X

Ostali preparati za lečenje bolesti mišićno-koštanog sistema

U ostale preparate za lečenje bolesti mišićno koštanog sistema spadaju hijaluronska kiselina, koja je priznata kao lek te OTC dijetetski preparati na bazi glukozamina i hondroitina.

Ti se preparati uglavnom ne smatraju lekovima nego dodacima ishrani. Svi oni mogu pomoći kod degenenerativnih bolesti zglobova kakav je osteoartritis (artroza).
Ideja upotrebe hijaluronske kiseline, glukozamina i hondroitina jes da su to supstance čiji nedostatak u hrskavici uzrokuje propadanje hrskavice, pa će suplementacija bolesnika sa tim materijama dovesti do posledičnog poboljšanja stanja pacijenata. Teorija se u praksi uglavnom pokazala uspešnom, mada je upotreba tih preparata još uvek kontraverza. Naime, još uvek ne postoje čvrsti naučni dokazi da suplementacija pacijenata obolelih od artroze glukozaminom i hondroitinom nedvosmisleno dovodi do poboljšanja, ali svakodnevna široka upotreba tih preparat pokazuje dobre rezultate, pogotovu u smanjenju bolova u zglobovima.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina važan je sastojak hrskavice i sinovijalne tečnosti u zglobovima. Prirodno se nalazi u vezivnom tkivu. Za lečenje osteoartritisa koristi se so hijaluronske kiseline, natrijum hijaluronat. Dobija se prečišćavanjem prirodnog natrijum hijaluronata. Hemijski gledajući, natrijum hijaluronat nije jedinstvena supstanca, nego prirodnih kompleks polisaharida glukozaminoglikana koji se sastoji od natrijum glukuronata i N-acetil glukozamina.
Koristi se u obliku injekcija koje se injektiraju direktno u oboleli zglob pacijenata sa osteoartritisom. Namenjen je za one pacijente kojima fizikalna terapija ili nesteroidni analgetici nisu adekvatno pomogli. Naime, klinička istraživanja intraartikularne (direktna primena injekcijom u zglob) primene natrijum hijaluronata u dozi od 20 mg u koleno pokazala su da dolazi do poboljšanja stanja bolesnika, bolje pokretljivosti i smanjenja bolova. Injekcije natrijum hijaluronata primenjuju se jednom nedeljno. Dakako, jedna primena takvih injekcija nije dovoljna pa ih je potrebno primenjivati pet nedelja da bi došlo do poboljšanja.
Primena hijaluronske kiseline može dovesti do nuspojava kao što su digestivne smetnje, može doći i do privremenog oticanja zgloba te bolova, a takođe i alergijskih reakcija.

Glukozamin

Glukozamin je prirodni aminošećer koji se u organizmu sintetiše od L-glutamina i glukoze. Normalno, telo može samo sintetisati dovoljne količine glukozamina, ali u starijem životnom dobu glukozamin se ne sintetiše u dosvoljnoj količini, što pogoduje razvoju degenerativnih promena u zglobovima. Glukozamin je ključna komponenta komplikovanijih jedinjenja glikozaminoglikana i glikoproteina koji su važni sastojci vezivnog tkiva. Neophodni su za konstrukciju i održavanje vezivnog tkiva, pogotovo hrskavice i lubrikantnih tečnosti u telu. Konačna forma glukozaima jest N-acetil glukozamin, koji zajedno sa glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu, tečnost koja “podmazuje” zglobove. Osim što je komponenta hijaluronske kiseline glukozamin takođe pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu.
Glukozamin se proizvodi iz ljuštura morskih školjki i rakova. Prva istraživanja glukozamina obavili su Japanci i dobili vrlo dobre rezultate. Upravo su oni pojasnili ulogu glukozamina u građi ligamenata, tetiva i hrskavice.
U suplementima glukozamin dolazi u dva oblika – glukozamin sulfat i glukozamin hlorid. Oba oblika imaju jednaku delotvornost, iako su mnoge studije obavljene samo na glukozamin sulfatu. Delotvorna doza glukozamina iznosi 1500 mg dnevno. Za postizanje prvog osetnog efekta neophodno je svakodnevno uzimati glukozamin tokom barem jednog meseca. Moguće nuspojave jesu digestivne prirode – kod određenih pojedinaca glukozamin može izazvati digestivne tegobe poput bolova u trbuhu.

Hondroitin

Hondroitin je glikozaminoglikan koji se sastoji od lanaca disaharida sastavljenog od glukuronske kiseline i glukozamina, a sastavni je deo zglobne hrskavice. Smatra se da hondroitin neutrališe efekat enzima koji oštećuju hrskavicu, te omogućuje dotok vode i hranjivih materija u ćelije, hondrocite. Prirodna sinteza hondroitina u ćelijama hrskavice sa starošću se smanjuje, pa su time zglobne strukture u starijem dobu podložne bržem propadanju. Kao suplement hondroitin dolazi u obliku hondroitin sulfata, a dobija se od hrskavice morskog psa. Koristi se, kao i glukozamin, u tretmanu ublažavanja bolova kod osteoartritisa te za usporavanje degeneracije hrskavice. Delotvorna doza hondroitina iznosi 120 mg dnevno. Vrlo često se koriste kombinovani preparati koji sadrže i glukozamin i hondroitin jer se smatra da ta kombinacija deluje sinergijski, pri čemu hondroitin pomaže glukozaminu da uđe u hrskavicu. Iako je činjenica da suplementacija glukozaminom i hondroitinom može dovesti do olakšanja bola kod osteoartritisa, još nije u potpunosti dokazano da suplementacija glukozaminom i hondroitinom može doista pomoći u sprečavanju i ublažavanju degeneracije hrskavice. U toku je opsežna studija glukozamina i hondroitina koja bi trebala nedvosmisleno dokazati ili opovrgnuti delotvornost ovih suplemenata u osteoartritisu.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post