X

Antimigrenici

Migrena je neurološka bolest koja pogađa velik broj ljudi u populaciji. Karakterišu je napadi izuzetno jake glavobolje. Bol je pulsirajuca i tupa.

Napad izgleda tako da počinje lagano, traje nekoliko sati pa i duže, a često se javlja mučnina ili povraćanje. Osoba koja pati od napada migrene ne podnosi nikakve spoljašnje nadražaje: nepodnošljivost zvuka, svetla pa ni određene hrane karakteristična je za migrenu.
Razlog nastanka migrene je do dan danas nejasan ali je prihvaćena sledeća teorija – za vreme napada migrene dolazi do proširenja mozdanih krvnih sudova tako da krv počinje ulaziti u mozak i iritira okončine petog mozgovnog nerva (n.trigeminus) te izaziva otpuštanje nekih neuropeptida. Posledica toga je jaka glavobolja koja se ne može lečiti klasičnim opioidnim analgeticima, dok su analgoantipiretici vrlo nemoćni da pomognu kod napada migrene.
Danas se migrena leči dvema grupama lekova:
– derivati ergot alkaloida (dihidroergotamin)
– selektivni agonisti serotonina, tzv. triptani (sumatriptan, naratriptan, rizatriptan i zolmitriptan)

Dihidroergotamin
Dihidroergotamin je derivat ergotamina koji je, kao i ergometrin, alkaloid ražene glavnice (Secale cornutum). On je delimičan agonist i antagonist serotoninskih receptora u nekim glatkim mišićima, neselektivan antagonist dopaminergičnih receptora u simpatičkim ganglijima. Koči alfa-adrenergične receptore u krvnim sudovima (osim u venama), u glatkim mišićima, središnjem i perifernom nervnom sistemu, nadražuje alfa 2 i koči alfa 1-receptore. To znači da sužava arterije i vene. Time on pomaže sužavanje moždanih krvnih sudova koji su tokom napada migrene prošireni. Koristi se za sprečavanje i lečenje migrene koja ne reaguje na analgetike.

Sumatriptan
Sumatriptan je prvi od niza derivata triptofana, tzv. triptana koji su svoju primenu našli u lečenju migrene. Sumatriptan se selektivno veže na serotoninske receptore 5-HT1D koji dominiraju u moždanim krvnim sudovima i uzrokuje sužavanje moždanih krvnih sudova. Na taj način prekida se isticanje krvne tečnosti i prekida se napad migrene. Sumatripan i slični lekovi su najefikasnija sredstva za lečenje migrene a deluje na 80-90% bolesnika u napadu migrene. Može se primeniti u obliku tablete, ali je primena u obliku nazalnog spreja mnogo bolja, jer na taj način počinje delovati nakon 15 minuta. Nezgodna strana sumatriptana i sličnih lekova je u tome što su još uvek vrlo skupi, ali vremenom će oni postati česti u terapiji migrene.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji 2012.god :Imigran, Sapphirex, Sumacta, Sumatriptan

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post