X
    Categories: Opste

L-karnitin – (L-carnitine)

Izvor: Doživeti 100

Ako se osećate tromo, L-carnitine može da pomogne!
L-carnitine je hranljivi sastojak koji omogućava da mišići imaju energiju, eliminišu toksične nusproizvode i da generalno dobro funkcionišemo.

Naše telo može da proizvodi L-carnitine od aminokiselina lizina i metionina, koji se nalaze u proteinima,
ali ne uvek u dovoljnoj količini, posebno ako smo više fizički aktivni – vežbamo, treniramo ili je srčani mišić iz nekog drugog razloga pod opterećenjem (dijabetes, bolesti srca). S godinama, naša sposobnost da proizvedemo L-carnitine opada.

KAKO DELUJE L-CARNITINE

U svakoj našoj ćeliji nalaze se mitohondrije, mali generatori energije.
One su mini toplane koje koriste masne kiseline kao gorivo. L-carnitine omogućava transport masnih kiselina do mitohondrija (ulaz) i odnosi nusproizvode procesa (izlaz). Bez dovoljno L-carnitina, mitohondrije ne mogu optimalno da funkcionišu, i proizvodnja energije trpi. Pravilan rad mitohondrija smatra se ključnom strategijom pozne vitalnosti, jer njihov slabiji rad ubrzava proces starenja.

PREDNOSTI

Srce zavisi od L-carnitina, jer su masne kiseline glavni izvor energije za srčani mišić. Suplementacija L-carnitinom izgrađuje izdržljivost i istrajnost kod fizičke aktivnosti i može povećati sportske performanse.
Studije su pokazale da L-carnitin pomaže bolji oporavak od treninga ili vežbanja, da utiče na kvalitet muške plodnosti (i kod životinja, pa se zato daje rasnim vrstama), da poboljšava sposobnost za fizičku aktivnost kod bolesnika sa hroničnom srčanom insuficijencijom, smanjuje pojavu kratkog daha, preporučuje se kod dijabetičara, vegetarijanaca, osoba sa neurološkim poremećajima i kod sindroma hroničnog umora.
L-carnitine se u značajnim količinama nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla, a mi možemo da ga
sintetišemo samo ako imamo dovoljno L lizina, koji se pretežno nalazi u hrani životinjskog porekla. Sadrže ga zrna pšenice, pirinča, kukuruza, kao i avokado, orasi ali se kuvanjem L lizin uništava.

DNEVNI UNOS
Za L-carnitine ne postoji optimalni dnevni unos, kreće se u opsegu 1-3 g putem suplemenata. Početna
doza koja se preporučuje je 500 mg, i savetuje se postepeno uvećanje, ako je pojačana potreba.
Zbog njegove fiziološke uloge u metabolizmu masti, popularno je nazvan sagorevač masti fat burn-er
i zato se preporučuje svima koji se bore sa masnim naslagama.
Bolje se apsorbuje ako se uzima na prazan stomak, ali ako se javi gastrična neprijatnost, onda ga treba uzeti uz malo ugljenih hidrata ili masti a ne uz proteine, zbog kompeticije za apsorpciju.

Bred
Bred:
Related Post