X
    Categories: Opste

Veći komfor a manji rizik


– Do 2009. godine, kao svuda u Evropi, lasera više neće biti u kozmetičkim salonima, već će njima moći da rukuju samo lekari, kaže dr Jasmina Kozarev, specijalista dermatologije i estetske laserske hirurgije, u razgovoru za naš časopis o medicinskim laserima najnovije generacije.

Laserska tehnologija stalno napreduje povećanjem performansi lasera, čime se postiže veći komfor i manji rizik za pacijente.

Od nedavno je u ordinacijama Dermamedike u Sremskoj Mitrovici i Beogradu, pod vođstvom dr Kozarev, moguće izvršiti različite intervencije uz pomoć napredne SP Plus tehnologije firme Fotona.
– Taj laser je poslednja reč tehnologije. U njemu su integrisana dva laserska sistema: Nd:YAG i Er:YAG, koji pokrivaju 95% svih laserskih aplikacija iz oblasti dermatologije, ne samo iz oblasti estetike. Na taj način jedini na tržištu možemo da ponudimo našim pacijentima, između ostalog, metode fotorejuvenacije koje kombinuju pozitivna dejstva oba lasera i najnoviju tehnologiju – frakcionisano ozračivanje kože. Pod dejstvom Er:YAG lasera dolazi do fragmentacije ćelija i tkiva dubokih slojeva kože, koji tada postaju mesto odakle kreće biostimulacija i ćelijsko obnavljanje.
Takva tehnologija omogućava da se koža podmlađuje bez vidljivih oštećenja na površini. Pacijentu se uradi tretman i već posle sat vremena od te intervencije on može normalno da funkcioniše. Ranije to nije bilo moguće, jer je korišćena sasvim druga tehnologija lasera koji su prodirali vrlo duboko, znatno oštećujući slojeve kože, ističe dr Kozarev.
Dermamedika je zvaničan uvoznik Fotona lasera, distributer i centar za obuku za ovaj region. Od dr Kozarev saznajemo da ovi laseri omogućavaju uklanjanje svih vrsta tumora kože, osim melanoma, trajno uklanjanje malja i potpuno uklanjanje strija, a ujedno su prvi laseri koji se koriste za sprečavanje znojenja. To se postiže potkožnim delovanjem, u pazuhu ili na šakama, na mesta gde se nalaze simpatička nervna vlakna koja inervišu znojne žlezde. Sem toga, koriste se za uklanjanje svih oblika pojačane pigmentacije, bez obzira da li su poreklo pigmentacije melanin ili krvni elementi, zatim krvnih sudova venskog i arterijskog porekla, pigmentovanih keratoza, drugih pigmentacija tumorskog tipa i površinskih mladeža.
– Novina na tržištu je upotreba ovog lasera od strane estetskih hirurga za tzv. asistiranu lasersku lipolizu. Radi se o tome da se laserski kateter uvodi ispod kože u masno tkivo gde se pod dejstvom velike energije lasera masno tkivo topi. Zatim se laserski kateter izvlači, a tim kanalima se izvlači i rastopljeno masno tkivo i na taj način se u ambulantnim uslovima, bez ležanja u bolnici, bez opsežnih operacija, u lokalnoj anesteziji vrši lipoliza. Plastični hirurzi koji kod nas rade su završili obuku i jedini su sertifikovani u našoj zemlji za tu vrstu intervencija.

Ovaj laser može da se koristi i za endovaskularne laserske procedure, kod osoba koje imaju proširene vene na potkolenicama i natkolenicama. Velika sefena je vrlo često proširena – čak 80% žena preko 40. godine života ima neki problem sa venskom cirkulacijom. A od tih 80%, čak 60% ima vidljive sitne kapilare – venske ili arterijske, od čega 30% ima proširenu veliku sefenu. Intervencija se sprovodi tako što se laserski kateter uvodi u veliku sefenu odmah iznad zatkolene jame do ušća u veliku butnu venu i onda se polako izvlači, ravnomerno puštajući laserski zrak u vidu kratkog impulsa i na taj način se krvni sud zatvara, lepi. Kada se radi o tretmanu potkolenih vena, zbog malog rastojanja između krvnih sudova i nerava potkolenice, laserska energija je znatno manja kako bi se predupredilo oštećenje tih struktura prilikom rada. Obuka se sprovodi u klinikama u Turskoj i Sloveniji i već idućeg meseca će nekoliko naših lekara otići tamo, objašnjava dr Kozarev.

– Jedini u našem okruženju radimo raznovrsne metode podmlađivanja kože usklađene sa starošću same osobe, u skladu sa anti-ejdž medicinom u koju su, osim dermatologa, uključeni internisti, endokrinolozi, nutricionisti i drugi. Prvo se definiše stvarna starost tkiva pacijenta i to – merenjem protoka kroz karotidne arterije (ultra zvukom se meri debljina zida karotidne arterije) i osteodenzitometrijom, metodom merenja gustine kostiju. Na osnovu toga se određuju tretmani koji odgovaraju stvarnoj starosti tkiva. Oni
podrazumevaju primenu suplemenata u ishrani – hormonskih, fitosterola, ili određenih vitamina i minerala. Uz sve to dolaze ove metode estetske dermatologije, ablativne i neablativne. Kombinacija ovih terapija je apsolutno svetski trend.

Dr Kozarev ističe da je prednost ovih lasera u odnosu na prethodne tehnologije u tome što omogućavaju da ono što se matematički zada dobije na kraju, što do sad
nije bilo moguće.
– Sada tačno znam, ako hoću da skinem 50 mikrometara kože, da ću to i ostvariti. Tako se postiže preciznost u radu, a smanjuje mogućnost komplikacija. A komplikacije se nikada ne mogu izbeći. Koža je takav deo organizma da ne možete uvek predvideti zaceljivanje. Komplikacije se mogu javiti u vidu ožiljaka, a mogu se javiti i hiperpigmentacije prolaznog tipa. Kod osoba koje imaju vitiligo, na primer, ne možete uopšte raditi laserom, tu treba biti obazriv, zatim kod osoba koje su fotoosetljive, kod osoba koje imaju neke kožne bolesti koje mogu da se pogoršaju pod dejstvom lasera, npr. psorijazu. Zato pacijentima nikad ne kažemo da će sve biti bez komplikacija, nego ih pripremimo da može doći do njih. Ne zbog nestručnog rukovanja, nego zato što je to tako u medicini. Kod svake medicinske metode imate ono što je očekivano i ono što može da se desi.

Kontraindikacija za tretman laserom na prvom mestu je trudnoća. To je stoga što još ne postoje velike kliničke studije koje bi pokazale da li i u kojoj dozi lasersko zračenje deluje štetno na plod. Zatim, kod osoba kod kojih postoje mentalni poremećaji, kao što je šizofrenija, jer onda nema dobre saradnje tokom rada. Ne sme se dozvoliti naglo skidanje zaštitnih naočara od strane pacijenta u toku terapije jer može doći do momentalnog oslepljenja i stoga osoba kojoj se radi terapija mora da sarađuje. Iz tog razloga deca nikad ne ulaze u salu bez roditelja. Dijabetes može biti relativna kontraindikacija, jer kod osoba sa dijabetesom tkiva sporije zarastaju, dok maligni tumori tipa melanoma predstavljaju apsolutnu kontraindikaciju.

Gde mogu da se obrate lekari zainteresovani za rad na ovim laserima?
– Mogu da se obrate ST medici ili Dermamedici. Mi pružamo kompletnu edukaciju za dermatologe i plastične hirurge. Za vaskularne hirurge, međutim, edukaciju još uvek ne radimo u Srbiji, već u jednoj privatnoj bolnici za vaskularnu hirurgiju u Sloveniji. To su trodnevni kursevi koje lekari koji žele da se bave ovim apsolutno moraju da prođu. Pružamo servis 24h i u slučaju bilo kakvog kvara popravku za 24h, što nijedna druga kuća ne obezbeđuje.

Fotona kao firma koja se bavi proizvodnjom lasera ima iskustvo duže od 40 godina, a pre 15 godina je počela da radi medicinski program – program za estetsku dermatologiju i plastičnu hirurgiju. Fotona je slovenačka firma koja je svoj razvoj počela kao Iskra, u kojoj je rađen jedan deo vojnog programa za proizvodnju opreme za laserske optičke sisteme. Kada se SFRJ raspala, namenska industrija je otišla u zaborav i iz nje se prešlo u program medicine.
– Svaki deo se pravi u toj fabrici, svako sočivo za laser se ručno brusi, svaki šraf je proizveden tamo. Neke referentne kuće u Francuskoj njihove lasere koriste već deset godina bez ijednog dana stajanja, što je velika stvar. Fotonini laseri su najprodavaniji laseri u oblasti estetske medicine u svetu. I cene su im vrlo prihvatljive, daleko su niže od ostalih proizvođača. U dogovoru sa bankama, omogućavamo da naši klijenti dobiju i povoljne kredite za opremu bez učešća. U cenu je uključena i obuka, kao i servis.

Smatram da je veoma važno staviti do znanja kolegama da ne treba da se uče sami, nego da završe obuku. Svi laseri koji mogu da se koriste u ordinacijama u Srbiji moraju da imaju odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva, pa tako i mi, kada prijavljujemo kod njih uvoz lasera, tačno moramo da navedemo ime lekara koji će raditi na njemu, bez toga nema nabavke, niti laser može da koristi bilo ko, kaže naša sagovornica dr Jasmina Kozarev.

Magazin WHITE / Maj 2008. godine

Bred
Bred:
Related Post