X
    Categories: Apoteka

Tražite novi posao? Niste zadovoljni starim?

Razmišljate da promenite posao, ili ste u poziciji rukovodioca apoteke koji traži nove saradnike? U svakom slučaju moraćete da se suočite sa neizbežnim intervjuom za posao. Nije važno sa koje strane stola ćete se naći, jer će glavno pitanje postati koji su razlozi za napuštanje ili otpuštanje sa prethodnog posla. Centar marketinških istraživanja „Pharmexpert“ pokazuje neke realne razloge koji se u praksi najčešće sreću i razrađuje šemu najčešćih dobrih i loših odgovora na intervjuu za posao.

Na mestu kandidata

Lepo je biti rukovodilac i donositi odluke – ovoga otpustiti, onoga zaposliti. A ipak se u većini slučajeva nađemo baš u ulozi kandidata.

I pre svega moramo da odgovaramo na pitanja u vezi sa razlozima otpuštanja ili napuštanja posla. Čini se ništa lakše, ali od toga kako ćete odgovoriti na to pitanje zavisi da li će vas zaposliti.

Najvažnije je da ne treba „cvileti“ na intervjuu i ne treba se bojati pitanja o prethodnom radnom mestu. Vi unapred znate da će vas verovatno pitati za razloge otpuštanja. Što znači da imate „keca u rukavu“ i da možete unapred da spremite odgovor. On treba da bude konkretan. Bez onog „tako se desilo“, ili „takve su bile okolnosti“! Ako nemate šta da krijete i ako ste spremni da iskreno kažete zašto tražite nov posao, treba jasno da formulišete razlog napuštanja prethodnog posla.

Ako ne želite da pričate o pravim razlozima, potrudite se da odgovorite tako što ćete svesti na minimum negativne momente razlaska sa prethodnim poslodavcem, ili ih uopšte nemojte ni spominjati. Pritom uopšte nije poželjno da varate. Jednu istu misao moguće je formulisati i predstaviti na različite načine, pa iskoristite to.

A plata?

Svima je jasno da čovek radi zbog plate. Čak se i najveći entuzijasta u nekom trenutku zamisli o materijalnoj strani svoga rada. I tu nema ničeg lošeg. Ipak, direktno priznanje potencijalnom poslodavcu da su za vas pare najvažnije nije baš poželjno.

Zašto o tome ne treba pričati?

  • Zaposleni koji razmišlja samo o uvećanju svog prihoda neće razmišljati o dobrobiti kompanije, pa onda takav zaposleni i nije potreban.
  • Ne treba se ni žaliti. Ako su vam po vašem mišljenju na prošlom mestu plaćali nedopustivo malo, onda možda vi i niste nikakav specijalista.

Kako je najbolje pričati o tome?

  • Pokažite vašu zainteresovanost za profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri jer su ta dva faktora najbliže povezana sa povećanjem plate.

Vi ste napustili posao ili su vas otpustili?

Neki smatraju da dobre radnike ne otpuštaju, ali to nije uvek tako. Na primer, ako se u apoteci u potpunosti menja rukovodeći kadar, čitav kolektiv može ostati bez radnog mesta bez obzira na kvalifikacije svakog radnika ponaosob.

Zašto o tome ne treba pričati?

  • Ako su ukinuli samo vaše radno mesto, a ne celu grupu vaših kolega, onda su tu očigledno u pitanju vaši profesionalni i lični kvaliteti. Potencijalni poslodavac će se verovatno zamisliti nad tim.

Kako je najbolje pričati o tome?

  • Ako ste uspeli da se lepo dogovorite sa bivšim pretpostavljenima i ako je u vašem otkazu napisano „otkaz na sopstveni zahtev“, onda možete sa sigurnošću reći na intervjuu da ste sami napustili posao i možete navesti nekakav neutralan razlog kao objašnjenje.

Gorka istina

Nije retko da se posao napusti zbog toga što nisu uspostavljeni dobri odnosi sa kolektivom, ili jer su se nadređeni loše ophodili prema zaposlenima. Sve se to realno dešava, ali ipak ne treba o svemu tome govoriti na intervjuu.

Zašto o tome ne treba pričati?

  • Ma koliko opravdan bio, loš stav prema bivšim nadređenima, kolegama i celoj kompaniji se krajnje negativno prihvata od strane potencijalnih poslodavaca. Konflikt kao razlog vašeg otpuštanja govori o vašoj neuravnoteženosti, neslaganju sa ljudima i o neuklapanju u kolektiv. Da li onda vas treba zaposliti?

Kako je najbolje pričati o tome?

  • Formulišite vaš odgovor tako da u njemu ima što je moguće manje negativnog o prethodnom radnom mestu.
  • Koristite spasonosne neutralne odgovore.

Sam si kriv

A ko nije nikad pogrešio? Ko nije zakasnio na posao, ili izostao sa posla? Sve je moguće! Ali ako se to sve našlo u vašem otkazu kao razlog otpuštanja, onda nema šta da se izmišlja.

Kako je najbolje pričati o tome?

· Recite istinu ali tako što ćete se potruditi da umanjite sopstvenu krivicu.

· Ne možete da umanjite vašu krivicu? Onda se iskreno pokajte i uverite potencijalnog poslodavca da vam je taj slučaj bio „prava škola“ i da se tako nešto više neće ponoviti.

Ovo se najčešće upotrebljava kao odgovor, ali ako niste našli za sebe ništa odgovarajuće među ovim odgovorima, iskoristite neki neutralan odgovor. Oni najviše pristaju svakom zaposlenom i obično ne izazivaju sumnju kod poslodavaca.

Skup neutralnih odgovora o razlozima otpuštanja

· Reorganizacija kompanije, smena rukovodstva ili promena organizacije zaposlenih su sasvim pristojni razlozi. Ipak, treba imati u vidu da ako je vaše prethodno radno mesto poznato u farmaceutskim krugovima (npr. neka velika apotekarska mreža), potencijalni poslodavac će verovatno biti upoznat sa proteklim dešavanjima;

· Organizacija rada je kao po pravilu ista u svim apotekama, ali su moguće i različite varijante, pogotovo u privatnim apotekama. Stoga se može iskoristiti i ovaj argument;

· Problemi u produktivnosti – njih svi imaju i rezultat toga je prelaz na drugo zaposlenje zbog veće plate;

· Promenili ste mesto prebivališta, postalo vam je veoma naporno da putujete do posla – to je jedan od najčešćih odgovora na pitanje koji je razlog napuštanja posla;

· Apoteka je promenila lokaciju – i to je jedna varijanta, jer je opet potrebno mnogo vremena i snage da se stigne do posla.

Kakve god da navedete razloge za napuštanje ili otpuštanje sa posla uvek (čak i samo teorijski), ostavite mogućnost novom poslodavcu da proveri vaše izjave. Zbog toga vaš razlog treba da bude jednostavan i banalan, kako ne bi izazivao dodatnu pažnju i još gore želju da vas provere.

Magazin WHITE / Jun 2008. godine

Bred
Bred: