X

Preparati sa dejstvom na urogenitalni sistem i polni hormoni

Polni organi muškarca i žene razvijaju se iz istih osnova pre njihove diferencijacije. Tako se npr. iz iste osnove razvijaju jajnik i testis, skrotum (mošnice) i velike usne, te delovi penisa i klitorisa.

Anatomski su u uskom odnosu sa urinarnim sistemom, što je posebno izraženo kod muškog spola. Razvojno i funkcionalno su povezani izvodni kanali polnog i urinarnog sistema.
Ženski polni organi dele se na spoljašnje (stidnica-vulva, klitoris, predvorje rodnice) i unutarašnje (rodnica-vagina, materica-uterus, jajovodi i jajnici). Jajnici su polne žlezde koje luče polne hormone (endokrina funkcija-vidi poglavlje o hormonima) te imaju zadatak da proizvedu za oplodnju sposobnu jajnu ćeliju (reproduktivna funkcija). Nakon ovulacije jajovodi prihvataju jajnu ćeliju te se u njima najčešće zbiva oplodnja. Oplođena jajna ćelija putuje do duplje materice čija je sluznokoža pod delovanjem hormona pripremljena za prihvat i implantaciju embriona. Materica svojim debelim i vrlo rastegljivim mišićnim slojem omogućava rast ploda u trudnoći, dok vrat materice (cerviks) stvara čvrstim vezivom i svojom sluzi zaštitnu barijeru prema vagini te tako čuva trudnoću. Prema kraju trudnoće on «sazreva» kako bi došlo do normalnog porođaja u kojem sudeluju i vagina te vulva koje se pretvaraju u porođajni kanal. U polno zrele žene važno je da vagina i stidnica svojom anatomijom i žlezdama koje vlaže vaginu omogućuju koitus.
Cervikalna sluz i njegove žlezde mogu biti i rezervoar nekih uzročnika upale što se manifestuje pojačanim iscetkom koji se cedi niz vaginu i stidnicu. Tako je kod upala zahvaćena i rodnica čija sluznica postaje crvena, nadražena često popraćena svrbežom, pečenjem i sličnim simptomima, a slične promene vidljive su i na stidnici. Fiziološka barijera za razmnožavanje mikroorganizma je sekret vagine koji je kiseli (pH oko 4) te sadrži fiziološki prisutne laktobacile (Lactobacillus acidophilus). Svaki poremećaj koji menja sekret pogoduje upali, što se događa i stanjima manjka hormona (predpubertet i postmenopauza), u trudnoći, pri tretmanu antibioticima ili oralnim kontraceptivima i dr.

Ginekološki antiinfektivi i antiseptici

Dermatovenerologija je deo medicine koja se bavi infekcijama genitalnog područja. Tu se pre svega misli na infekcije ženskih polnih organa, pogotovo vagine.
Kao i gastrointestinalni sistem, vagina se smatra spoljašjim delom tela. Zbog specifičnih uslova vagina je podložna naseljavanju bakterijama. Međutim, u vagini vladaju specifični uslovi koji pogoduju razvoju acidofilnih bakterija koje predstavljaju normalnu neinfektivnu floru. Takođe bakterije luče mlečnu kiselinu koja snižava pH vagine i onemogućuje rast i razmnožavanje drugih potencijalno patogenih bakterija, gljivica i praživotinja. Promena kiselosti vagine može nastupiti u uslovima menstruacije, diabetesa, ali i korišćenjem oralnih kontraceptiva. Tada može doći do razvoja vaginalnih gljivičnih infekcija Candidom albicans.
Neadekvatne higijenske navike ili naprotiv, održavanje higijene neprikladnim sredstvima može uzrokovati infekcije kao što su vulvovaginitis, cervicitis, endometritis, endomiometritis ili tuboovarijalni apsces.
Mikroorganizmi koji obično uzrokuju takve infekcije jesu gljivica Candida albicans, protozoa Trichomonas vaginalis, te bakterije Gardnerella vaginalis, Bacillus fragilis, Clostridium i izuzetno opasna Chlamidia. Ova zadnja te Trichomonas vaginalis su polno prenosive! Gardnerella vaginalis kod muškarca može uzrokovati balanopostitis, ali njena prisutnost na penisu i u mokraćnoj cevi muškarca obično nije povezana sa kliničkim manifestacijama. Dakle, bakteriju nalazimo i kod muškarca i kod žena te je moguć uzajamni prenos tokom polnog odnosa. Važno je naglasiti da sve to nisu nimalo ugodne, niti imalo bezazlene infekcije. Npr, infekcije bakterijom Chlamidiom mogu na kraju, ako se ne leče, izazvati čak i neplodnost! Stoga ih je neophodno pravovremeno otkriti i na vreme lečiti i to kod oba partnera. Za lečenje se koriste ginekološki antiinfektivi.

Registar lekova :
G01 Ginekološki antiinfektivi i antiseptici
G01A Ginekološki antiinfektivi i antiseptici
G01AA Antibiotici
klindamicin – Dalacin V, Klimicin V
nistatin + oksitetraciklin – Geonistin
G01AD Organske kiseline
mlečna kiselina – Vagisan
G01AF Derivati imidazola
ekonazol – Ecalin
klotrimazol – Plimycol, Canesten
metronidazol – Medazol
mikonazol – Rojazol, Gyno-Daktarin
G01AX Ostali antiinfektivi i antiseptici
polikrezulen – Albothyl
povidon-jodid – Betadine
interferon (ljudski, leukocitni, nativni) – Interferonski vagitoriji

Klotrimazol
Klotrimazol se osim kao dermatik koristi u obliku vaginaleta za lečenje vaginalnih infekcija gljivicama. Tokom lečenja vaginaletama preporučuje se suzdržavanje od polnog odnosa zbog moguće infekcije partnera ili reinfekcije. Zbog moguće reinfekcije takođe se preporučuje istovremeno lečenje partnera.
Lečenje vaginaletama se ne sprovodi tokom menstrualnog krvarenja i treba ga završiti pre početka menstracije.
Registrovani : Plimycol (PLIVA); Canesten (Bayer Pharma)

Nistatin + oksitetraciklin
Oksitetraciklin je bakteriostatski antibiotik širokog spektra delovanja. Inhibicijom sinteze belančevina oksitetraciklin deluje bakteriostatski na brojne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, hlamidije, rikecije, spirohete i neke protozoe.
Nistatin je antibiotik sa antimikotičkim efektom. Deluje fungistatski i fungicidno na Candidu albicans. Ova kombinacija se koristi za lokalno lečenje vulvovaginitisa i cervicitisa uzrokovanih Candidom albicans i ostalim gljivicama i bakterijama osetljivima na nistatin i oksitetraciklin.

Metronidazol
Metronidazol je antimikrobni lek i antiprotozoik, odnosno antiinfektivni lek i antiseptik u ginekološkoj primeni, derivat nitroimidazola. Metronidazol NIJE antibiotik nego antimikrobni hemoterapeutik! Koristi se i sistemski u obliku tableta. Osim na Trichomonas vaginalis, metronidazol deluje i na bakterije kao što su vrste Clostridium, Bacterioides, a efikasan je i protiv ameba. Mehanizam delovanja mu se temelji na redukciji nitro grupe u molekulu metronidazola u ćelijama bakterija i protozoa. Tako nastala forma leka uzrokuje razdradnju DNA bakterija i protozoa. Primenjen u obliku vaginaleta ne ulazi previše u krvotok pa nema štetne toksičnosti niti sistemskih nuspojava.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post