X
    Categories: Opste

Lekarna Ljubljana

Izvor: Doživeti 100

Farmaceuti u svetu/Lekarna Ljubljana

Naši domaćini Lekarna Ljubljana sa zadovoljstvom su nam predstavili rad jedne od najvećih apotekarskih ustanova u regionu, ali i približili nam rad farmaceutske struke u Sloveniji.

Pišu: Slađana Simeunović i Estela Gaković

Apoteke u Sloveniji su u vlasništvu grada u kom su stacionirane ili u privatnom vlasništvu.

Gradske apoteke, kojih ima više u od nosu na privatne, organizovane su kroz takozvane lance, a privat nici mogu imati jednu apoteku i uz nju još jednu manju, koja radi samo nekoliko sati dnevno.
Mreža apoteka je organizovana na osnovu broja stanovnika, tako da jedna apoteka pokriva potrebe 6000 do 8000 stanovnika. U Sloveniji ima veći broj apoteka u lancu, oko 75%. Lekarna Lju bljana je lanac sa najviše apoteka – 38, drugi najveći lanac npr. ima dva puta manje apoteka.
Pravo na otvaranje apoteke u Sloveniji stiče se na osnovu koncesije dobijene na konkursu koju objavljuje opština ili grad. Koncesiju dodeljuje upravni organ opštine ili grada u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, a po prethodno pribavlje nom mišljenju Farmaceutske komore Slovenije i Zavoda za zdravstveno osiguranje. Koncesija se dobija samo za jedno područje, a oduzima se ako apoteka u roku od godinu dana ne počne da radi, ako prestane da radi šest meseci ili ako vlasnik dobije koncesiju za drugo mesto. Osnovni kriterijum za raspisivanje konkursa jeste da opština ima potrebu da lekovima snabde do 5.000 stanovnika koji to svoje pravo drugačije ne mogu da zadovolje. Da bi dobila koncesiju, osoba koja želi da otvori apoteku mora da ima položen stručni ispit, da govori slovenački jezik, a u dvoje zičnim sredinama i drugi jezik, da joj nije zabranjeno da se ba vi farmaceutskim poslom, a ukoliko se apotekar tri godine nije ba vio tom profesijom, potrebno je da položi dodatni ispit. Potrebno je da budući vlasnik apoteke ima pet godina radnog staža, od čega tri godine neprekidno u apotekarstvu.
Privatne i državne apoteke su izjednačene u izdavanju recepata jer Zdravstveno osiguranje pokriva troškove svim apotekama u Sloveniji. Lekovi se mogu izdavati samo na recept lekara.

Lekarna Ljubljana
Lekarna Ljubljana je najveća javna apotekarska institucija u Sloveniji, a njen osnivač je opština Ljubljana. Sa svojih 38 poslovnih jedinica i galenskom laboratorijom isporučuje lekove za oko 400 000 stanovnika Ljubljane i okolnih opština. Lekarna Ljubljana ima 24-časovni servis za hitne slučajeve a iz daje više od dva miliona recepata.
Galenska laboratorija Lekarne Ljubljana uspostavljena još 1948. godine, danas posluje kao savremena laboratorija primenjujući GMP standarde. Proizvodi oko 150 različitih galenskih proizvoda (čajeve, kapsule, masti, sirupe, supozitori je itd.) od čega je 6 registrovanih lekova koji se prodaju u svim slovenačkim apotekama. Pored toga proizvodi preparate za sva kodnevnu negu i zaštitu kože lica, tela i dečije kože,
kao i preparate za zaštitu i negu kože za vreme i posle sunčanja. U okviru Lekarne Ljubljana posluje Odeljenje za kvalitet koje obavlja kontrolu kvaliteta proizvoda galenske laboratorije.
Lekarna Ljubljana nudi svojim pacijentima mnoštvo dodatnih uslu ga u vidu različitih savetovališta, SMS info linija, kartica poverenja i sl.
– Prva savetovanja u apotekama bila su na temu pravilne nege kože. Kako su bila dobro prihvaćena, ponudili smo svojim kupcima i savetovanja na području dodataka ishrani tako da sada svojim pacijentima nudimo savetovanja lekara i specijalista za dijabetes, nudimo merenje holesterola, triglicerida i šećera u kr vi, kao i merenje povišenog pritiska. – kaže za »Doživeti 100« Klavdija Verlak iz Lekarne Ljubljana i dodaje: – U zavisnosti od sezone svojim strankama nudimo i savetovanja o letovanju i pri premi za putovanje, negovanju dece, alergijama.
Vidimo da su sva ta savetovanja i aktivnosti u apotekama dobro došle.
U Sloveniji se veoma poštuje zaštita ličnih podataka pa za recepturom sa farmaceutom može da razgovara samo jedan pacijent, tako da terapija koju koristi i pitanja koja postavlja ostaju samo između farmaceuta i pacijenta.
U Lekarni Ljubljana mnogo se polaže na dobru komunikaciju sa pacijentom.
– Sada je trenutak kada savet farmaceuta dobija na značaju baš zbog poplave različitih informacija koje pacijenti dobijaju sa mnogo strana. Farmaceut kroz komunikaciju sa pacijentom dobija kompletnu sliku zdravstvenog stanja i tako može dati stručan savet baš tom konkretnom pacijentu.
Na taj način se u Lekarni Ljubljana radi svakodnevno. Uspešnija organizacija apoteke, rezultira dodatnim vremenom za farmaceuta, koje on koristiti za razgovor sa pacijentom.
Komunikacija je veoma aktivna, obavlja se u vremenu koje odgovara stranki, na diskretan način sa ciljem što kompletnije informisanosti pacijenata (savetovanja u apoteci, SMS od govaranja na pitanja, online razgovori, forumi, itd.) u kojima učestvuju farmaceuti Lekarne Ljubljana – kaže Klavdija Verlak i ističe: – Farmaceuti imaju mogućnosti i obavezu kontinuirane edukacije. U Lekarni Ljubljana polažemo mnogo pažnje stručnoj edukaciji. Veoma nam je bitna edukacija u veštinama potpunog informisanja stranke i edukacija na području ličnog razvoja. Sve je to za dobrobit zaposlenih i stranki.

Farmaceutska komora Slovenije
Farmaceutska komora Slovenije je nezavisna organizacija čiji su članovi sve apoteke (privatne i državne) i bolničke apoteke u Sloveniji. Osnovana je 1992. godine kako bi zaštitila profesionalnu čast, ali i garantovala ispunjenje profesionalnih obaveza i zaštitila ekonomske interese svojih članova.
Članstvo u Komori je zakonska obaveza svake apoteke u Sloveniji, a kao dobrovoljni članovi mogu se pridružiti i svi oni koji rade u farmaceutskoj struci. Najviše telo Komore je Skupština koja je sačinjena od farmaceuta koji su članovi Komo re. Komorom predsedava predsednik koji se bira svake četvrte godine. Izvršno telo je odbor čiji su članovi takođe farmaceuti. U odboru postoji 12 članova, a je dan od njih je predsednik Komore.
Komora ima 3 sekcije, organizovane shodno statusu njenih članova: sekcija privatnih apoteka, sekcija javnih apoteka i sekcija bolničkih apoteka.
Farmaceutska komora Slovenije brine o razvoju i stručnom napret ku farmaceutske profesije, kontroliše ispunjenje svih dužnosti i štiti interese članova. Farmaceutska komora Slovenije daje stručna mišljenja državnim organima i zavodima o apotekarskoj de latnosti, određuje i prati pripravništvo, stručno usavršavanje i specijalizacije, učestvuje u izradi zakonskih odredaba koje se odnose na apotekarsku delatnost, lekove, planiranje apotekarske mreže, kadrovske potrebe, prati kodeks etike, vodi registar farmaceutskog osoblja u apotekama i njihovog redovnog stručnog usavršavanja, daje mišljenje o izdavanju koncesije i otvaranju podružnice (ogranka), učestvuje u sklapanju ugovora sa Fondom i u utvrđivanju cene lekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguran ja, učestvuje u utvrđivanju ostalih cena lekova i pomoćnih lekovi
tih sredstava, vrši stručni nadzor sa savetovanjem, određuje koji se proizvodi mogu prodavati u apotekama, sarađuje sa farmaceutskom industrijom i veledrogerijama za obezbeđenje kvalitetne brige o lekovima, obrazovnim i stručnim farmaceutskim društvima, učestvuje u pravljenju nacrta obrazovnih programa, u rešavanju farmaceutske problematike, pri izradi kolektivnih pogodbi sa farmaceutskim osobljem i sklapa kolektivne ugovore u ime apotekara kao zaposlenog…

U Sloveniji godišnje diplomira oko 120 farmaceuta, većina se za posli u industriji i farmaceutskim preduzećima, ali još uvek osta je dovoljan broj farmaceuta koji svoju budućnost vide u radu sa pacijentima u apoteci, a isto važi i za tehničare. Trenutno po stoje dva sistema obučavanja početnika. Po starom sistemu je to šestomesečno pripravništvo, a novina je obavezna praksa u apoteci tokom studija, koja je po Bolonjskom programu i održava se u pe tom semestru školovanja. Pripravnici polažu državni ispit po sta rom sistemu posle šestomesečnog pripravništva, po novom sistemu se polaže uz diplomski rad.
Farmaceuti u Sloveniji su udruženi u društva, a vrlo je aktivno Slovensko farmaceutsko društvo (SFD) u okviru kog se na lazi udruženje farmaceutskih tehničara. SFD organizuje edukativne skupove i simpozijume za edukaciju farmaceuta. www.sfd.si

Moderan informacioni sistem Lekarne Ljubljana

Način izdavanja recepata u Sloveniji ukazuje na moderan informa cioni sistem.
Naime, slovenački zavod za zaštitu osiguranika je napravio portal koji se koristi za obradu podataka samih recepata i davanje servisnih informacija samim apotekama. Prednost ovog portala je prijavljivanje recepta u real time-u, što znači, da slovenačko Ministarstvo zdravlja brzo ima uvid o izdatim lekovima.
Ovakav način izdavanja ubrzava sam proces obrade recepata i na ravno, smanjuje greške koje mogu da nastanu prilikom izdavanja leka na recept (npr.pogrešna šifra dijagnoze bolesti). Na ovaj način se stiče uvid koji licencirani farmaceut je izdao lek pošto je obaveza farmaceuta da se prijave u sistem pomoću svoje karti ce.
Ovakav sistem pruža više korisnih informcija – na kom mestu, u koje vreme i od kog ovlašćenog farmaceuta je lek izdat.
Uspeh apotekarske ustanove Lekarna Ljubljana jeste poboljšanje usluge ka krajnjem korisniku kroz intenzivnije i inteligentnije korišćenje IT tehnologije.

Sinergija farmacije i informacionih sistema

Naše kolege iz Slovenije uspele su da podatke kao što su doziranje, sastav leka, paralele, kao i informacije o artiklima koji se preporučuju uz datu terapiju, unesu u elektronskom obliku i omoguće dostupnost ovih informacija u svakom momentu farmaceutima koji rade za recepturom.
Na ovaj način podaci iz »Nacionalnog registra lekova« prvenstveno ubrzavaju izdavanje lekova jer se tražene informacije o određenom leku sada dobijaju jednostavnim klikom na računaru, umesto dugotrajnog traženja po Registrima lekova, dok se istovre meno daje akcenat tzv. vezanoj prodaji (npr. antibiotik + probiotik).
Kartica poverenja sadrži podatke o samom pacijentu (lične podatke, statističko-prodajne i podatke poput dužine trajanja terapije, koji se upotrebljavaju za povećanje usluge ka korisniku koja ima za cilj da poveća prodaju).
Još jedan način povećanja usluge ka korisniku dobija se uvođenjem SMS servisa. To znači da korisnik tj. pacijent ima mogućnost da sa svojim farmaceutom razreši svaku nedoumicu oko doziranja lekova, mada se putem ovog servisa mogu dobiti i druge korisne informacije.
Značajno je istaći da se efikasnost učinka rada samog farmaceuta povećava upotrebom modernih ITT alata poput umrežavanja pojedinačnih apoteka sa centralnom upravom apoteke, elektronska razmena dokumenata poput elektronske na rudžbenice ka dobavljaču, elektronskog među magacinskog prebaci vanja kao i upotrebom elektronske fakture i elektronske kalkulacije.
Na osnovu primera naših kolega iz Slovenije očigledno je kako upotreba savremenih ITT rešenja povećava nivo
usluge, ali i prodaju u apotekama.

Bred
Bred:
Related Post