X
    Categories: Opste

Cinnamomum ceylanicum – cimetovo drvo – začin i lek

Izvor: Doživeti 100
Cimet je stari biljni lek koji se spominje u kineskim zapisima pre 4000 godina. U davna vremena cimet se stavljao u hranu da bi se sprečilo kvarenje a u Egiptu se koristio za balsamovanje.

Tekst: mr ph. Vera Dabanović

U tradicionalnoj kineskoj medicini jedan je od najstarijih prepa rata za lečenje dijareje, gripa, nadimanja i spazma digestivnog trakta.

Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstringens i dezinficijens. Ima značajnu antioksidativnu aktivnost, ublažava mučninu i povraćanje, poboljšava cirkulaciju kr vi. Etarsko ulje cimeta ublažava reumatske bolove, efikasno je u tretmanima protiv celulita i ima veliku primenu u proizvodnji par fema. U novije vreme se ispituje njegovo dejstvo na nivo šećera i lipida u krvi, antimikrobna efikasnost i potencijalna antitumorska aktivnost.
Cimetovo drvo uspeva u tropskoj Aziji (Cejlon), u Indiji i Indone ziji. Gaji se na plantažama kao nizak žbun i često orezuje, kako bi iz bilo što više izdanaka. Ima eliptične, kožaste listove i žute mirisne cvetove, sakupljene u rastresite cvasti. Lekoviti deo ove biljke čini osušena kora, oguljena sa mladih izdanaka dr veta, sa koje je skinuta pluta i veći deo srednje kore. Oguljena kora je beličasto-sive boje, debljine 0,2-1mm. Desetak kora se slaže jedna na drugu i sušenjem se savijaju u olučaste komade cr veno-smeđe boje.
Lekovitost cimeta potiče od složenog hemijskog sastava.
Sadrži etarsko ulje (0,5-2,5%), tanine, kumarine i sluzi. Cimetaldehid, trans-cimetna kiselina, eugenol i limonen čine najveći procenat etarskog ulja.
Uticaj cimeta na nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi
Kliničke studije su pokazale da cimet utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, triglicerida, ukupnog holesterola, HDL i LDL holesterola. Efekat cimeta u kapsulama (1, 3 i 6 grama cimeta) ispi tivanje kod pacijenata sa dijagnozom dijabetes tip 2, starosne do bi 46-58 godina. Nakon 40 dana uzimanja cimeta, izmerena koncen tracija glukoze u krvi bila je značajno smanjena, u rasponu od 18% do 29%. Takođe je bilo značajno smanjenje triglicerida (23-30%), ukupnog holestero la (12-26%) i LDL holesterola (7-27%), dok je nivo HDL holesterola ostao nepromenjen. Ova studi ja navodi na zaključak da cimet, snižavajući nivo glukoze i lipida, smanjuje i faktore rizika kod dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.
Ova efikasnost je posledica toga što cimet poboljšava apsorpciju glukoze, dovodeći do maksimalne fosforilizacije insulinskih receptora, sa jedne strane, i aktivacije sinteze glikogena, sa druge strane. Snižavanje nivoa lipida jeste uticaj cimeta na inhibiciju 3-hidroksi-3-metil-glutaril CoA, ključnog metabolita u sintezi holesterola.

Antimikrobno dejstvo

Antimikrobno dejstvo etarskog ulja cimeta pokazalo je visoku efi kasnost u inhibiciji rasta bakterija, uključujući gram pozitivne bakterije (Staphylococcus aureus), gram negativne bakterije (E. coli, Enterobacter aerogenes, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus
i Samonella typhymurium) i gljivice (Candida, C. albicans, C. tropicalis, C. glabrata i C. krusei). Etarsko ulje cimeta, zahvalju jući glavno delujućoj komponenti – cimetaldehidu, deluje kao antibiotik širokog spektra. Jedna od prednosti eteričnih ulja jeste da bakterije ne razvijaju rezistenciju na eterična ulja.
Potencijalna antitumorska aktivnost cimeta je vezana za njegovu stimulaciju stvaranja i povećavanja nivoa tumor necrosis faktora (TNF), koji ima citotoksično dejstvo.
Cimet se ne preporučuje trudnicama. Obavezna je konsultacija sa lekarom kod dijabetičara kao i upotreba cimeta uz antibiotike.

Bred
Bred:
Related Post