X
    Categories: Opste

Prvi mesec trudnoće

Verovatno u početku ni nemate osećaj da ste u drugom stanju, a sigurno tako ni ne izgledate. Možda
osećate samo mali umor ili su vam grudi osetljivije, ali veći simptomi trudnoće u početku ne postoje. Niko ne može ni da primeti promenu na vama.

Kako nedelje prolaze, primećujete promene na delovima tela, kao što je stomak, što je i očekivano, ali promene se pojavljuju i na nekim mestima za koje to niste očekivali, a to su stopala i oči.
Osetićete i malu psihološku promenu, ali nemojte se previše opterećivati i brinuti unapred. Opustite se. Pred vama je divno i uzbudljivo putovanje na kojem dobijate i najlepšu nagradu.

Prva poseta lekaru

Prva poseta lekaru će biti možda najzahtevnija jer podrazumeva dosta pitanja i testova, prikupljanja važnih podataka koji se tiču istorije bolesti itd. Biće tu i saveta kako da se ponašate, šta da jedete, kako da vežbate.
Prva i osnovna stvar je utvrđivanje trudnoće. Lekar će vas pitati koji su simptomi koje primećujete, datum poslednjeg menstrualnog ciklusa, kako bi se odredio „termin“ porođaja. Naravno, ne može se precizno odrediti taj datum. Trudnoća traje između 38 i 42 nedelje, a termin najčešće varira oko dve nedelje. Lekar će pregledati matericu i grlić materice kako bi utvrdio znake trudnoće i koliko je stara. Zahtevaće da se uradi test trudnoće putem urina i krvi, koji je najpouzdaniji način za utvrđivanje.
Da biste dobili najbolju moguću negu, lekaru će biti potrebne informacije o istoriji bolesti, da li možda imate neku hroničnu bolest, ili ste nedavno imali neku veću operaciju, da li ste na nešto alergični, kao na primer na neki lek itd. Verovatno će vam preporučiti neke vitamine, minerale, čajeve. Pitaće vas da li pijete neke lekove trenutno ili ste pili od trenutka začeća. Zatražiće i istoriju bolesti vaše porodice (genetski poremećaji, hronične bolesti, neplanirani ishodi trudnoće); zatim vašu ličnu ginekološku istoriju (kada ste prvi put dobili menstruaciju, trajanje menstrualnog ciklusa, redovnost ciklusa); zatim će uslediti uobičajena pitanja o eventualnim prethodnim trudnoćama, abortusima, pobačajima ili prevremenim porođajima, ukoliko ih je bilo. Bitno je da lekar zna što više o vama, kako bi vam pružio najbolju moguću negu. Interesovaće ga svakako i vaš način života, čime se bavite, koliko godina imate, koje su vam navike (koliko jedete, da li vežbate, pijete, pušite
ili koristite drogu, što svakako nije poželjno). Svi faktori koji utiču na vaš život i na trudnoću su bitni. U to spada i pitanje ko je otac deteta.
Neophodan je i kompletan pregled celokupnog stanja vašeg organizma, srca, pluća, grudi, abdomena;
merenje krvnog pritiska, merenje visine i težine (pre i posle trudnoće); pregled nogu i ruku zbog
proširenih vena i edema (oticanje zbog nagomilavanja tečnosti u tkivu); zatim spoljašnji i unutrašnji pregled genitalija, grlića materice; utvrđivanje strukture kostiju karlice.
Neophodno je napraviti krvnu sliku i uraditi nekoliko analiza i testova kao što su analiza krvi i mokraće, kako bi se odredila krvna grupa, nivo šećera u krvi, proteina, belih krvnih zrnaca i bakterija.
Određivanjem nivoa šećera u krvi proverava se tendencija ka dijabetesu kod žena koje imaju porodičnu istoriju bolesti, kod onih koje imaju visok krvni pritisak, ili kod žena koje su imale preterano uvećanje telesne težine u prethodnoj trudnoći. Vrši se i test prisustva infekcija kao što su sifilis, gonoreja, hepatitis B, hlamidija ili HIV. Pomoću „Papa“ testa može se odrediti eventualni nastanak cervikalnog karcinoma.
Neke žene teško podnose ovu “invaziju” na sopstvenu privatnost.
One često doživljavaju traumu, i to posebno u slučajevima kada nisu dobro informisane ili ukoliko ih lekar zastraši nepoznatom terminologijom ili hladnim stavom. Najbolje je da se ovaj odlazak kod lekara shvati kao prilika da se o svemu slobodno porazgovara i uputi u sve ono što vas može brinuti ili vam nije jasno. Svaka žena ima pravo da joj se lekar obraća s poštovanjem i da joj objasni sve što joj nije jasno ili što joj uliva nesigurnost i strah. Žene treba slobodno da pitaju sve što ih zanima, jer neznanje o nečemu ili davanje ”hladnih” instrukcija bez objašnjenja može trudnicu da navede na razmišljanje da nešto nije u redu sa njom ili bebom, da se trudnoća ne odvija kako treba itd. Mnoge žene dođu u situaciju da očajnički plaču nakon odlaska u kliniku, gde su se osetile kao bezvredan slučaj. Savet: povedite supruga na pregled, jer će vam on predstavljati odličnu moralnu
podršku, koja vam je u ovom slučaju itekako potrebna.

Simptomi trudnoće

Trudnice se razlikuju, pa će neke osetiti više simptoma istovremeno, a neke samo jedan ili dva. Svaka žena ih doživljava na svoj način.
Prvi simptom u fizičkom smislu je odsustvo menstruacije. Od ostalih, to su umor, neispavanost, često uriniranje, mučnina, sa ili bez povraćanja, ili preterana salivacija. Zatim, gorušica, nadimanje, gasovi, odbojnost prema hrani ili, naprotiv, velika želja za nekom vrstom hrane. Grudi postaju veće, punije i osetljivije, a areola postaje tamnija (pigmentirani deo oko bradavice).
Znojne žlezde na areoli postaju izraženije i izgledaju kao čvorići. Ispod kože se pojavljuje plavičasta
mreža jer se pojačava dotok krvi u grudi (kod nekih žena se ove linije javljaju tek kasnije).
Emotivno, simptomi su slični onim predmenstrualnim: nestabilnost, iritacije, promena raspoloženja, iracionalnost, čest plač. Mnoge žene osećaju nesigurnost, strah ili ushićenje, imaju iracionalne želje i kaprice.

Srećna vest!

Kada se dogodi trudnoća, pitate se kad je najbolje reći porodici i prijateljima. Na to pitanje najbolje je da odgovori sama majka, jer ona najbolje zna odgovor.
Neki budući roditelji jedva čekaju da svima jave najsrećniju vest, pa čak i onim ljudima sa kojima nisu
uopšte ni bliski. Neki drugi parovi to rade selektivno u početku, pa javljaju samo najdražima i najbližima, a ostali treba da pričekaju dok trudnoća ne postane očigledna. Postoje i oni koji čekaju da prođe bar treći mesec trudnoće, narodski rečeno „da ne čuje zlo“, posebno u slučajevima kada je buduća majka ranije već imala pobačaj. Zato porazgovarajte o tome sa partnerom i uradite onako kako vam najviše odgovara.
Sledite svoje osećaje. Podelite svoju sreću sa drugima, ali ne zaboravite: šireći srećnu vest, nemojte zaboraviti da izdvojite malo vremena samo za vas dvoje, kako biste mogli i sami da uživate u lepom događaju, čiji ste protagonista baš vi.

Danka T.

Izvor: Bebin izbor

Bred
Bred:
Related Post