X
    Categories: Opste

Savremena venska terapija laserom

Magazine White – broj 44

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji mnoge operacije koje su ranije zahtevale duge pripreme i dug oporavak danas se završavaju u toku jednog dana,

a bolesnik se oporavlja za sat ili dva, najduže nedelju dana. U ove operacije ubraja se i laserska terapija proširenih vena

Proširene vene na nogama su sve veći problem savremenog čoveka. U Srbiji, prema podacima, više od 300.000 stanovnika ima problem sa venama. O ovom problemu, kao i o savremenoj venskoj terapiji laserom razgovarali smo sa dr Petrom Dragićem, hirurgom i subspecijalistom za ultrazvuk u kliničkoj medicini, iz ordinacije Kardio centar u Novom Sadu.
– Tok bolesti proširenih vena je takav da uvek napreduje i praktično ga možemo podeliti u dve faze: prvu, bezbolnu fazu, u kojoj se na koži primećuju i mogu da se opipaju čvorići, venska proširenja. U ovoj fazi nema izraženih bolova, otoka i tada treba započeti lečenje. U suprotnom, bolest napreduje i ulazi u drugu fazu, fazu komplikacija, u kojoj se javljaju bolovi i otoci nogu (umorne noge), česte upale i tromboze vena praćene mogućnošću otkidanja tromba u vensku cirkulaciju, zatim komplikacije u vidu otvaranja rana na nogama, hiperpigmentacije kože, poremećaja limfne cirkulacije… Počeci upalnog procesa ili tromboze prepoznaju se kao izraženo crvenilo i otvrdnuće kože koja je i toplija od zdrave, prisutna je bolna osetljivost na dodir. Nelečena bolest proširenih vena je progresivna, i kada jednom počne, stalno se pogoršava.

Ništa manje ne smemo zanemariti ni izražene estetske posledice bolesti koje mogu biti uzrok brojnih kompleksa i mentalnih opterećenja, naročito kod pripadnica lepšeg pola. Još uvek nije pronađena odgovarajuća metoda kojom bi proširena vena mogla da se suzi, ili ona kojom bi se popravili oštećeni venski zalisci, podseća dr Dragić. „Ako dijagnostičke procedure pokažu da vena potencijalno ugrožava zdravlje ili da onemogućava zdravim venama da normalno obavljaju svoju funkciju, jedino trajno rešenje je uklanjanje bolesne”.

Laserska i radiofrekventna intervencija

Revoluciju u tretmanu lečenja proširenih vena predstavljaju laserske intervencije koje uveliko zamenjuju dosadašnje klasične hirurške metode. U poređenju sa klasičnom hirurškom metodom – striping operacijom vena – laserska operacija ima mnogo prednosti. Klasična operacija obavlja u opštoj anesteziji i zasniva se na fizičkom odstranjivanju ili „kidanju” proširene vene, prilikom čega dolazi do stvaranja većeg potkožnog hematoma koji je izrazito bolan i čija resorpcija praćena otokom traje više od mesec dana. Da bi se izvadio oboleli segment proširene vene neophodno je izvaditi i deo najčešće zdravog segmenta potkolene vene, prilikom čega nastaje oštećenje safenskog živca te gubitak osećaja dodira u predelu unutrašnje strane potkolenice. Nakon zahvata ostaju trajni ožiljci na mestu hirurških rezova, podseća dr Dragić.

Za razliku od klasičnog zahvata, laserska operacija obezbeđuje gotovo bezbolan postupak izlečenja, veoma je precizna, pacijenti odmah napuštaju ambulantu i momentalno se vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Ne postoje hirurški rezovi, postoperativni ožiljci, kao ni bolnost, a period rehabilitacije ne traje duže od 2 dana.

Savremene laserske i RF intervencije na proširenim venama su počele u svetu da se upotrebljavaju početkom 2000. godine, i do sada je pomoću njih urađeno više stotina hiljada pacijenata. Visoka sofisticiranost tehnologije kao i veliki broj pacijenata koji je urađen ovom metodom, zatim preciznost sa kojom se ova tehnologija izvodi, dovelo je do toga da se danas laserska i RF intervencija smatraju najbezbednijim i najkvalitetnijim vidom interventnog lečenja proširenih vena.

Kako izgleda laserska intervencija vena?
– Pomoću igle u venu se ubacuje tanka laserska sonda koja se uz ultrazvučnu kontrolu sprovodi do proširene vene. Funkcija laserske sonde je da proizvodi veliku količinu toplotne energije koja će momentalno isušiti bolesni deo vene i pretvoriti ga u tanku fibroznu vrpcu koju će organizam resorbovati. Nakon intervencije vidljivi varikoziteti i proširena vena odmah nestaju. Laserski zrak omogućava da se trenutno zatvori vena koja je sklona trombozi, zaustavi razvoj bolesti i spreči mogućnost opasnih komplikacija.

Preostale, zdrave vene, koje su u prisustvu obolelih delova bile opterećene i izložene propadanju i bolesti, sada su rasterećene. Njihov kapacitet je u odnosu na trenutnu cirkulaciju u nogama višestruko veći i u stanju su da zadovolje sve potrebe organizma, objašnjava dr Dragić.
Dragan Pejić

Kardio centar dr Dragića

Centar za savremenu vensku terapiju laserom funkcioniše u Novom Sadu, Beogradu i Podgorici. Osnivač Kardio centra je dr Petar Dragić, hirurg i subspecijalista za ultrazvuk u kliničkoj medicini. Dr Dragić je specijalizirao hirurgiju na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je proveo 10 godina u timu operacija na otvorenom srcu. Nakon toga, subspecijalizaciju je završio na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Dr Dragić je svoje znanje dodatno usavršio u centrima za savremenu endovensku laser i RF terapiju u Nemačkoj (Lajpcig, Frankfurt), Holandiji (Amsterdam), Litvaniji (Riga) i SAD (Majami, Florida).

Dr Petar Dragić je evropski lider u oblasti endovenskih laser i radiotalasnih ablativnih operacija proširenih vena. Značajno je istaći da je dr Dragić u toku 2009. godine izveo najveći broj laserskih intervencija u Evropi, kao i da je proglašen za proktora (edukacija lekara) za regiju Jugoistočne Evrope (Srbija, BIH, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Mađarska…) na polju laserskih operacija (Biolitec Germany) i RF ablacija (Covidien VNUS RF ablacija).

Koncept rada Kardio centra zasniva se na korišćenju sofisticirane tehnologije visoke rezolucije u dijagnostici i laserskih generatora Biolitec Ge koji koriste najsavremenije radijalne fibere, te radiotalasnih generatora prestižne VNUS Covidien tehnologije. Terapijski pristup temelji se na minimalnim invazivnim metodama i dijagnostičkim postupcima apsolutno bezbednim po zdravlje pacijenta. Zahvaljujući takvom konceptu, Kardio centar je prva ordinacija u zemlji koja je uvela endovaskularne procedure u ambulantnu praksu – lasersku i RF operaciju proširenih vena. Kardio centar pruža i usluge kompletnih pregleda svih krvnih sudova tela (krvnih sudova vrata i glave, gornjih i donjih ekstremiteta, abdomena, kao i EHO srca). Pregledi se vrše na najsavremenijim 3D i 4D ultrazvučnim skenerima.


Bred
Bred:
Related Post