X
    Categories: Opste

Rastvori i sprejevi za oralnu higijenu


Tekst: mr farm. Andriana Rađenović

Tradicionalni rastvori za ispiranje usta služili su samo za osvežavanje daha, ali su novija saznanja dovela do stvaranja proizvoda sa specifičnom namenom.

Cilj takvih preparata jeste da uz redovno pranje zube i desni očuvaju zdravim.

Prema istorijskim podacima, jedan od prvih rastvora za ispiranje usne duplje potiče iz 2700. godine p.n.e.,
kada se u kineskoj medicini koristio za tretman gingivitisa.
Kasnije, u grčkom i rimskom dobu, rastvore za ispiranje usne duplje nakon mehaničkog čišćenja zuba koristile
su samo više klase, a Hipokrat je preporučivao rastvor soli, alumijum-kalijum-sulfata i sirćetne kiseline.
U 17. veku jedan od naučnika otkrio je postojanje živih mikroorganizama na zubnoj gleđi. Na uzorku mikroorganizama pravili su se eksperimenti u kojima je posmatrano kako sirćetna kiselina ili alkohol deluju na bakterije. Primećeno je da se pod uticajem tih dodataka bakterije uništavaju.
Međutim, kada se ta smeša primenila u usnoj duplji, nije bilo efekta, što je naučnike navelo na razmišljanje
da rastvor ili nije bio dovoljno dugo u kontaktu sa mikroorganizmima ili da nije došao u kontakt sa bakterijama.
Tek šezdesetih godina dvadesetog veka, Harald Loe, profesor na stomatološkom fakultetu u Danskoj, otkrio je da hlorheksidin može da spreči nastanak zubnog plaka. Razlog je ležao u sposobnosti hlorheksidina da se pričvrsti za površine u usnoj duplji i tako deluje produženo, dovoljno da ubije bakterije.

Sastav rastvora za ispiranje usne duplje

Rastvori za usta su alkoholno-vodeni rastvori etarskih ulja, zaslađivača, aktivnih supstanci i boja, a mogu da sadrže i tenzide (natrijum-laurilsulfat, natrijum-metilkokoillaurat, polisorbat 20, 60 ili 80), kao i stabilizatore pH vrednosti.
Etanol je alkohol koji se najčešće koristi i zastupljen je u različitim procentima. U savremenim preparatima koriste se glicerol i sorbitol. Podešavanje pH vrednosti veoma je važno jer kiseli rastvori imaju korozivni efekat, dovode do oštećenja zubne gleđi i povećavaju osetljivost zuba tokom vremena.
Rastvori za usta mogu se izrađivati kao:
• koncentrovani (nekoliko kapi u čaši vode),
• polukoncentrovani (dve-tri kafene kašičice u čaši vode),
• gotovi za primenu (ne razređuju se).

Podela
Prema sastavu, rastvori za usta mogu se podeliti na:
• osvežavajuće aromatične vode čija je osnovna uloga uklanjanje neprijatnog zadaha iz usta; sadrže 50–80 odsto etanola i 3–20 odsto etarskih ulja, najčešće nane, uz dodatak mentola i tinkture mirte, irisa i drugih aromatičnih biljaka;
• antiseptičko-aromatične vode u čiji sastav uz osnovne komponente ulaze i antiseptici (najčešće cetilpiridinijumhlorid), triklosan, derivati salicilne kiseline, hlorheksidin;
• medicinske vode za usta koje uz osnovne komponente i antiseptike sadrže i jedinjenja fluora, adstrigense, alantoin i ekstrakte lekovitog bilja.
Pored rastvora za ispiranje, postoje i aerosoli (sprejovi), koji imaju prednost nad tečnostima jer su mnogo jednostavniji za upotrebu. Sadrže antibakterijske komponente, npr. bromhlorofen, hlorheksidin i sarkozide, potom alantoin, umesto zaslađivača i voćne arome (mandarine, pomorandže, ananasa i limuna). Pakuju se u kontejnere sa ventilom koji su dozirni, što im i omogućava lakšu upotrebu.
Rastvori i sprejevi za usta danas imaju veoma široku primenu.
Oprečna su mišljenja stručnjaka. Jedni smatraju da je to vrlo opravdano i preporučuju njihovu upotrebu, a drugi
pak da je šteta veća od koristi, kao i da postoji niz neželjenih efekata, posebno onih proizvoda koji sadrže alkohol.
Iz usne duplje uklanjaju se tako što se ispljunu, a usta i grlo ne ispiraju se vodom posle toga.


Naučna istraživanja protiv etanola u rastvorima

Istraživanja su pokazala da se može ispoljiti akutni toksični efekat etanola koji nastaje usled lokalnog formiranja acetaldehida kao produkta razgradnje etanola. Etanol iz rastvora za ispiranje usta može da dovede i do brojnih lokalnih i sistemskih alergijskih reakcija. Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IRAC) brojnim istraživanjima došla je do zaključka da je učestalost malignih tumora organa za varenje povezana sa konzumiranjem alkohola i svrstala etanol u supstance kancerogene za ljude.
U gornjem delu digestivnog trakta (usna duplja, ždrelo, grkljan i jednjak), sluznica može biti oštećena etanolom, što podstiče regeneraciju ćelija. Genetske promene mogu uzrokovati razvoj displazije i leukoplakije i na kraju kancer, tako da opasnost od oštećenja sluzokože postoji i kod primene sredstava za ispiranje usta. Lokalno oštećenje membrane sluzokože takođe podstiče razvoj tumora na takvim izloženim mestima zbog povećane apsorpcije drugih kancerogenih supstanci. Pored acetaldehida, mikrozomalni metabolizam etanola vodi do reaktivne vrste kiseonika, koje se kovalentno vezuju za DNK i oštećuju njenu strukturu. U usnoj duplji i ždrelu nalazi se velika količina mikroorganizama. Ta oralna flora pretvara etanol u toksičan acetaldehid. Kod velikog broja sredstava za ispiranje usta pronađena je visoka koncentracija alkohola (iznad šest odsto, što je više nego u pivu). Zbog relativno duge namerne izloženosti delovanju sredstva za ispiranje usta na sluzokožu u usnoj duplji, veća je mogućnost za izloženost acetaldehida u pljuvački. Incidenca pojave karcinoma znatno je veća kod osoba sa nedostatkom enzima aldehid dehidrogenaze.
Procena bezbednosti primene rastvora za ispiranje usta ne sme da se odnosi samo na odrasle već i na decu i adolescente jer je poznato da se kod tih grupa akutna toksičnost postiže pri znatno nižim koncentracijama etanola. U SAD-u drugi najčešći uzrok smrti i intoksikacije alkoholom kod dece jesu upravo rastvori za ispiranje usta, pa ih zato treba držati van domašaja dece. Iz ovih slučajeva došlo se do zaključka da rastvori za ispiranje usta koji sadrže etanol u koncentraciji od pet odsto nisu pogodni za decu.
Dokazano je da su rastvori za ispiranje usta koji ne sadrže alkohol kao rastvarač jednako efikasni kao oni koji ga sadrže.
Ta činjenica navodi na zaključak da nije neophodna upotreba etanola u rastvorima za ispiranje usta. Vodeni rastvori podjednako su efikasni, a imaju znatno manje neželjenih efekata.

Dodatak : Proizvodi za ispiranje usta u apotekama koji NE SADRZE alkohol: Oral B, Lacalut antiplaq, Colgate Plax sensitive …

Bred
Bred:
Related Post