X
    Categories: Opste

Razvoj laktacije, sastav i osobine majcinog mleka

Priprema dojki u toku trudnoce: estrogenima, progesteronom, prolaktinom, laktogenom. Estrogeni i progesteron sprecavaju laktaciju u trudnoci.

Kontrakcija mioepitelnih celija zlezda i lucenje mleka su olaksani zbog prisustva oksitocina. Najjaci stimulans laktacije je prolaktin.Maksimalna koncentracija prolaktina je oko 1/2h od zapocinjanja podoja i izrazenija je nocu.

Evolucija humanog mleka:
1. kolostrum je humano mleko prvih 7 dana posle porodjaja.To je zuckasta,viskozna tecnost koja je po hemijskom sastavu bliza krvi nego zrelom mleku.Ima vise belancevina 22 g/l a narocito albumina i globulina.Masti u kolostrumu ima manje nego u zrelom mleku.Laktoze ima manje.Od minerala I vitamina kolostrum ima vise karotina i vitamina A sto mu daje zuckastu boju a plavkastu nijansu mu daje vitamin B2.U kolostrumu je povecana kolicina fermenata-enzima(lipaza,amilaza,peroksidaza,reduktaza) sto ima veliki znacaj jer u GIT-u novorodjenceta su nerazvijeni enzimi varenja. Antitela u kolostrumu ima vise. Tako da je kolostrum najbolja hrana za novorodjence prvih dana zivota.
2. prelazno mleko 7-14 dana – njegov hemijski sastav nalazi se izmedju kolostruma i zrelog mleka
3. pravo mleko – je bela tecnost sa primesom zuckasto-plavicaste nijanse,prijatnog mirisa i slatkog ukusa
Sastav mleka varira prvih 12 nedelja;najvise kolebanja pokazuju masti i vitamini(npr. ako majka jede previse masti,one ce se u mleku udvostruciti a najvise ih je uvece),zatim vitamini A,B2 i C.
Sastav zrelog mleka:
– proteini: kvantitokvalitativni optimum a ima ih 11 g/l
laktalbumini, laktoferin, imunoglobulini, serumski albumini i aminokiseline (cistein, prekursor taurina koga ima u retini, CNSu, zuci)
– masti: oko 42 g/l, puno masnih kiselina i malih kapljica; sadrzi lipazu,odnos zasicene masti: nezasicenim=50:50 %
– ugljeni hidrati: oko 70g/l mahom laktoza koja pored en. vrednosti stimulise laktobacolus koji sprecava patolosku floru; resorpcija Ca je olaksana laktozom
– vitamini: sem D i C svih ima dovoljno,vitamin K se daje profilakticki(1 mg I.M)do naseljavanja bakterija u crevima
– mikroelementi: laktoferin, dovoljno elektrolita ali nedovoljno fosfora i Fe(dodati ga od 5 meseca radi sprecavanja sideropenijske anemije)
– humoralni i celularni imunitet(potice od laktalbimina jer su njihove razgradne belancevine kvalitetnije-vise esencijalnih aminokiselina)
-majcino mleko je prakticno sterilno za razliku od kravljeg

http://sites.google.com/site/medskripte/Home/pedijatrija

Bred
Bred:
Related Post