X
    Categories: Opste

Refraktivna hirurgija oka

Doktore, skinite mi naočare

Autor: Dragan Pejić

Prof.dr Slobodanka Latinović u Očnom centru VIDAR-ORASIS Swiss, u Novom Sadu, sa svojim kolegama iz Švajcarske počela je da radi vrhunske laserske tretmane na polju refraktivne i transplantacione hirurgije.

Uz pomoć dva najsavremenija lasera, od kojih jedan mikronskim talasima priprema besprekorno glatku podlogu unutar rožnjače, a drugi remodelira njenu prelomnu moć, koriguje se „bez noža” dioptrija u rasponu od +5 do -15

Poznato je da naočare, pogotovo pri većoj dioptriji, sužavaju vidno polje, a dugotrajno nošenje kontaktnih sočiva kod nekih osoba može izazvati iritaciju, alergije te upale ili nemogućnost prilagođavanja oka kontaktnom sočivu. Do skora je to bio problem – više nije! Zašto?

Budućnost je davno počela

Kada je 1960. godine Teodor Mejman pokazao svoj tanušni zrak svetla koji je ostajao moćan i na udaljenosti od nekoliko kilometara, malo je ko mislio da će njegov uređaj napravljen na bazi sintetičkog rubina naći toliku primenu u medicini. Zrak koji je u stanju da uništi pojedine molekule, a pri tom ne ošteti susedne, da poštedi i da ne prouzrokuje nikakve druge poremećaje okolnom tkivu – reklo bi se da to postoji samo u naučnoj fantastici. Međutim, zrak monohromatskog svetla je toliko precizan da može da deluje unutar odabrane ćelije. Laserska fotoablacija je svetlost određene talasne dužine koja dezintegriše organske molekule tkiva – ali ga pri tom ne zagreva i na taj način se oblikuje rožnjača i menja dioptrija oka.

– Laserska tehnologija je uvedena prvo upravo u oftalmologiji iz preke potrebe da se nekako zaustave komplikacije na mrežnjači oka i smanji broj slepih kao najteža komplikacija dijabetesa. To se postiglo argon laser fotokoagulacijom očne pozadine, kao klasičnim lečenjem dijabetične retinopatije, ali se laserska terapija koristi i kod drugih bolesti oka. U toj oblasti novim diodnim, kombinovanim laserima i novim protokolima osavremenio se značajno pristup lečenju kod dijabetične i drugih bolesti mrežnjače. Ti novi protokoli upućuju kada, kako i koliko treba laserom tretirati obolelo oko i promovišu blagovremenu operaciju na staklastom telu i mrežnjači – vitrektomiju. Ova takozvana vitreoretinalna hirurgija je praktično prva endoskopska operacija u medicini, koja se izvodi pomoću finih instrumenata koji kroz malene otvore veličine od pola do jednog milimetra ulaze u dubinu oka, i oslobađaju i rekonstruišu mrežnjaču.

Potpuno druga vrsta lasera, Yag-laser, koristi se za operacije glaukoma i za „razbijanje” sekundarnog zamućenja, koje se javlja kod svakog petog bolesnika nakon operacije katarakte – objašnjava prof. dr Slobodanka Latinović, pionir i lider laserske hirurgije kod nas, oftalmolog-hirurg koja je još pre 25 godina počela primenjivati lasere u oftalmologiji, i koja je do sad uradila više od 20.000 mikrohirurških operacija na oku i oko 6.000 različitih laserskih intervencija. Uz to je objavila oko 400 naučnih publikacija, stručnih saopštenja, pozivnih predavanja i usmenih izlaganja u zemlji i širom sveta. Član je brojnih svetskih i internacionalnih asocijacija, italijanskog, mediteranskog, balkanskog i domaćih udruženja oftalmologa, evropskog udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju, udruženja za vitreoretinalnu hirurgiju i traumu oka, udruženja za istraživanja u oftalmologiji, evropskog udruženja univerzitetskih nastavnika oftalmologije, koordinator je za našu zemlju za polaganje i sticanje internacionalne diplome iz oftalmologije, član Američke oftalmološke akademije i akademik VANU. Rečju, jedan je od eksperata i lidera naše oftalmologije, pravi sagovornik za priču o savremenim dometima oftalmologije, naročito hirurgije oka laserima.

Refraktivna hirurgija

Relativno nova, a po broju hirurških intervencija danas je u svetu vodeća refraktivna hirurgija. To je zajednički naziv za hirurške i laserske procedure kojima se ispravljaju greške vida kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. U osnovi, to su operacije koje pacijenta oslobađaju nošenja naočara ili kontaktnih sočiva.

Pre no što nam demistifikuje domete najnovije generacije lasera, prof. Latinović nam objašnjava ono što je danas maltene klasika u primeni lasera u oftalmologiji.
– To je pre svega Excimer laser, koji predstavlja relativno novu tehnologiju vrhunske preciznosti kojom se pomoću hladnog laserskog zraka skidaju mikronski slojevi rožnjače i postiže njeno savršeno remodeliranje prema kompjuterskom programu za ispravku postojeće dioptrijske greške oka. Izmenom prelomne moći rožnjače, može se dobiti savršeno izoštren vid bez dioptrije. Izoštravanje vida Excimer laserom, pre desetak godina uvedeno je u Americi, a zatim u Evropi i predstavlja najveći napredak u lečenju refraktivnih, dioptrijskih grešaka vida. Nekoliko miliona ljudi širom sveta „skinulo” je dioptriju i poboljšalo time kvalitet života.

Lasersko skidanje dioptrije može se izvesti tek nakon detaljnog oftalmološkog pregleda i veoma preciznih merenja, osobito kvaliteta i debljine prednjeg dela oka, tj. rožnjače. Ova ispitivanja mogu da ukažu da neke osobe nisu za laserske intervencije. Iskusni oftalmolozi u svetu za sada ne preporučuju refraktivnu lasersku hirurgiju deci i osobama do 20 godine starosti, jer se do tada još nije postigla stabilnost dioptrije. Gornja starosna granica za refraktivnu hirurgiju, međutim, ne postoji.

Poslednja reč tehnike

Konačno, ono najvažnije, prof. Latinović je nedavno ujedinila svoje dugogodišnje iskustvo sa već poslovičnom preciznošću švajcarsko-nemačke tehnologije i stručnjacima internacionalne reputacije u Očnom centru VIDAR-ORASIS Swiss u Novom Sadu. Pored dosadašnjeg rada u oblasti dijagnostike, mikrohirurgije katarakte, glaukoma, bolesti mrežnjače, povreda i mana oka, sada su u mogućnosti da pacijentima pruže i vrhunske laserske tretmane na polju refraktivne i transplantacione hirurgije poslednjom generacijom lasera koje ima samo nekoliko klinika u svetu.
– Refraktivnu hirurgiju započeli smo davne 2002. godine, a sada je nastavljamo uz pomoć dva najsavremenija Femtosecond i Excimer Lasera. Najmodernija preoperativna dijagnostička platforma, uz naš laserski sistem, doprinosi ne samo boljem dnevnom, kontrastnom vidu, nego i noćnom vidu.

Za precizne rezultate refraktivne hirurgije koristimo FemtoLASIK metodu. Femtosecond Laser je nadmoćan u preciznom kreiranju poklopca, tunela i drugih zahteva u refraktivnoj hirurgiji i omogućava najbolju kontrolu i prilagodljivost u radu, a veću sigurnost i komfor za naše pacijente. Moguć je izbor debljine, veličine, orijentacije i mesta poklopca na rožnjači, prilagođeno svakom pacijentu, pri čemu štedi tkivo, što je posebno važno kod pacijenata sa tankom rožnjačom.

Excimer Laser, koji pored naše, poseduje još samo mali broj bolnica u Evropi, prilagođen je za dioptrijsku grešku svakog oka. Pri tome obezbeđuje posebne pogodnosti – čuva prirodni asferični oblik rožnjače kod miopije i astigmatizma, uklanja 30 odsto manje tkiva rožnjače, ubrzava proceduru i daje odličan kvalitet vida pri slabom osvetljenju, smanjujući pojavu sferne aberacije. Personalizovana korekcija dodatno smanjuje potrebu za reoperacijom na manje od 1 odsto.

SUPRACOR je najnoviji metod za korekciju vida na blizinu kod oka bez dioptrijske greške ili kod miopije, hiperopije i astigmatizma. Takođe je to metod koji se može primeniti i na ranije operisanim očima LASIK metodom ili nakon operacije katarakte. Obezbeđuje vid za blizinu, isključujući nepoželjne svetlosna prelamanja.


Bred
Bred:
Related Post