X
    Categories: Opste

Tretman teskih nodularnih ili cisticnih akni

Akne su hronicna inflamaciona bolest koze. Brojni faktori uticu na pojavu akni, ukljucujuci hiperprodukciju sebuma i keratina, naseljavanje bakterija na kozu i inflamatorni odgovor. Veruje se da muski polni hormoni androgeni imaju ulogu u nastanku akni jer izazivaju produkciju sebuma. Najcesci aktuelni tretmani akni se fokusiraju na smanjenje lucenja sebuma, smanjenje stvaranja mrtvih celija koze i smanjenje upale.

Ciste ili nodule izazivaju zapaljenje i stvaraju gnoj u okolnom tkivu. Ove lezije mogu uzrokovati dugotrajne oziljke. Infekciju su obicno lokalizovane duboko ispod koze i ne izlaze na povrsinu lica. Cisticne akne isceljuju veoma sporo zato sto proizvodi infekcije ne mogu da se izluce.
Vecina slucajeva akni se moze iscistiti , ukljucujuci cisticne ili teske nodularne akne posto zahtevaju tretman od strane dermatologa.
Sa modernim metodama ne postoji razlog da akne tako dugo traju i da ostavljaju oziljke. Takodje, anti- akne tretmani mogu povecati samopostovanje i samopouzdanje.
Pacijent treba da konsultuje dermatologa ako se bilo koji ili svi od ovih razloga nabrojanih dole pojave:
– nezadovoljni ste efektiim komercijalnih proizvode za tretman akni
– akne prouzrokuju stres i razocarenje zivotom
– vec imate oziljke i trajne akne
– akne se javljaju u obliku velikih, bolnih otoka

Dermatolog moze preporuciti ili prepisati nacin lecenja koji moze pomoci u tretmanu akni. U vecini slucajeva nodularnih ili cisticnih akni dermatolog ce prepisati izotretinoin cije je genericko ime Akutan. ( Accutane)
Izotretinoin je oralni lek koji se obicno uzima 1 ili 2x dnevno sa hranom 4 do 5 meseci. Izotretinoin je zasluzan za trajno izlecenje teskih oblika akni. Lek deluje tako sto smanjuje velicinu masnih zlezda tako da se mnogo manje masti stvara i rast bakterija se smanjuje. Upozorenje: Akutan moze uzrokovati depresiju, psihozu i cesto suicidalne ideje, pokusaje pa i samoubistvo.
Upotreba izotretinoina ima ozbiljne nezeljene efekte, i konsultovanje sa dermatologom je obavezno. Izotretinoin moze prouzrokovati defekte u razvoju fetusa kod trudnice koji se ispoljavaju na rodjenju tako da trudnice i zene koje pokusavaju da zatrudne ne treba uopste da ih koriste! **Ekstreman oprez je potreban ako izaberete da koristite oralne lekove jer mnogi vode do depresije i suicidnih misli . Oni koji su skloni depresiji ili koji su prosli kroz teske periode u zivotu treba da koriste samo aktuelne tretmane za kozu.
Drugi tretmani za teske nodularne il cisticne akne ukljucuju intralezalnu (unutar lezije) terapiju kortikosteroidima. Ovo podrazumeva relativno bezbolnu proceduru gde se u svaku cistu ubrizgava injekcija razblazenog rastvora kortizola. Injekcije obezbedjuju brzo splasnjavanje bolne inflamacije .
Operacija akni je druga opcija. Ova procedura ubrzava ciscenje akni rucno uklanjanjem crnih ili belih mitesera. Ekstraktor sa okruglom petljom se koristi za aplikaciju uravnotezenog pritiska da istisne sadrzaj. Insertovanjem instrumenta pazljivo se otvaraju ciste koje su cesto otporne i izbacuje se sadrzaj. Ova vrsta operacije treba da se izvodi samo pod nadzorom dermatologa zato sto rupture u koznom tkivu mogu omoguciti bakterijama na kozi da inficiraju regiju i dovedu do vece inflamacije.

Postoje tretmani za sve tipove akni. Niko ne mora da pati od bolnih lezija, smanjenog samopostovanja i samopouzdanja, kao i od izlozenosti bakterijskim infekcijama kada postoje moderne metode dostupne za lecenje ovih koznih bolesti.

Bred
Bred:
Related Post