X

Glikopeptidni antibiotici

Glikopeptidni antibiotici inhibiraju sintezu muraminske kiseline važnog sastojka zida većine bakterija i time ih uništavaju. Deluju i na aerobne i na anaerobne bakterije. Njihova najvažnija karakteristika je da su delotvorni protiv stafilokoka i Clostridium difficile (delovanje na Clostridium difficile je retkost!).

Protiv sistemskih infekcija primenjuju se parenteralno i to uglavnom intravenski. Glikopeptidi su rezervni antibiotici i koriste se i u slučajevima kada drugi antibiotici ne mogu biti primenjeni ili ne deluju. Izuzetno važno je naglasiti da se ti antibiotici primenjuju samo kod vrlo teških i razornih, po život opasnih infekcija kao što su endokarditis (infekcija srčanog mišića), sepsa (infekcija krvi), infekcije centralnog nervnog sistema. Njih nazivamo i rezervni antibiotici – njihova se primena odlaže do poslednjeg jer na njih uglavnom nema rezistencije. Ukoliko bismo ih primenjivali prečesto došlo bi do brzog razvoja sojeva otpornih i na njih. Stoga su izuzetno značajni u lečenju infekcija kada svi ostali antibiotici zataje.

Vankomicin
Vankomicin je indikovan za lečenje teških infekcija opasnih po život. Primenjuje se intravenski. Peroralno se slabo resorbuje pa se zato peroralno primenjuje jedino za lečenje enterokolitisa i pseudomembranoznog kolitisa koje uzrokuje Clostridium difficile. Rezistencija stafilokoka pri lečenju vankomicinom javlja se vrlo retko.
Vankomicin je indikovan za lečenje teških infekcija koje uzrokuju gram-pozitivni mikroorganizmi koji nisu osetljivi na druge antimikrobne lekove, odnosno kod bolesnika sa poznatom alergijom na peniciline i cefalosporine.
Lekovi registrovani u Republici Srbiji 2012.god :Edicin, Kovancin, Vancomycin Riemser, Vancomicin enterocaps, Vancomycin —MIP, Vancotex, Voxin
 
 
Teikoplanin
Teikoplanin je baktericidni antibiotik, koji nastaje fermentacijom Actinoplanes teicomyceticus. Delotvoran je protiv aerobnih i anaerobnih gram-pozitivnih bakterija
Daje se u teškim gram-pozitivnim infekcijama, uključujući one koje se ne mogu lečiti ostalim antimikrobnim lekovima, npr. penicilinima i cefalosporinima. Koristi se u lečenju teških infekcija kod bolesnika koji ne mogu dobijati (alergijske reakcije) ili ne reaguju na peniciline ili cefalosporine, ili imaju infekciju uzrokovanu stafilokokima otpornim na ostale antibiotike. Delotvorniji je od vankomicina jer ima posebno modifikaciju (masnu kiselinu u strukturi) zbog čega bolje prodire u većinu tkiva (osim u nervno).
Lekovi registrovani u Republici Srbiji 2012.god :Planicid, Targocid
 
Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post