X
    Categories: Opste

Kada, kako i da li uopšte treba da koristite zastitne maske


Upotreba samo za rizicne grupe

Jagma za nano maskama zavladala je jos u vreme pojave pticijeg gripa. Sa dolaskom novog, meksickog virusa, one su sirom sveta ponovo postale jedan od najtrazenijih proizvoda.
Lekari kazu da maske smanjuju rizik od infekcije, ali da ne predstavljaju apsolutnu zastitu.
Takodje lekari porucuju da maske, za sada, treba da nose samo rizicne grupe.

»Nosenje maski u ovom periodu preporucuje se osoblju u zdravstvenim ustanovama, a u cilju zastite u svakodnevnim aktivnostima treba se pridrzavati preporuka za higijenu ruku, respiratorne higijene i izbegavati kontakt sa obolelima od gripa«, kaze za Apoteku dr Natasa Mazic, epidemiolog Klinickog centra Srbije.
Strucnjaci kazu da ce nosenje maski gradjanima eventualno biti preporuceno tek ukoliko dodje do epidemije, a kako se pretpostavlja da vakcina u Srbiju nece stici pre masovnijeg obolevanja od novog gripa, lekari savetuju da ga treba preduprediti jacanjem imuniteta i pojacanim higijenskim merama.
Ne zaboravite da kijate i kasljete u papirnu maramicu, koju cete posle toga baciti u korpu za smece. Ukoliko kod sebe nemate maramicu, umesto nje mozete upotrebiti i unutrasnji deo rukava. Nikako ne kijajte u dlanove, kojima cete potom doticati stvari u svojoj okolini ili osobe u vasem okruzenju. I naravno, redovno perite ruke. Ukoliko, medjutim, imate simptome gripa, obavezno ostanite kod kuce. Mislite i na sebe i na svoju okolinu!
Olaksajte svom organizmu da ozdravi, a svojoj okolini da izbegne kontakt sa virusom, koji se veoma brzo i lako siri.
Ukoliko ste bolesni, i kod kuce se pridrzavajte svih preventivnih mera kako biste od infekcije zastitili svoju porodicu. U ovim situacijama moze se upotrebiti i nano maska, posebno ukoliko u porodici imate osobe koje mozemo svrstati u grupe kod kojih bi bolest mogla poprimiti tezi tok (deca, trudnice, starije i bolesne osobe).
Upotreba nano maske, medjutim, sama po sebi nije dovoljna.
Maske mogu umanjiti sirenje gripa, ali to samo po sebi nije dovoljno. Ako nepravilno upotrebljavate masku, ona moze samo povecati rizik od prenosenja zaraze..
Zbog toga je vrlo vazno obratiti paznju na preporuke o nacinu upotrebe, uklanjanja koriscene maske i o njenom unistavanju.
Tu preporuku je u maju ove godine objavila i Svetska zdravstvena organizacija. U njoj se, izmedju ostalog, navodi da masku treba pazljivo staviti preko usta i nosa, nakon cega je treba cvrsto zavezati, kako bi se sto vise smanjio prostor izmedju lica i maske.
»Uzdrzavajte se od dodirivanja maske dok je nosite. Kada god dodirnete koriscenu masku, operite ruke vodom i sapunom, ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola«, navodi se u preporuci. Takodje se upozorava da kada maska postane vlazna, ona vise nema zastitnu funkciju, pa je neophodno zameniti je novom, suvom maskom. Tu je, naravno i napomena da su maske za jednokratnu upotrebu i da se ne smeju koristiti vise puta.
Na internet stranicama svetskih proizvodjaca nano maski moze se procitati i da ih ne treba nositi duze od 6 do 8 sati, jer posle tog vremena gube zastitna svojstva. Navodi se i da bi nakon nosenja masku trebalo spaliti, kako bismo bili sigurni da su virusi iz nje unisteni i kako ne bi mogli dalje da se sire.
Posebno se upozorava i na nacin cuvanja cistih maski. Tako se, na primer, posebno skrece paznja da maske ne treba nositi u plasticnim torbicama, jer se na masku mogu preneti mikroorganizmi, kojima je torbica kontaminirana.

Kada odlucite da koristite masku, neka to bude nano maska, a ne obicna hirurska maska.
»Za razliku od hirurskih maski, epidemioloske maske imaju i dodatni filter od nano materijala i cestica srebra, koje svojom pozitivnom energijom neutralisu negativnu cesticu virusa«, objasnjava za Apoteku Tomislav Petrovic, direktor marketinga fabrike za proizvodnju ovih maski u Srbiji.
Epidemiolog dr Natasa Mazic, precizira da nano maske omogucavaju filtraciju cestica manjih od 1 mikrona i da im je efektnost 95 odsto. »Njihova prednost u odnosu na hirurske maske je i u tome sto bolje prianjaju uz lice«, dodaje dr Mazic.
Apoteke u Srbiji nisu dobro snabdevene maskama, a cene za pakovanje koje sadrzi tri nano maske je oko 120 dinara. Prema rezultatima mini-ankete »Apoteke«, u beogradskim apotekama postoji veliko interesovanje za ovaj proizvod.

Casopis Apoteka br.61

Bred
Bred:
Related Post