođača lekova i sa Grupaci jom domaćih proizvođača lekova.

Tema sastanka je bila nelikvidnost učesnika u prometu lekova i inicijativa Fonda da se ostvare uštede u nabavci lekova za 2011. godinu sa A i B liste lekova koji se izdaju na teret Fonda.
Posle opsežne rasprave o uzrocima I posledicama velike nelikvidnosti u prometu lekova i poremećajima koje oni mogu proizvesti u celom zdravstvenom sistemu, te u krajnjem ugroziti ceo sistem
snabdevanja, proizvođači su istakli neophodnost obezbeđivanja uslova za plaćanje u roku od 120 do 150 dana, dok su ino proiz vođači insistirali i na blagovremenom usklađivanju cena lekova i kursa.
Veledrogerije razumeju zabrinutost koju je iskazao RZZO za dugove za isporučene i fakturisane lekove iz prethodnog perioda koji tre nutno iznose 9,5 milijardi dinara.
Veliki broj veledrogerija u uslovima sve veće nelikvidnosti, »po kriva« sopstvenim sredstvima kašnjenja Fonda u izmirivanju obave za za lekove izdate na recept i uz velike napore redovno izmiruju obaveze prema proizvođačima iz zemlje i inostranstva čime obezbeđuju dobru snabdevenost tržišta lekovima.
Svi prisutni su podržali inicijativu Fonda da se ostvari ušteda u nabavci lekova za 2011. godinu od 4 milijarde dinara. Veledrogeristi su predložili tehnička rešenja za sprovođenje ove inicijative kako bi se preneli finansijski boniteti u iznosu od 10% od strane proizvođača lekova i uvoznika preko veledrogerista ka apo tekama. Početak primene ovih aktivnosti planiran je za 01.02.2011. godine a rok za izjašnjavanje domaćih I inostranih proizvođačima određen je za 23.12.2010. godine.
Grupacija ističe da su iskustva I praksa pokazali da su veledrogerije nezamenljiva karika u lancu distribucije I odgovorne za kon tinuirano, racionalno I bezbedno snabdevanje tržišta lekovima.
Veledrogeristi su potpuno spremni da odgovorno i u skladu sa zakonom obavljaju snabdevanje, a proizvođačima, Fondu i zdravstvenim ustanovama dostavljaju ažurne izveštaje o prenetim bonitetima od proizvođača ka uvozniku do apoteke čime bi se obezbedila transparentnost celog sistema.
Grupacija veledrogerija je otvorena za sve oblike saradnje sa Fondom sa ciljem da se ostvare predložene uštede, ali svakako očeku ju da preduze te mere budu usklađene sa principima tržišne ekonomije, slobodne konkurencije, zaštite od monopola i drugim važećim zakonskim propisima.
Svi prisutni su podržali stav direktorke Farmaceutske komore koja je upozorila na potrebu očuvanja apotekarske delatnosti i neophod nosti povećanja maloprodajne marže, jer postojeća marža u uslovima neprestanog sniženja cena lekova nije dovoljna za funkcionisan je apoteka.

Bred
Bred:
Related Post