X
    Categories: Opste

Savez privatnih apotekara Srbije – Ministarstvo zdravlja koči rešavanje problema

Izvor: Doživeti 100
Trpe ne samo privatni apotekari, već i građani – pacijenti.
Za Doživeti 100 mr ph. Aleksandra Dimitrijević-Salom, predsednica SPAS-a

Tekst: Branka Lazić

Bliži se kraj godine koja je bila ekonomski veoma teška za sve. Šta je kratak rezime rada tokom 2010. i kakvo je trenutno stanje u apotekarskom sektoru u Srbiji?

Već niz godina je uobičajeno da SPAS sagledava šta možemo očekivati od nastupajuće godine te i sada pravimo planove za narednu godinu.

Iskustveno, koliko god pretpostavljali da će naredna godina biti loša, ispostavi se da je bila još gora od predviđanja. To je zato što se problemi ne rešavaju već duži niz godina i gomilaju se. Kada se osvrnete i pogledate, u zdravstvu su rešavani samo problemi koji su imali za cilj da se utroše budžetska sredstva (koja su građani sakupili), na zdravstvo, naravno. Tako imamo obnovljene bolnice, nove medicinske aparate, lečenje u inostranstvu, proširenu veštačku oplodnju… i to je do bro. Međutim, ne rešavaju se problemi samo parama. Naprotiv, postoje brojni problemi u farmaceutskoj struci koji nezavise od novca, već samo od dobre političke volje, od spremnosti vlade ili pomirljivosti političkih stranaka, od stepena društveno odgovor ne svesti i savesti. Ako se Udruženje SPAS obraća pismima Ministarstvu zdravlja, a ono se ogluši o svaki naš poziv na dijalog, o svaku našu inicijativu, i ne nađe za shodno da na bi lo koji način odgovori, onda mi smatramo da je samo Ministarstvo
to koje koči rešavanje problema.

Problem koji opstaje već dugo odnosi se na nemogućnost pacijenata da i u privatnim apotekama podignu lekove koji se iz daju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Da li je bilo nekog pomaka u rešavanju ovog problema?

Ono što nas, privatne apotekare, najviše brine jeste podcenjen položaj u odnosu na državne, ZU-apoteke. Udruženje SPAS je u svom planu za 2010. postavilo za cilj borbu za društveni status koji se, jednom rečju, svodi na izjednačavanje privatnog sa državnim sektorom u farmaciji.
Ustavom Srbije to je zagarantovano, ali se u farmaceutskoj praksi ne sprovodi. Za to taj cilj moramo da ponovimo i u 2011.godini. Ne zato što SPAS ništa nije činio na tom planu, već zato što je izostalo bilo kakvo razumevanje Ministarstva zdravlja RS za taj segment društvene stvarnosti.
Eto, Gradsko saobraćajno-Beograd je objedinilo rad državnog i privatnog sektora, kupljene markice tj. karte važe i kod držav nih i kod privatnih prevoznika, pa zašto se smatra da privatnim farmaceutima ne treba dati, bolje reći, obezbediti isti društve ni status?

Koji su problemi sa kojima se susreće apotekarska praksa u Srbiji danas, a posebno privatni apotekari?

SPAS ne vidi da je bilo ni pomaka, ni volje, ni dijaloga u rešavanju problema dostupnosti lekova sa pozitivne liste lekova u privatnim apotekama, a o trošku Republičkog zavoda za zdravstvenog osiguranja tzv. Fonda. U svim zemljama Evrope, pa i u svim zemljama u našem okruženju to je rešeno, a pojedine zemlje čak zahtevaju da svaka apoteka pre početka rada ima potpisan ugovor sa nadležnim fondom.
Problem (ne)ravnopravnosti privatnog i državnog u farmaciji među prvima je na listi koja se upućuje Ministarstvu zdravlja RS, ali zvaničnog odgovora nema.
Osim navedenog eklatantnog primera kršenja prava članica SPAS a, mi smo istakli ceo spisak problema koje privatni sektor ima. Na spisku je (1) visina marže u maloprodaji lekova koja je sada 12% (koja je JUL-ovskom odlukom 1997. godine sa 25% smanjena, što je jedinstven primer u okruženju, pa i u Evropi), zatim naš (2) zah tev da osnivač apoteke – zdravstvene ustanove mora biti diplomirani farmaceut, pa onda (3) strategija otvaranja novih apoteka (4) usklađenost teritorijalne pokrivenosti apotekama, pojava (5) odobravanja prodaje lekova u sklopu drugih prodajnih objekata…

Kakva je saradnja između SPAS-a i Farmaceutske komore Srbije?

Misija Farmaceutske komore Srbije, kao državnog organa, neophod na je svakom društvu. SPAS se od početka formiranja uključio u sa radnju sa FKS delegiranjem svojih predstavnika u telima FKS. Međutim, struktura iz državnog sektora koristila je svoj dominan ti položaj i kako se oglušavala o neke predloge i inicijative predstavnika SPAS-a, dogodilo se da su se predstavnici privatnog sektora u farmaciji povukli iz tela FKS. Monopolski stav i danas je prisutan kao i činjenica da i dalje nema predstavnika SPAS-a u telima FKS.
Zameramo FKS što neodgovorno, samozadovoljno, bez griže savesti i nedemokratski nastavlja da radi kao državna institucija bez ikakve participacije privatnog sektora.

Kada govorimo o institutu KONTINUIRANE EDUKACIJE i upravljanju li cencama farmaceuta koju sprovodi FKS, tu možemo sa zadovoljstvom reći da to funkcioniše korektno, onako kako prateći pravni akti definišu ulogu FKS u domenu KE, i tu je saradnja SPAS-a sa FKS na visokom profesionalnom nivou

Demokratizacija odnosa državno – privatno u farmaceutskom sektoru u 2011.
Na pitanje da li očekuju da će doći do poboljšanja u 2011. godini i koje aktivnosti planiraju, mr ph. Aleksandra Dimitrijević-Salom, predsednica SPAS-a kaže:

-U prirodi ljudi je da se nadaju poboljšanju, tako se i mi kao Udruženje nadamo rešavanju nagomilanih problema. Kad – tad se to mora dogoditi. Zbog nerešenih problema u privatnom apotekarskom sektoru u Srbiji ne trpe samo privatni apotekari – segment privrede gde radi skoro 4.000 privatnih farmaceuta iz oko 2000 privatnih apoteka, već trpe i građani – pacijenti,a njih je mno go više. I dodaje:
– Kako se Vlada zaklinje u evropske vrednosti standarde, to mi očekujemo da će doći svakako do demokratizacije odnosa državno – privatno u farmaceutskom sektoru i na tom planu ćemo i u 2011.g. raditi, isto kao i prethodnih godina.

Aktivnosti SPAS-a tokom 2010.

Tokom 2010. godine konkretne pravne aktivnosti SPAS-a bile su u najvećoj meri direktno vezane za događaje za koje je procedura započeta prethodne 2009. godine odnosno za događaje koji su bili u drugoj polovini 2010. godine (promena direktora RZZO), a koji su u celini bili bez mogućnosti SPAS-a da u njima učestvuje.

Komisija za zaštitu konkurencije

2009. godine SPAS je podneo Komisiji za zaštitu konkurencije Zahtev za pokretanje postupka radi utvrđivanja zloupotrebe dominant nog položaja na tržištu od strane Republičkog Zavoda za zdrav stveno osiguranje a koja se odnosi na svesno stavljanje privatnih apoteka u podređen položaj u odnosu na državne usled nemogućnosti da izdaju lekove na lekarski recept. Kako je Zavod nadležan da propisuje uslove za obavljanje navedenog posla, isti ima dominan tan (odlučujući) položaj na tržištu jer svojim Pravilnikom kojim
propisuje uslove za izdavanje lekova direktno utiče na situaciju na tržištu lekova. Kako se Komisija septembra 2009. godine ogla sila nenadležna da o tome odlučuje, pogrešno smatrajući da se naš zahtev odnosio na kontrolu rada Državnog organa (?!) a ne na dirigovano uređenje tržišta na štetu privatnih apoteka, SPAS je 14.10.2009. godine podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije kojom je tražio poništenje navedenog Rešenja Komisije. Imajući u vidu re formu pravosuđa koja je usledila, koja je trajala i koja još uvek nije okončana, Vrhovni Sud po navedenoj Tužbi još uvek nije od lučio. Bez obzira što se Tužba odnosila na Pravilnik RZZO koji je ionako u ovom trenutku istekao, odluka Vrhovnog suda je bila neophodna kako bi za buduće slučajeve SPAS imao drugačiju pozici ju u pregovorima sa Zavodom.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje

Imajući u vidu da je tokom cele 2010. godine postojala određena tenzija u Zavodu u smislu promene rukovodstva, a pogotovu apsolut nu ignoranciju koju je prethodno rukovodstvo Zavoda konstantno po kazivalo prema SPAS-u, sve do promene rukovodstva smatrali smo da nije bilo svrhe pokušavati da uopšte uđemo u pregovore sa Zavodom o donošenju novog Pravilnika koji uređuje ugovaranje sa privatnim apotekama za izdavanje lekova na lekarski recept za 2010. godinu. Napominjem da iako Zavod ima zakonsku obavezu da u donošenju no vog pravilnika sarađuje sa udruženjem koje okuplja zdravstvene ustanove – apoteke, Zavod je to konstantno ignorisao iako SPAS ob jedinjuje članstvo više od 1.000 apoteka na teritoriji cele Srbije.
Nakon promene rukovodstva, a pre održavanja godišnje Skupštine SPAS-a 6. novem bra, uputili smo pismo Prof. dr Aleksandru Vuksa noviću, novom direktoru RZZO, u kojem smo ga obavestili o prethod nim bezuspešnim pokušajima da se sastanemo sa rukovodstvom Zavoda u cilju saradnje oko donošenja novog Pravilnika sa pozivom da pri sustvuje Skupštini SPAS-a. Iako nam Gosp. Vuksanović nije još uvek ništa odgovorio, nadamo se da time mogućnost za saradnju nije zatvorena iako je situacija u smislu roka za donošenje Pravilnika za ugovaranje za 2010. godinu izuzetno urgentna a vremena je sve manje.
Ukoliko budemo i dalje nailazili na zatvorena vrata za saradnju, a što je, ponavljam, zakonska obaveza Zavoda, mi nećemo imati dru gog izbora nego da se za pomoć obratimo i međunarodnim činiocima. Ovo iz razloga što je Srbija jedina zemlja ne samo u okruženju već i u odnosu na sve zemlje EU, gde je privatni apotekar stav ljeni u apsolutno diskriminišući položaj u odnosu na državne apoteke. Ovakvo neodrživo stanje nigde ne postoji, a to je činje nica sa kojom ćemo morati da upoznamo relevantne činioce EU ko joj težimo.

Inspekcijski nadzor

Dana 15.11.2010. godine uputili smo Inspekciji za lekove i opojne droge i Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja, prija ve o reklamiranju lekova u većem broju apoteka a što je Zakonom o lekovima zabranjeno. Nadamo se da će nas navedene inspekcije oba vestiti o merama koje su preduzele u vezi sa navedenim prijavama.

Usklađivanje sa novim zakonom o udruženjima

Iako rok za usklađivanje akata SPAS-a sa novim Zakonom o udružen jima ističe sredinom aprila 2011. godine, SPAS će proceduru za us klađivanje pred Agencijom za privredne registre otpočeti pre kraja ove godine.
Pogledajte još o hronologiji na sajtu SPAS-a:
http://www.spas.rs/

Bred
Bred:
Related Post