X

Pen terapija – evropski standard lečenja insulinom

Svi insulin zavisni pacijenti u Srbiji do maja sledeće godine prelaze na insulinsku pen terapiju

Kako najavljuje kompanija Novo Nordisk, licencna proizvodnja njihovih humanih insulina u bočicama u Hemofarmu prestaće najkasnije do maja sledeće godine, čime će praktično svi insulin zavisni pacijenti u Srbiji biti prevedeni na pen terapiju.

 

– Pre 15 godina Hemofarm je izašao sa inicijativom lokalne proizvodnje insulina i mi smo je prihvatili. Počelo se sa proizvodnjom animalnog i humanog insulina u bočicama, a potom je animalni insulin isključen iz proizvodnje i ostao je samo humani insulin u bočicama. Moram da kažem da je to bila veoma dobra odluka, jer je u tom turbulentnom periodu obezbedila snabdevanje naše zemlje najkvalitetnijim insulinom, istim onakvim kakav je korišćen u celoj Evropi, kaže g. Predrag Radošević, generalni direktor Novo Nordisk Pharma d.o.o. Beograd.

– Međutim, insulinska terapija je od tada doživela ogroman napredak. Sve veći broj pacijenata lečen je pen terapijom zbog svih njenih prednosti, tako da je danas u mnogim zemljama sveta, i skoro svim zemljama Evrope, pen terapija jedini način primene insulina. Takođe, pojavili su se insulinski analozi, koji se primenjuju isključivo pen brizgalicama, i danas je u Evropi u proseku preko 50% pacijenata na toj terapiji, navodi g. Radošević i dodaje da je Novo Nordisk, u želji da što veći broj pacijenata koristi najsavremeniju insulinsku terapiju, značajno doprineo da pen terapija i terapija insulinskim analozima postanu standard lečenja u Evropi.

– Srbija je ostala praktično jedina zemlja u kojoj imamo insuline pakovane u bočice. Kako se i ovde poslednjih godina terapija insulinom vidno osavremenjavala, a broj pacijenata na pen terapiji povećao, došli smo do toga da je životni ciklus proizvoda

– insulina pakovanog u bočice – došao do kraja. Suočili smo se, dakle, s tim da nema potrebe proizvoditi ga više, jer ako želimo pacijentima omogućiti lečenje humanim insulinom na najvišem nivou, onda je to ipak pen terapija. Tako je došlo do zajedničkog

dogovora sa Hemofarmom da se lokalna proizvodnja prekine i da se i u Srbiji omogući svim pacijentima da budu na pen terapiji.

G. Radošević ističe da je ta licencna saradnja, koja je trajala skoro 15 godina, bila izuzetna, i to ne samo po dobrobiti za pacijente već i po rezultatima.

– Meni je kao farmaceutu, ali i kao građaninu ove zemlje, vrlo važno da je u toku čitave saradnje utisak kompanije Novo Nordisk o Hemofarmu bio izvanredan – utisak koji je Hemofarm ostavio svojim kvalitetom rada, svojim GMP standardima i ostalim aspektima saradnje.

Bitna informacija za lekare, kao i za pacijente, je da isti insulini u bočicama, koje su do sada koristili, već postoje sa istim imenima i u istim jačinama pakovani u Novolet penove za jednokratnu upotrebu. Pacijenti praktično neće morati ništa da menjaju, dobiće samo savremeniju i komforniju terapiju. U skladu sa zakonskim odredbama tržište će u narednih 6 meseci biti snabdeveno humanim insulinom pakovanim u bočice, a nakon toga svi insulin zavisni pacijenti će biti lečeni insulinskom pen terapijom.

Savremena terapija šećerne bolesti insulinom zahteva ispunjavanje vrlo strogih terapijskih ciljeva, a to nije moguće bez povećanja preciznosti davanja insulinske terapije i mogućnosti ponavljanja postupka nekoliko puta dnevno, kaže prof. dr Nebojša Lalić sa Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS. Pojava insulinskih penova je u tom smislu bila vrlo značajna – pacijent više nije morao da puni špric insulinom svaki put pre davanja, zatim, davanje insulina penom je bilo manje bolno nego klasičnim špricem i iglom i, konačno, penovi su omogućili da se mehanički odredi doza i da se ona precizno aplicira. Što se struke tiče, pojava penova je otklonila čestu nedoumicu kod lekara kada pacijent ne postigne dobru glikoregulaciju – da li je to zbog nedovoljne doze insulina ili zbog eventualnih grešaka u načinu davanju, ističe prof. Lalić.

Penovi su neosporno doneli pacijentima određeni komfor insulinske terapije koji, međutim, ne treba shvatati kao luksuz, imajući u vidu da je to terapija koja se primenjuje doživotno i koja, i pored svega, predstavlja priličnu obavezu i psihološki teret za pacijente. Ovo je utoliko važnije što se kod velikog broja pacijenata sa dijabetesom – kod svih onih sa tipom 1 i kod značajnog broja onih sa tipom 2 – radilo o više dnevnih davanja insulina.

Rađena su brojna istraživanja koja su pokazala uticaj pen terapije na poboljšanje glikoregulacije, naročito kod tipa 1. Što se tiče tipa 2 dijabetesa, u kome su penovi kasnije upotrebljeni, istraživanja su pokazala da primena pen terapije ne samo da poboljšava komplijansu, već smanjuje greške u primeni terapije. Ta ispitivanja su bila karakteristična za dijabetologiju pre desetak-petnaest godina, jer je tada u razvijenim sredinama trebalo dokazati superiornost pen terapije u odnosu na klasičnu, kroz šta smo mi tek kasnije prošli, objašnjava prof. dr Nebojša Lalić.

Info linija

Kako se radi o vrlo osetljivoj terapeutskoj grupi, Novo Nordisk je pripremio adekvatan edukativni štampani materijal i uveo besplatnu info liniju. Svi lekari kojima budu potrebne dodatne informacije moći će da pozovu broj 0800 16 16 16, radnim danima od 8h do 16h.

 

Magazin WHITE / Oktobar 2008. godine

Bred
Bred:
Related Post