X

Antipruritici-preparati za ublazavanje svraba

Antipruritici su preparati koji služe za ublažavanje i lečenju svrbeža kože. Kao antipruritici služe antihistaminici i lokalni anestetici. Kao antipruritik deluje i ihtiol.
Svrbež(svrab) kože nastaje kada se receptori za bol u koži lagano nadraže. Stoga se svrbež smatra prvim stadijumom bola.

On može nastati iz raznih razloga – koprivnjača, ubodi komarca, razni nadražaji i sl. Kada je uzrok svrbeži na koži alergija tada se u lečenju primenjuju antihistaminici. Tokom vodenih mehurica dolazi do stvaranja krasti na koži koje takođe svrbe. U tom slučaju koriste se tečni puderi sa lokalnim anesteticima, kao što je benzokain (anestezin).

Urtikarija

Urtikarija (koprivnjača) je česta, alergijska promena izazvana delovanjem alergena na mastocite, što izaziva oslobađanje medijatora alergije kao što je histamin. Antigeni mogu biti sastojci hrane: ribe, školjke, jagode, drugo voće, sirevi, svinjsko meso, jaja, konzervansi hrane i drugo; mogu se nalaziti u okolini pacijenta: kućna prašina, životinjska dlaka, duvanski dim; lekovi mogu delovati kao gotovi alergeni, npr. antitetanusni serum, insulin, penicilin, analgetici, sulfonamidi. Takođe, alergeni mogu nastati i u hroničnim upalnim žarištima kao što su tonzile, sinusitisi, empijem žučne kesice i dr. Jedan od čestih uzroka urtikarije jeste nadražaj zbog kontakta sa koprivom (Urtica dioica).
Razlikujemo akutnu i hroničnu urtikariju.
Kod akutne urtikarije urtike su obično veličine kovanice od jednog dinara do veličine muškog dlana i veće; zbog jako izraženog oticanja dosta su svetle boje. Akutna urtikarija brzo nastaje, ali i brzo nestaje i često recidivira tokom nekoliko nedelja.
Kod hronične urtikarije promene su malene, promera do 1 cm; crvene su boje i na dodir tvrde zbog ćelijskih elemenata. Razlikujemo urtike blede, crvene, sa mehurićem, buloznu i hemoragičnu urtiku.
Prvo je potrebno isključiti alergen; ukoliko je reč o alergenu iz hrane, daje se odmah laksativ, najbolje gorka sol (magnezijum sulfat). Istovremeno se određuje stroga dijeta. Standardno se propisuju antihistaminici per os ili u injekcijama. U težim slučajevima daju se srednje doze kortikosteroida.

Angioedem

Angioedem (Quinckeov edem, angioneurotski edem) može se javiti izolovano ili udruženo sa urtikarijom. Na koži prisutni ograničeni, edematozni, napeto elastični otoci, delom deformisana oblika. Većinom su zahvaćene usnice, periorbitalna regija (regija oko očiju), retko genitalije, ruke i ili stopala. Prisutno je oticanje jezika i grla. Nastupa akutno, a može trajati 3-4 dana. Terapija je ista kao i kod urtikarije.

Alergijske reakcije na ubod komarca

Česte su alergijske reakcije na ubod komarca. Dok ubod komaraca, mušica, muva i obada obično uzrokuje samo lokalne kožne alergijske reakcije, ubodu opnokrilaca (pčele, ose, stršljen i drugih) mogu uzrokovati lokalne i generalizovane kožne promene uz teško opšte stanje.
Opnokrilci uz alergene izlučuju u kožu i farmakološki aktivne supstance: histamin, serotonin, bradikardin, hijaluronidazu, acetilholin i druge. Oko 10-30 minuta nakon uboda opnokrilca javljaju se svrbež, a u težim slučajevima i stezanje grudnog koša, mučnina, povraćanje, bledilo, znojenje. U najtežim slučajevima javljaju se kolaps i anafilaktički šok.
Sve kožne promene koje nastaju zbog alergijskih reakcija, uključujući ubode komarca, ukoliko nije došlo do težih opštih komplikacija najbolje se ublažavaju oralnom primenom sistemskih antihistaminika. Međutim, često se primenjuju i antihistaminici u obliku lokalnih dermatoloških preparata (kreme, masti i gelovi) ili dermatološki preparati kortikosteroida. Uprkos njihovoj masovnoj i vrlo čestoj primeni, kliničke studije nikada nisu dokazale da takvi preparati u tom obliku zaista i deluju. No, uprkos tome oni se ipak dosta propisuju, preporučuju i koriste.

Hloropiramin

Hloropiramin je antihistaminik. Antihistaminsko delovanje znači da sprečava efekte histamina koji se oslobađa u koži prilikom alergijskih reakcija. Takvu reakciju može izazvati bilo koji alergen kao što je otrov koprive ili komarca (pčela). No, hloropiramin se takmiči sa histaminom za mesta na H1-ćelijskim receptorima, sprečavajući i blokirajući na taj način većinu farmakoloških efekata histamina. Nakon primene dermatoloških preparata na koži veruje se da deluje antipruritički lokalno anestetski. Daje osećaj smirivanja odnosno uklanjanja svrbeži . Koristi se kod urtikarija, angioedema, uboda insekata i sl. No, neki naučnici, pak, opovrgavaju delovanje lokalnih, dermatoloških preparata hloropiramina i smatraju da je ono što osećaju pacijenti zapravo placebo tj. efekat je fiktivan i podstiče od osećaja hlađenja kojeg daje sama krema, nezavisno od delovanja ili nedelovanja hloropiramina. Stoga se u tom polju vode stalnie diskusije oko delovanja, odnosno nedelovanja lokalnih preparata hloropiramina.
Bilo kako bilo, preparati sa hloropiraminom se ne smeju primenjivati na inficiranim i vlažnim dermatozama, niti na velikim površinama kože. Moguća je fotoosetljivost, pa namazane delove kože ne valja izlagati sunčevoj svetlosti kako ne bi nastupilo jače nadraživanje kože.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Synopen

Dimetinden

Dimetinden je antagonist histaminskih H1-receptora. Značajno smanjuje povećanu kapilarnu propusnost povezanu sa oslobađanjem histamina zbog alergijskih reakcija na otrove komarca ili koprive ili neke druge alergene. Smatra se da brzo smanjuje svrbež različitog porekla i nadraženost kože. Koristi se u ublažavanju svrbeži povezane sa dermatozama, koprivnjačom, ubodima komarca, opekotinama od sunca i manjim površinskim opekotinama. Kao i u slučaju hloropiramina, neki stručnjaci smatraju da preparati sa dimetindenom nemaju delovanja, dok neki drugi smatraju da ipak ima delovanja.
Treba izbegavati dugotrajnije izlaganje suncu veće površine kože namazane preparatima na bazi dimetindena. Takođe, ne sme se nanositi na veću površinu kože trudnica, dojenčadi i male dece, pogotovo ukoliko postoje rane ili ako je koža upaljena.
Od nuspojava mogu se javiti retki slučajevi blage suvoće ili blagog prolaznog pečenja kože. Moguća je, paradoksalno, i alergijska reakcija na dimetinden.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Fenistil

Benzokain (Anestezin)

Benzokain, koji se u tradicionalnom apotekarstvu naziva još i anestezin, lokalni je anestetik koji se koristi u dermatološkim preparatima za ublažavanje svrbeži. Benzokain ne može delovati kroz intaktnu kožu, nego deluje samo ukoliko postoji određena ranica kroz koju će proći i delovati u koži na lokalne završetke nerava tj. na receptore za bol, čije lagano nadražavanje izaziva osećaj svrbeži. Benzokain se veže na natrijumove kanale na receptorima za bol i reverzibilno ih stabiliše što dovodi do smanjenja propustljivosti za natrijumove jone. Stoga je depolarizacija receptora za bol blokirana pa ne može doći do nastanka impulsa koji bi se u mozgu interpretirali kao osećaj svrbeži.
Benzokain (anestezin) se koristi u obliku raznih pasta i krema, često u preparatima za lečenje i ublažavanje bolova i svraba kod hemoroida, a dolazi i u obliku magistralnog preparata koji se zove tečni puder sa anestezinom. On sadrži razne praškaste supstance koje deluju zaštitno na ranu, a zbog sadržaja benzokaina takav tečni puder deluje i tako da ublažava osećaj svrbeži. Ovakav preparat je jako koristan za nanošenje na ranice koje se pojavljuju tokom vodenih mehura i koje znaju biti izrazito neugodne, jer provociraju svrbež.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post