X
    Categories: Opste

Kontaktna sociva – prednosti i mane

Osobe koji imaju probleme sa vidom imaju dve opcije, uslovno receno i – trecu: da nose naocare, kontaktna sociva ili da urade hirursku korekciju refrakcije (ogranicen broj pacijenata). Kontaktna sociva su optička pomagala napravljena od plastičnih materijala koja koriguju refrakcione greske: kratkovidost (miopija), dalekovidost (hipermetropija ili hiperopija), astigmatizam, prezbiopiju i keratokonus.

Kontaktna sociva, »nevidljive naocare«, postavljaju se direktno na oci i postaju sastavni deo prelomnog aparata oka. Sam naziv kontaktna sociva je pogresan, prikladniji bi bio plivajuca sociva jer su uronjena u suze.

PREDNOSTI SOCIVA U ODNOSU NA NAOCARE
• Bolja vidna ostrina kod mnogih ocnih mana narocito kod astigmatizma, visokih dioptrija, posle operacije katarakte i kod keratokonusa.
• Siroko vidno polje – Obezbedjuju neometan periferni vid sto je izuzetno vazno za vozace, fotografe, sportiste, ali i u svakodnevnim aktivnostima (daju prirodniji vid).
• Omogucuju korekciju oba oka bez obzira na razliku u njihovoj dioptriji. To je nemoguce pri nosenju naocara ukoliko je razlika izmedju oba oka veca od 3 dioptrije.
• Bavljenje sportom – Kontaktna sociva daju visoku dozu slobode kakvu naocare ne pruzaju. Napomena – sociva za bavljenje sportskim aktivnostima u vodenoj sredini (npr. u bazenu) valja koristiti samo ako se istovremeno nose vodonepropusne naocare za vodu.
• Vremenske nepogode – Naocare se na kisi pokvase, a zimi pri prelasku iz toplije u hladniju prostoriju zamagle, sto kod nosenja sociva ne predstavlja problem.

• Prirodan izgled – Korekcija loseg vida je neophodna, narocito kod dece i omladine. Medjutim, u pubertetu mladi ne vole da nose naocare i one vrlo cesto zavrse u torbi umesto na licu.
Tinejdzerima su kontaktna sociva idealno resenje za nenametljivu korekciju refrakcione greske.
• Nosenje modernih suncanih naocara – Uz sociva je moguce koristiti suncane naocare kao modni detalj, ali i kao zastitu od UV zracenja.
• Promena boje ociju – Kontaktna sociva u boji omogucuju ostvarenje snova sa zeljenom bojom ociju.
• Mogucnost povremenog nosenja – Meka kontaktna sociva se mogu nositi sporadicno, povremeno, za vreme nekih sportskih dogadjanja ili drustvenih obaveza.
• Crveni otisak na ko`i nosa i usiju – naocare cesto nazuljaju kozu nosa i usiju, a bol je uobicajena nuspojava. Uz sociva, ovih tegoba nema.

LOSE STRANE NOSENJA KONTAKTNIH SOCIVA

• Obavezno uklanjanje sa oka pre spavanja – Vecina sociva nije napravljena za visednevno nosenje, te ih treba obavezno ukloniti sa oka pre spavanja.
• Obavezno redovno odrzavanje – Odrzavanje sociva sluzi da se ocuva kvalitet optike, sprecava ostecenja povrsine sociva, odstranjuje vec nastale depozite, redukuje broj patogenih mikroorganizama i produzava zivot sociva. Neophodno je svakodnevno ciscenje, ispiranje, dezinfekcija i enzimski tretman (odstranjivanje depozita) kako bi se predupredile komplikacije. Ako su sociva propisana za produzeno nosenje (ukoliko se spava sa socivima na ocima) nikada ne treba dozvoliti da prodje duze od tri dana izmedju dva ciscenja. Kontaktna sociva ne treba prepisivati osobama koje nemaju i ne zele da steknu naviku svakodnevne higijene kontaktnih sociva.
• Redovna zamena sociva – Sociva imaju svoj rok trajanja i potrebno ih je redovno zameniti novim da ne bi doslo do ozbiljnih komplikacija (alergija, infekcija). Pojedina sociva su dizajnirana za ceste zamene. Oftalmolog preporucuje pacijentu rezim nosenja i ciscenja, kao i rezim zamene kontaktnih sociva.

• Redovna kupovina preporucenih rastvora za odrzavanje sociva – Vrlo je vazno da pacijenti postuju preporuku lekara prilikom kupovine rastvora. Vecina pacijenata ne nabavlja preporuceni rastvor ili ga ubrzo zamenjuje nekim jeftinijim sa obrazlozenjem: »svi su rastvori isti«. Na zalost, nisu. Neadekvatni rastvori za odrzavanje sociva indukuju toksicne ili alergijske reakcije.
Zatim, zabranjeno je razblazivati rastvore vodom da bi se ustedelo. Razblazeni rastvori nisu dobar dezinficijens te dolazi do infekcije i teskih oboljenja oka. Napomena – ne smeju se koristiti proizvodi kucne hemije za ciscenje sociva!
• Vestacke suze i ovlazivanje sociva – Sve sto uzrokuje suvocu oka, moze uciniti sociva neudobnim i povecati rizik od infekcija (upotreba kompjutera, citanje, gledanje TV-a, zagadjenje vazduha – dim od cigareta, suva klima, vetar, centralno grejanje, voznja, alkohol, trudnoca i dojenje, pilule za kontracepciju, putovanje avionom, antihistaminici). Potrebno je ovlazivati sociva stavljanjem vestackih suza bez konzervansa preko sociva. Upotreba vestackih suza dovodi do rehidratacije mekih sociva, poboljsanja kvaliteta suza i komfora.
• Navikavanje i nosenje tvrdih kontaktnih sociva (PMMA i RGP) – Navikavanje na tvrda kontaktna sociva ima propisanu proceduru.
Sociva se prvog dana nose 2 sata i svakog narednog dana vreme nosenja se produzava za 1 sat, sve do 10 sati nosenja (drugog dana 3, treceg dana 4 … 9 dana 10 sati) kada je obavezna prva kontrola. Kada se oko adaptira na sociva uobicajeno se nose izmedju 10 i 16 sati.
• Pauza u nosenju tvrdih sociva – U toku nosenja tvrdih kontaktnih sociva dozvoljena pauza je 24 sata u toku nedelje (npr. u petak su sociva uobicajeno nosena, u subotu nisu nosena, u nedelju obavezno treba nastaviti sa nosenjem sociva). Ako je pauza u nosenju sociva duza od 24 sata potrebno je ponovo sprovesti adaptaciju na sociva.
• Redovne kontrole – Prilikom nosenja sociva obavezne su redovne kontrole da bi se proverilo privikavanje na sociva, vidna ostrina (povecanje dioptrije) i izbegle moguce komplikacije koje mogu nastati prilikom neadekvatnog nosenja i odrzavanja sociva.
Obavezna prva kontrola za meka kontaktna sociva za dnevno nosenje je za 15 do 30 dana. Zatim, za 3 meseca, a potom za 6 do 12 meseci, po potrebi i ranije.
Obavezna prva kontrola za meka kontaktna sociva za visednevno nosenje (ako se spava sa kontaktnim socivima na ocima) je dan posle pocetka nosenja. Sledece kontrole su za nedelju dana, za 2 nedelje, a potom za 3 do 6 meseci, po potrebi i ranije. Obavezna prva kontrola za tvrda sociva (RGP i PMMA KS) je na 10 sati nosenja. Ako se iz bilo kog razloga ne obavi tada, sociva se i dalje nose 10 sati do prve kontrole. Kontrolni pregledi za tvrda sociva su u intervalima od 6 do 12 meseci tokom prve godine nosenja sociva, a zatim, jednom godisnje. Kontrola se najredje obavlja jednom u dve godine kada se socivo zamenjuje novim. Napomena – pojedina sociva se zamenjuju godisnje.

KAKO SU SE POCELA KORISTITI SOCIVA?

Kratak pogled u proslost vodi nas do velikog umetnika i naucnika Leonarda da Vincija koji je opisao i napravio prvo kontaktno socivo od stakla (1508), u nameri da pomogne prijatelju. Proslo je, medjutim, vise od cetiri veka dok nije napravljeno socivo koje se nosi na oku. Opticar iz Kalifornije Kevin Tuhi 1948. godine prvi je poceo proizvodnju za masovnu upotrebu tvrdih gas nepropusnih kontaktnih sociva napravljenih od polimetilmetakrilata ili pleksiglasa (polymethyl methacrylata – PMMA). Ceski hemicar Oto Wichterle i njegov saradnik Drahoslav Lim, pocetkom 60-tih godina proslog veka, objavili su radove o uspesnom sintetizovanju novog materijala (hydroxyethyl methacrylat – HEMA) sto je omogucilo pojavu mekih kontaktnih sociva. Novootkriveni hidrogel je odgovarao zahtevima medicine: plastika koja se koristi je inertna za okolna tkiva, hemijski i bioloski stabilna, propustljiva za kiseonik i ostale metabolite, hidrofilna slicno zivom tkivu i zadrzava zeljeni oblik.
Maximillian Drajfus, oftalmolog sa Ocne klinike u Pragu testirao je 1961. godine kontaktna sociva koje je proizveo O. Wichterle.
Cehoslovacka je postala prva zemlja u kojoj je pocela proizvodnja i primena hidrofilnih, mekih kontaktnih sociva. Americka kompanija Bausch & Lomb kupila je licencu 1971. godine. Novootkrivena kontaktna sociva ubrzo su postala hit i preuzela su primat od tvdih gas nepropusnih sociva.

KOJI TIPOVI KONTAKTNIH SOCIVA POSTOJE?

Izbor kontaktnih sociva je danas veoma bogat i raznovrstan.
Kontaktna sociva mogu biti klasifikovana prema: tipu materijala od kojih su napravljena, razlogu- indikaciji nosenja, sadrzaju vode, nosenju i vremenu potrebnom za njihovu zamenu, dizajnu, nacinu proizvodnje, propustljivosti za kiseonik, boji i duzini nosenja. Najpoznatija klasifikacija kontaktnih sociva je ona po vrsti
– tipu materijala od kojih su napravljena:
• Tvrda gas nepropusna – Hard (polymethyl methacrylata-
PMMA) CL
• Tvrda gas propusna – Rigid gas permeable (RGP) CL
• Meka – hydrogel (hydroxyethyl methacrylat – HEMA ) CL
• Hibridna – Hybrid CL

KOJI SU PRINCIPI FITOVANJA, PODESAVANJA KONTAKTNIH SOCIVA?

• Fitovanje mekih kontaktnih sociva – Teoretski, sva meka sociva bez obzira koje su jacine, velicine i kako se proizvode, idealno su fitovana ako ispune pravilo »tri tacke dodira« (Threepoint touch). To znaci, meka sociva treba da budu paralelna sa gornjom i donjom sklerom i vrhom roznjace koju dodiruju.
• Fitovanje tvrdih kontaktnih sociva – Prvobitni glavni princip prilikom fitovanja tvrdih kontaktnih sociva bio je da se fituju najmanja i najtanja sociva koja daju dobar fit i dobru vidnu ostrinu (Fit Small and Thin). Sociva treba da budu udobna i da ne izazivaju bilo kakve fizioloske promene na roznjaci.
Savremena gas propusna sociva imaju visoku propustljivost kiseonika te stoga mogu biti fitovana sa vecim dijametrima, sto omogucuje veci komfor i stabilnost sociva.
Odredjivanje dioptrije i prepisivanje naocara, fitovanje adekvatnih kontaktnih sociva, obuku za pravilno odrzavanje i nosenje sociva, pregled ociju i kontrole neophodno je da uradi strucnjak za tu oblast, oftalmolog kontaktolog.

STA MORATE ZNATI AKO NOSITE KONTAKTNA SOCIVA?

• Cistoca je izuzetno vazna pri rukovanju i odrzavanju kontaktnih sociva. Pre rukovanja socivima vazno je UVEK dobro oprati ruke blagim samponom (tecnim sapunom), obrisati ih cistim peskirom koji ne ostavlja dlacice ili ih prosusiti vazduhom.
• Cistite i dezinfikujte sociva po uputstvu ocnog doktora-kontaktologa ili striktno postujuci instrukcije navedene na pakovanju tecnosti za odrzavanje sociva koju koristite.
• Samo dosledno pridrzavanje ovih uputstava i saveta ocnog doktora omogucuje zdravo i udobno nosenje kontaktnih sociva.

DA LI SU NAOCARE OBAVEZNE?
• Nosenje kontaktnih sociva ne iskljucuje upotrebu naocara. Pacijenti koji koriste kontaktna sociva, moraju da imaju i da nose naocare, bilo naizmenicno sa socivima ili iskljucivo – umesto sociva, kada ne mogu da ih koriste iz zdravstvenih ili drugih razloga.

Casopis Apoteka br.62

Bred
Bred:
Related Post