X
    Categories: Opste

Farmacija u gradu sjaja i luksuza

Izvor: Doživeti 100
Mr ph. Vesna Janić Zlatojević, jedini naš farmaceut u Abu Dabiju, za časopis „Doživeti 100“ opisuje kako se radi u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata – UAE

Tekst: Ljubica Tišma

U UAE postoje dva farmaceutska fakulteta od kojih je jedan otvoren pre 15 godina, a drugi tek 2004. godine, tako da su farmaceuti u Emiratima u najvećem procentu stranci.
U apotekama najčešće rade Indijci, a u farmaceutskom marketingu Arapi većinom poreklom iz Egipta i Libana, a za tim Jordana i Sirije. Evropljana i Amerikanaca ima malo, uglavnom zbog jezičke barijere, mada znanje arapskog jezika nije uslov za posao, budući da je i engleski zvaničan jezik u zemlji.

I državne apoteke pri domovima zdravlja- privatizovane

Kao što je sve u UAE novo, luksuzno i grandiozno, tako funkcioniše i farmaceutska zdravstvena delatnost. Na svakom koraku se može naći prostrana apo teka, a radno vreme je uglavnom dvokratno, od 8 do 13h i od 16 do 21h. Postoje

apoteke koje rade tokom celog dana i do po noći, a to su uglavnom apoteke u tržnim centrima.
Apoteke su organizovane na sličan način kao kod nas. U svakoj apoteci postoji po seban deo za izdavanje lekova, a OTC, kozmetika i ostali proizvodi razne namene kupuju se po principu samoposluge. U apotekama na izdavanju lekova isključivo rade farmaceuti sa licencom nadležne zdravstvene institucije, a među njima postoji stepenovanje. Najniži rang je farmaceutski asistent, a zatim su prema iskustvu rangirani na stepen 1 i 2. Kontinuirana medicinska edukacija neophodna je za go dišnje obnavljanje licence za rad. Kozmetičke i OTC proizvode može da prodaje i lice koje nije farmaceut, ali je to veoma retko.
Apoteke u Abu Dabiju su privatne. Postoje lanci apoteka koje su najčešće u sistemu veleprodaja. Vlasnik apoteke ne mora biti farmaceut, ali mora da postoji odgovorno lice sa licencom koju je odobrila nadležna ustanova.
Državne apoteke su bolničke apoteke u kojima se može podići lek koji je prepisan isključivo u bolnici u kojoj se apoteka nalazi i u njima se ne može ništa drugo kupiti. Na isti način su do skoro funkcionisale i državne apoteke pri domovima zdravlja, ali su od jula ove godine privatizovane od strane vlasnika najvećeg lanca privatnih apoteka u Abu Dabiju.

Originalni lekovi »papreno« skupi

Lekove distribuiraju veleprodaje. Privatne apoteke poručuju lekove direktno od referenta prodaje, najčešće na nedeljnoj bazi. U bolničkim apotekama je sistem poručivanja centralizovan tj, postoji centralno skladište koje poručuje lekove prema trebovanjima od strane priručnih apoteka na bolničkim odeljenji ma, a prema ugovorenim tenderskim količinama. Poručivanje se takođe obavlja na ne deljnoj bazi kao i u privatnim apotekama.
Lekovi se u Abu Dabiju prodaju isključivo uz recept, dok se u apotekama u Dubaiu pojedini lekovi kao na primer antibiotici mogu kupiti i bez recepta. Lekovi su uglavnom pokriveni zdravstvenim osiguranjem, državnim ili privatnim, tako da se prilikom preuzimanja leka u apoteci plaća samo participacija, a visina participa cije zavisi od tipa osiguranja.
Da bi se lek preuzeo u apoteci pored recepta potreban je i izveštaj lekara, koji farmaceut mora da pošalje uz račun zdravstvenom osiguranju koje će pokriti taj trošak. Osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje mogu kupiti lek u apoteci bez recepta, ali uz izveštaj lekara.
Na tržištu su najzastupljeniji originalni lekovi koji se prodaju po znatno većim cenama nego u Evropi ili SAD, odakle su najčešće poreklom. Svaki lek koji ima do zvolu Evropske agencije za lekove ili FDA, automatski dobija dozvolu za promet u UAE.
Generički lekovi su zastupljeni u malom procentu, mada su u poslednje dve godine počeli da dobijaju na značaju, budući da je svetska ekonomska kriza zahvatila i Emirate, tako da je o troškovima počelo da se vodi računa naročito u državnim bolnicama koje se snabdevaju putem tendera. U Abu Dabiju je pre nekoliko godina otvorena jedna fabrika generičkih lekova koja postaje sve dominantnija budući da
je njen vlasnik ujedno i vlasnik najveće privatne bolnice u UAE.

Biznis, ali fer

Na tržištu su prisutne gotovo sve svetske farmaceutske kompanije sa svojim predstavništvima i konkurencija je velika, tako da je farmaceutsko tržište veoma di namično i zanimljivo.
Svaka kompanija ima svoje predstavništvo, ali je povezana sa ovlašćenim agentom tj. distributerom i to po zakonu lokalnom kompanijom koja obavlja promet leko va.
Prodaja lekova se prati nedeljno i distributer je u obavezi da elektronskim pu tem pošalje izveštaj o prodaji farmaceutskoj kompaniji. Svi podaci o prometu lekova u privatnom sektoru integrisani su u sistem IMS koji se javno objavljuje svakog meseca, tako da se lako može izvršiti bilo koja analiza.
Rad u farmaceutskim predstavništvima je organizovan po principu biznis jedinica, tj. za kompanije koje imaju raznolike proizvode po linijama. Za svaku liniju po stoji menadžer prodaje i to po teritorijama (Abu Dabi, Dubai), a produkt me nadžeri se postavljaju na nivou UAE.
Menadžeru prodaje odgovaraju saradnici. Ne postoje stručni saradnici kao kod nas, već saradnici prodaje koji su uglavnom farmaceuti, retko lekari, hemičari, genetski inženjeri, a nađe se i neko iz marketinga. Saradnici prodaje su zapo sleni direktno u predstavništvu, ali kod ovlašćenog agenta i u tom slučaju imaju ista prava kao da su zaposleni u predstav ništvu. Pojedine firme istovremeno mogu biti i ovlašćeni agenti više farmaceutskih predstavništava.

Marketing i lekari

Lekara specijalista u Abu Dabiju po broju nema mnogo.
Posete lekarima su na nedeljnoj bazi, a promocija se vrši prelistavajem brošure koja sadrži najbitnije informacije o leku uobličene u marketinške poruke i brošura se na kraju posete ne ostavlja lekaru, ali se uglavnom ostavljaju uzor ci lekova, što je zakonom dozvoljeno. Saradnik prodaje je uglavnom odgovaran za 1 ili najviše 2 proizvoda na svojoj teritoriji. Jedino saradnici zaduženi za on kološke proizvode pokrivaju celu teritoriju UAE budući da u Emiratima ima ukupno 25 onkologa.
Najveća pažnja prilikom promocije lekova pridaje se dobrim rezultatima kliničkih studija koje idu u prilog nekom leku što je velika prednost leka do te mere, da ukoliko u nekom trenutku dobije nepovoljan rezultat u bilo kom aspektu neke sledeće kliničke studije, momentalno se poverenje lekara u taj lek gubi i prodaja vrtoglavo opada iakoje možda reč o najprepisivanijem leku dotada.

Marketinške aktivnosti – u skladu sa regulativom o reklamiranju lekova

Marketinške aktivnosti se uglavnom svode na organizovanje predavanja koja su CME akreditovana, a organizuju se u hotelima. Koncept predavanja je sledeći: jedan od viđenijih lekara drži predavanje na određenu temu, najčešće bez spominjanja imena leka, a zatim sledi 15-minutna prezentacija proizvoda određene farmaceutske kompanije. Bitno je da je svako predavanje CME akreditovano, jer to privlači posetioce. Da bi se dobila akreditacija, uz aplikaciju koja se mora iz vršiti najman je 6 nedelja pre održavanja predavanja, nadležnim organima se mo raju dostaviti i prezentacije predavača, kako bi se u potpunosti ispoštovala re gulativa u oblasti reklamiranja lekova, s tim što prezentacije ne smeju u na slo vu sadržati ime leka, a tokom prezentacije se sme koristiti samo generički na ziv, nikako zaštićeni.
Najveći broj marketinških aktivnosti sprovodi se od septembra do decembra i tada se svake večeri u hotelima širom Abu Dabija održavaju predavanja koja sponzorišu farmaceutske kompanije, tako da se rezervacija sale za predavanja mora obaviti čak i nekoliko meseci unapred.
Najposećenija su predavanja kada su predavači strani lekari i profesori, najčešće iz SAD ili Evro pe. Tržište Abu Dabija i UAE je uopšte malo, tako da su svima poznati vodeći lekari iz raznih oblasti medicine koji su ujedno i najčešći predavači na ovakvim skupovima, što više ne privlači pažnju zdravstvenih profesionalaca. Farmaceutske kompanije se za to trude da prilikom lansiranja novog leka
uvek za predavača pozovu nekoga iz inostranstva, kako bi prekinuli rutinu i po stigli željeni efekat. Tržište UAE voli lekove „brendove“, tako da nije ni čudo što se proizvodi pojedinih američkih kompanija odmah nakon lansiranja na tržište SAD-a, lansiraju i na tržište UAE. Naročito se dobro kotiraju novi lekovi za lečenje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, budući da u UAE svaki četvrti stanovnik boluje od dijabetesa.

Nadležne institucije DHA i HAAD

Nadležnost u oblasti zdravstvene zaštite u UAE je decentralizovana, tako da postoje četiri institucije koje su podeljene prema teritorijalnom nadleštvu.
Najznačajnije su DHA (Dubai Health Authority) u Dubaiu i HAAD (Health Authority Abu Dhabi) u Abu Dabiju. Ove ustanove su nadležne za registraciju lekova, izdavanje dozvola za rad zdravstvenim ustanovama i apotekama i izdavanje licenci za rad zdravstvenim radnicima. Obe institucije formiraju sopstvenu listu lekova koji se mogu dobiti na recept u državnim bolnicama, uz uslov da su pokriveni
nacionalnim zdravstvenim osiguranjem. Pored nacionalnog osiguranja, postoje i druga, privatna zdravstvena osiguranja, ali ona pokrivaju znatno manje zdravstvenih usluga u odnosu na nacionalno i najčešće se preko njih ne može dobiti kompletna zdravstvena pomoć u državnim bolnicama. Privatan sektor je veoma razvijen i u njemu se može dobiti kompletna zdravstvena zaštita, nezavisno od tipa osiguranja koje pacijent poseduje.

Vrtoglavi uspon male države bogate »crnim zlatom«

Ujedinjeni Arapski Emirati, mala država na Bliskom Istoku, do pre samo 39 godina bila je nerazvijena zemlja, a lokalno stanovništvo je živelo u pustinji beduinskim životom.
Nastala je 1971. godine ujedinjenjem 7 emirata:
Dubai, Abu Dabi, Sarza, Adzman, Ras Al Kaima, Um Al Kuvein i Fudzeira. Pokojni Šeik Bin Zajed, ujedinitelj Emirata i otac nacije ostvario je svoju, tada neverovatnu viziju da pustinjsku zemlju učini najpoznatijom na svetu. Zahvaljujući njemu, novac zarađen prometom nafte uložen je u razvoj zemlje, tako da je protekle decenije Dubai, postao poznat po najvišim zgradama, veštačkim ostrvima u obliku palme, kao i najlepšim i najluksuznijim hotelima.
Strani državljani, uglavnom poreklom iz Indije, Pakistana i Filipina koji predstavljaju glavnu radnu snagu čine 80% današnjeg skoro petomilionskog
stanovništva UAE. U nedostatku sopstvenog naučnog i stručnog osoblja, strani profesori, inženjeri i doktori brzo dolaze do posla, a najčešće dolaze iz SAD-a, područja EU-a i ostalih razvijenih zemalja sveta. Brzi razvoj i nagla urbanizacija, zajedno sa visokim prosekom prirasta stanovništva, preobrazili su grad u kosmopolitsku metropolu.
Danas je Abu Dabi političko središte zemlje (sedište državnih institucija) i središte industrijske aktivnosti.

Bred
Bred:
Related Post