X

Ostali preparati sa dejstvom na srce

U ostale preparate za lečenje bolesti srca spadaju alprostandil, trimetazidin, kreatinol, fosfokreatin, fruktoza 1,6-difosfat, ubidekarenon, adenozin, tiracizin, tedisamil i akadezin.

Alprostandil je lek koji se koristi kod urođenog otvorenog duktusa arteriozusa, a trimetazidin jeste kardioprotektivni lek.

Otvoreni ductus arteriosus
Otvoreni ductus arteriosus je urođeni srčani defekt kada se fetalni ductus arteriosus ne uspe zatvoriti nakon rođenja. Simptomi uključuju kratkoću daha i aritmije i ukoliko se ne koriguje može se pogoršati u kongestivnu srčanu insuficijenciju.
U fetusa je ductus arteriosus normalni otvor između plućne arterije i aorte kroz kojeg krv iz desnog ventrikula ulazi u plućnu arteriju. Tokom fetalnog razvoja ovaj prolaz štiti pluća od prevelikog napora i omogućuje jačanje desnog ventrikula.
Ali kada novorođenče udahne prvi zrak pluća se otvaraju i pritisak u plućima opada ispod nivoa leve strane srca. U isto vreme pluća oslobađaju bradikinin koji sužava glatke mišiće ductusa arteriosusa i smanjuju proticanje krvi kroz njega. Dalje, zbog smanjenja plućnog otpora, više krvi protiče kroz plućne arterije u pluća, a iz pluća u levi ventrikul stiže više oksigenizovane krvi. To pojačava pritisak u aorti pa krv više ne protiče iz plućne arterije kroz ductus arteriosus u aortu. Kod zdravih novorođenčadi ductus arteriosus se zatvara unutar 15 sati od rođenja, a potpuno zaceljuje nakon tri nedelje.
U određenim slučajevima može se dogoditi da se ductus arteriosus ne zatvori nego ostaje otvoren. Otvoreni ductus arteriosus uobičajen je kod dece sa respiratornim problemima kao što je hipoksija, a vrlo je čest u nedonoščadi. Kod novorođenčadi koje pate od hipoksije premalo kiseonika stiže u pluća kako bi izazvalo dovoljno jako nastajanje bradikinina za zatvaranje ductusa arteriosusa. Kod nedonoščadi hipoksija je česta i ona često imaju otvoren ductus arteriosus zbog nedovoljno razvijenih pluća i srca.
Otvoreni ductus arteriosus omogućuje oksigenizovanoj krvi da i dalje teče iz aorte u plućne arterije. Stoga, deo oksigenizovane krvi ne stiže u organizam pa, celokupni organizam pati od nedostatka kiseonika. Ukoliko se ne leči ovakvo stanje dovodi do toga da dete pati od kongestivne srčane insuficijencije. Neki slučajevi otvorenog ductusa arteriosusa protiču bez simptoma, a običajni simptomi uključuju tahikardiju, poteškoće u disanju, kratkoću daha, šum na srcu, povećanje srca i cijanozu. Ova anomalija se obično rešava hirurški.

Alprostandil
Alprostandil je lek koji po hemijskoj strukturi spada u grupu prostaglandina. Prostaglandini su važni vazoaktivni derivati arahidonske kiseline koji pokazuju vazomotoričko, metaboličko i ćelijsko delovanje na plućnu i sistemsku cirkulaciju. E serija prostaglandina u koju spada i alprostandil izazivaju vazodilataciju sistemske i koronarne cirkulacije. Alprostandil blokira zatvaranje ductusa arteriosusa te se stoga koristi za palijativno lečenje, u svrhu održavanja prohodnosti ductus arteriosusa, do definitivnog hirurškog zbrinjavanja kongenitalne srčane mane novorođenčeta. Primenjuje se u obliku infuzije samo u zdravstvenim ustanovama sa mogućnošću primene intenzivne pedijatrijske njege.
Češče nuspojave su apneja, crvenilo lica (ređe kod intravenske primene) i bradikardija. U retkim slučajevima mogu se pojaviti epileptični napadi, hipotenzija, tahikardija i proliv.

Trimetazidin
Trimetazidin je prvi antianginozni lek čiji je mehanizam delovanja optimizacija metabolizma energije. On smanjuje metabolička oštećenja koja nastaju tokom ishemija, utičući na važan korak u ćelijskom metabolizmu – inhibicija beta-oksidacije masnih kiselina. Trimetazidin inhibira oksidaciju masnih kiselina inhibiranjem 3-ketoacil CoA tiolaze (3-KAT), enzima beta-oksidacijskog puta masne kiseline. Stimuliše oksidaciju glukoze u srcu i smanjuje intracelularnu acidozu tokom ishemije. Takođe, održava ravnotežu između kalijumovih i natrijumovih jona u mišićnoj ćeliji. Zbog njegovog pozitivnog efekta na srce u angini pectoris naziva se i kardioprotektivnim lekom. Eksperimentalne studije in vivo su pokazale da trimetazidin smanjuje veličinu infarkta u modelu srca miša i psa. Nekoliko kliničkih studija potvrdilo je povoljno delovanje trimetazidina viđeno u eksperimentalnim studijama. Trimetazidin se zbog toga koristi za dugotrajno lečenje i sprečavanje simptoma i posledica hronične angine pectoris. On povećava otpornost srčanog mišića na smanjenje protoka krvi kroz njega, značajno smanjuje učestalost napada angine pectoris zbog čega pacijent može smanjiti upotrebu organskih nitrata u lečenju angine pectoris. Dnevna doza iznosi 70 mg. Sto se tiče nuspojava mogu se pojaviti GIT poremećaji.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Moduxin MR, Preductal MR, Trimetacor

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post