X
    Categories: Opste

Urgentna kontracepcija

Pacijentkinjama uvek treba napomenuti da je pilula za jutro posle metod hitne, a ne redovne kontracepcije, te da nije namenjena za kontinuiranu upotrebu, i posavetovati ih o pravilnom izboru odgovarajućeg metoda kontracepcije

Tekst: mr farm. Ana Šavija

Lekovi za hitnu kontracepciju izdaju se bez lekarskog recepta, pa su upravo farmaceuti oni zdravstveni radnici koji u svakom trenutku moraju biti spremni da odgovore na pitanja pacijentkinja.

Vrlo je moguće da se pacijentkinja pre upotrebe leka nije konsultovala s lekarom, već je došla pravo u apoteku. Sem toga, pacijentkinje često uzimaju te lekove bez razmišljanja o mogućim posledicama, njihovom načinu delovanja i uticaju na organizam, a tu su uvek i moguće interakcije s nekim drugim lekovima ili herbalnim preparatima. Zbog toga farmaceuti, kao najdostupniji zdravstveni radnici u jedinstvenoj poziciji da objasne pravilnu upotrebu lekova, treba da budu spremni da postave dodatna pitanja i posavetuju pacijentkinje pre nego što im izdaju te lekove.

Šta je urgentna kontracepcija?
Urgentna kontracepcija je metod kontracepcije namenjen zaštiti od neželjene trudnoće koji se uzima postkoitalno. Nije namenjena za redovnu upotrebu, a mora se uzeti pre nego što dođe do eventualne trudnoće jer je u suprotnom neefikasna.

Koje vrste urgentne kontracepcije postoje?

Kod nas su registrovane pilule levonorgestrela od 0,75 mg, koje se uzimaju u dve doze, i pilule od 1,5 mg, koje se uzimaju jednom. Razlika u dejstvu ta dva režima doziranja praktično ne postoji, pa je zbog toga tendencija i kod nas i u svetu da se prelazi na pilule koje se uzimaju jednokratno. Takvu upotrebu preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija. Sem hormonske kontracepcije, i insercija bakarnog intrauterinog implanta do petog dana nakon odnosa veoma je efikasan vid urgentne kontracepcije, sa uspešnošću od 99 odsto. Ipak, zbog jednostavnije i brže primene, ali i činjenice da intrauterini uložak nije jednako pogodan za sve žene, prednost se daje hormonskim preparatima.

Inače, u SAD se koristi i stariji vid urgentne kontracepcije, kombinovane estrogen-progestinske pilule, koji ima više neželjenih efekta i manje je efikasan, a u Kini i antagonist progestinskih receptora mifepriston u jednoj dozi od 10 mg do 120 sati nakon rizičnog odnosa. U Evropskoj uniji za upotrebu u te svrhe 2009. godine odobren je i modulator progestinskih receptora ulipristal-acetat u dozi od 30 mg, za uzimanje do 120 sati nakon odnosa.

Na čemu se zasniva dejstvo urgentne kontracepcije?

Dugo se smatralo da efikasnost ovih pilula potiče od njihove sposobnosti da promene osobine endometrijuma i spreče implantaciju ploda. Međutim, to nije potvrđeno rezultatima novijih studija. Tačan mehanizam dejstva nije još sasvim poznat, jer postoje studije koje osporavaju sve dosad predložene načine delovanja. Levonorgestrel utiče na sazrevanje folikula, sprečavajući da nivo luteinizirajućeg hormona dostigne maksimum, pa je odlaganje ili blokada ovulacije najverovatniji mehanizam dejstva pilule. Sem toga, u uterusu dovodi i do alkalizacije sredine, onemogućavajući tako kretanje spermatozoida, te do povećanja gustine cervikalnog mukusa, ali se smatra da je to pre mehanizam dejstva levonorgestrela kao redovne, a ne kao urgentne kontracepcije.

Kada je indikovana primena bakarnog intrauterinog uloška?

Intrauterina kontracepcija stavlja se do pet dana nakon odnosa bez zaštite, ukoliko nije moguće koristiti hormonsku urgentnu kontracepciju. Ginekolog odlučuje da li je taj vid kontracepcije pravi izbor za svaku pojedinačnu ženu. Inače, bakarni uložak direktnom toksičnošću na spermatozoide inhibira oplodnju. Inflamatorna reakcija endometrijuma nakon insercije uloška ima antiimplantacioni efekat, a izmena sadržaja bakra u cervikalnom mukusu može otežati prodor spermatozioida. Podaci ukazuju na to da je ovaj metod neefikasan u manje od jedan odsto slučajeva. Ipak, bakarni uložak ne sme se stavljati ukoliko žena ima polnu infekciju.


Kolika je efikasnost pilule za jutro posle?

Različite studije pokazuju da uzimanje ovih pilula do 72 sata nakon odnosa bez zaštite smanjuje mogućnost trudnoće za oko 85 odsto. Pilula je efikasnija što se ranije uzme, najbolje u prvih 12 sati nakon rizičnog odnosa. Tačnu pouzdanost i efikasnost pilula teško je odrediti budući da je veoma komplikovano izvesti veliku randomizovanu placebo kontrolisanu studiju. Studija koju je radila Svetska zdravstvena organizacija pokazala je da i posle 72 sata postoji efikasnost ovog leka, koja se progresivno smanjuje do 120 sati nakon odnosa. Ipak, upotreba pilula u ovom periodu nije preporučljiva zbog nedostatka podataka.

Koliko se često ove pilule smeju uzimati?

Zbog teškoće da se sprovedu odgovarajuće kontrolisane studije, teško je proceniti koliki je zapravo rizik od čestog uzimanja pilule za jutro posle. Levonorgestrel u dozi od 1,5 mg treba koristiti samo kao metodu urgentne kontracepcije, jer nema efikasnost klasičnih oralnih kontraceptiva kad je uspostavljanje dugotrajne kontraceptivne zaštite u pitanju. Sem toga, može dovesti i do poremećaja u menstrualnom ciklusu. Ipak, još uvek ne postoje naučni dokazi da ponavljana upotreba ovih pilula predstavlja veći rizik po zdravlje pacijentkinja.

Postoji li rizik po zdravlje deteta ako žena uzme ovu pilulu ne znajući da je već trudna?
Ne. Levonorgestrel u dozi od 1,5 mg nije pokazao nikakve štetne efekte na plod. On deluje tako što sprečava da se trudnoća dogodi, a ukoliko do nje dođe, potpuno je neefikasan i zato ga tada i ne treba uzimati.

Koji su neželjeni efekti?

Mučnina je veoma čest neželjeni efekat prilikom upotrebe ove pilule i javlja se u oko 14 odsto slučajeva. Povraćanje je dosta ređe, a ukoliko se desi da žena povrati u prva tri sata od uzimanja pilule, treba je savetovati da što je pre moguće uzme ponovljenu dozu. Antiemetici se u ovom slučaju ne preporučuju u rutinskoj upotrebi. Umor, glavobolja, vrtoglavica i osetljivost u grudima još su neka od očekivanih blagih neželjenih dejstava. Krvarenje se javlja kod 16 odsto žena prvih sedam dana nakon uzimanja leka. Kod većeg broja žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu. To je veoma važno zbog toga što krvarenje potvrđuje da je pilula bila efikasna i da nije došlo do trudnoće, pa pacijentkinje treba upozoriti na tu mogućnost. Što se rizika od ektopične trudnoće tiče, ne postoji dovoljno podataka iz postmarketinških studija o praćenju efekata leka, ali se smatra da je taj rizik relativno mali.

Da li neki od lekova koje pijem može uticati na efikasnost pilule?

S obzirom na metabolizam levonorgestrela u jetri, lekovi induktori mikrozomalnih enzima jetre, uključujući i kantarion, mogu smanjiti efikasnost ovih pilula. Klinički podaci ukazuju na to da bi u slučajevima kada pacijentkinja uzima neki od ovih lekova, trebalo promeniti režim davanja levonorgestrela. Ukoliko se koriste pilule u dozi od 1,5 mg, onda dvanaest sati posle prve doze treba uzeti još jednu pilulu. Ovim pacijentkinjama savetuje se upotreba dve pilule od 0,75 mg odjednom, a potom još jedne posle 12 sati. Treba napomenuti da ova praksa nije potvrđena u studijama, ali da je ipak važeća u britanskim nacionalnim formulama. Oprez je potreban i kod pacijentkinja na terapiji varfarinom, jer postoje podaci koji ukazuju na to da bi se antikoagulantno dejstvo moglo izmeniti dejstvom levonorgestrela.

Kada se ovaj lek ne sme uzimati?

Prema zvaničnim stavovima SZO-a, nema pravih kontraindikacija za upotrebu ovih pilula. Oprez i konsultacija s lekarom potrebni su kod žena s hepatičkom disfunkcijom, naslednom netolerancijom na galaktozu ili malapsorpcijom glukoze ili galaktoze. Sem toga, žene sa sindromima malapsorpcije, poput Kronove bolesti, mogu osetiti smanjenu efikasnost ovog metoda kontracepcije. Oprez je potreban i kod žena alergičnih na levonorgestrel ili bilo koju od komponenata pilule.

Šta je abortivna pilula?

Pilule za urgentnu kontracepciju ne treba dovoditi u vezu s abortivnom pilulom. Aktivna supstanca abortivne pilule (RU486) je antagonist progesteronskih receptora mifepriston, koji je indikovan za prekid trudnoće do 49. dana gestacije. Njegov mehanizam dejstva zasniva se na blokadi prostaglandinskih receptora, zbog čega dolazi do propadanja endometrijuma, dilatacije cerviksa i endogenog lučenja prostaglandina koji u uterusu izazivaju kontrakcije. Najčešće se koristi u dozi od 200 mg ili 600 mg, u kombinaciji s prostaglandinima (misoprostol) ili bez njih. Različite studije o efikasnosti pokazale su da mifepriston prekida od 92 do 99 odsto trudnoća. U većini zemalja u kojima je registrovan, mifepriston se koristi i distribuira samo u bolnicama u kojima je zakonski dozvoljeno izvršiti abortus.

Koje dodatne savete treba dati pacijentkinjama?

Pacijentkinje uvek treba upozoriti da je pilula za jutro posle metod hitne kontracepcije, te da nije namenjena za kontinuiranu upotrebu, i posavetovati ih o pravilnom izboru odgovarajućeg metoda kontracepcije. Ove pilule urgentno deluju, ali ne pružaju dodatnu zaštitu tokom ostatka ciklusa, te pacijentkinje treba posavetovati o odgovarajućoj zaštiti od neželjene trudnoće. Pacijentkinjama treba preporučiti da urade test na trudnoću ukoliko se desi da im krvarenje kasni više od sedam dana ili je neuobičajeno oskudno. Pacijentkinje koje inače koriste redovnu hormonsku kontracepciju, narednu dozu uzmaju najmanje 12 sati nakon uzimanja urgentne kontracepcije.

Izvor: Farmakon.rs

Bred
Bred:
Related Post