X

Sulfonamidi i trimetoprim

Bilo kako bilo, ali sulfonamidi su uistinu istorija. Danas se u registru lekova nalaze samo par sulfonamida koja su u upotrebi, kao što su sulfometoksazol (samo u kombinaciji sa trimetoprimom), sulfafurazol, itd. Sve ostalo je opsoletno (van upotrebe)!

Oni su dosta toksični i zamenjeni su netoksičnijim antibioticima. Ipak, svojevremeno uvođenje sulfonamida dramatično je smanjilo smrtnost od infektivnih bolesti.
Sulfonamidi su derivati sulfanilne kiseline ili benzensulfonske kiseline. Prvi put ih je sintetisao Gelmo 1908. godine. Već 1948. bilo je poznato 1000 sulfonamida, a 1968. 10 000!

Delovanje sulfonamida
Molekule sulfonamida su vrlo slične molekuli PABA-i. PABA ili para-aminobenzojeva kiselina sastavni je deo folne kiseline koja je faktor rasta mikroorganizama (de facto je bakterijski vitamin). Zbog velike sličnosti sufonamidi se mogu ubaciti na enzimsko mesto PABA-e i nastaju defektna jedinjenja koja ne vode folnoj kiselini. Time bakterije ostaju bez folne kiseline. Ali, nažalost, bakterije su brzo doskočile ovom problemu razvijajući alternativne enzime i alternativne puteve sinteze folne kiseline.
Terapija sulfonamidima započinje velikim dozama (udarna terapija), a kasnije dolaze manje doze tzv “doze održavanja”. Nželjena delovanja se mogu javiti u vidu digestivnih smetnji, glavobolja, a ponekad i alergijskim reakcijama. Kod slabije rastvorljivih sulfonamida može doći do oštećenja bubrega.

Kotrimoksazol
Kotrimoksazol je kombinacija bakteriostatskog antiinfektivnog leka sulfometoksazola (sulfonamidski hemoterapeutik) i trimetoprima (derivat diaminpirimidina). Svaka komponenta zasebno deluje bakteriostatski, dok zajedno deluju sinergistično (1+1=3), tj. baktericidno, često i na mikroorganizme koji su rezistentni na jednu ili na svaku od komponenti zasebno. Sinergistično antibakterijsko delovanje komponente kotrimoksazola ostvaruju blokiranjem dve različite faze u biosintezi tetrahidrofolne kiseline u mikroorganizmima. Sulfametoksazol inhibira ugrađivanje paraaminobenzojeve (PABA) u dihidrofolnu kiselinu (neposredni prekursor folne kiseline), a trimetoprim pretvaranje dihidrofolne kiseline u funkcionalni i aktivni oblik, tetrahidrofolnu kiselinu, kofaktora u sintezi bakterijskih nukleinskih kiselina, zbog čega se inhibiše sinteza bakterijskih belančevina.
Kotrimoksazol se koristi za lečenje sledećih infekcija:
– Infekcije mokraćnog sistema: upale bubrega, mokraćne bešike, mokraćne cevi i prostate.
– Infekcije respiratornih puteva: upale srednjeg uha, sinusa, bronha (uključujući akutnu egzacerbaciju hroničnog bronhitisa) i upale pluća (uključujući lečenje i profilaksu upale pluća uzrokovane s Pneumocystis carinii (kod osoba zaraženih HIV virusom i kod ostalih bolesnika sa ozbiljnim oštećenjem imunološkog sistema)).
– Infekcije digestivnog sistema: bakterijska dizenterija, tifus, paratifus, upala želuca i creva uzrokovana salmonelama, kolera i putnički proliv.
– Infekcije polnih organa.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji 2012.god :Bactrim

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post