X
    Categories: Opste

Virtuelne posete u praksi lekara opšte medicine


Prema pilot studiji sprovedenoj u Centru za integraciju medicine i inovativnih tehnologija i Institutu za procenu tehnologija na Harvardskom medicinskom fakultetu, pacijenti su sasvim zadovoljni virtuelnim pregledom – putem videokonferencije.

Studija je upoređivala preglede pacijenata putem videokonferencije sa pregledima uživo na trideset pacijenata. Rezultati kažu da pacijenti preferiraju pregled uživo, ali su sasvim zadovoljni i video pregledom. Fizički pregled je bio značajno manje zadovoljavajući kod pregleda na daljinu, ali to nije uticalo na mogućnost da se uzme anamneza i propiše terapija.

Studija je ispitivala izvodljivost, efikasnost i prihvatljivost susreta lekara i pacijenta u realnom vremenu putem videokonferencije (virtuelni pregled), u poređenju sa pregledom uživo u ordinaciji. Istraživači su u oba slučaja upoređivali sposobnost lekara da postave dijagnozu, sposobnost da propišu terapiju, kao i zadovoljstvo pacijenata i lekara u tim uslovima.

Pacijenti su bili zadovoljniji ličnim pregledom (srednja ocena 4,7 od 5), ali su bili zadovoljni i virtuelnim pregledom (4,1). Efikasnost fizičkog pregleda je značajno manja kod virtuelnog pregleda (2,3 prema 4,9), ali anamneza i terapeutska efikasnost nisu bili značajno različiti. Pacijenti su komfor kod virtuelnog pregleda označili ocenom 4,1 a lekari 4,3.

Rezultati govore da i lekari i pacijenti smatraju da je virtuelni pregled potencijalno korisna alternativa tradicionalnom pregledu za mnoga medicinska stanja. Pacijentima bi upotreba novih tehnologija snizila troškove vezane za posetu lekaru, a lekari bi imali manje dodatne troškove. Dalja istraživanja će ispitati mogućnost da se ovi nalazi generalizuju.

Magazin WHITE / Septembar 2008. godine

Bred
Bred:
Related Post