X
    Categories: Opste

Sta su omega-3 polinezasicene masne kiseline – EPA/DHA?


– Koronarna bolest je najčešći uzrok umiranja u našoj zemlji
– Omega 3 masne kiseline iz ribe i ribljih ulja mogu da predstavalju zaštitu od koronarne
bolesti
– Postoje dokazi da je unos ribe ili dodataka ribljeg ulja koristan posle infarkta srca
– Mehanizmi kojim riblja ulja ispoljavaju svoje korisne učinke nisu potpuno ispitani
– Razumevanje ovih mehanizama može da identifikuje nove terapijske ciljeve i pomogne
u lečenju koronarne bolesti srca u budućnosti
– Buduća ispitivanja mogu otkriti i druge bolesnike koji mogu imati koristi od dodataka
ribljeg ulja kao što su bolesnici sa stabilnom anginom pektoris, oni koji imaju
faktore rizika za koronarnu bolesti, ili oni sa srčanom slabošću

Omega 3 masne kiseline, kao i omega 6 masne kiseline, su esencijalne polinezasićene masne kiseline. Svakodnevna ishrana obiluje omega 6 masnih kiselinama, pre svega iz biljnih ulja bogatih linolenskom kiselinom.
Međutim, naše telo nema neophodne enzime za pretvaranje omega 6 masnih kiselina u 3 masne kiseline, pa se ove druge moraju posebno unositi ishranom.

Omega 3 masne kiseline, EPA i DHA dobijaju se iz riba hladnih mora i ribljeg ulja. Najveći broj ispitivanja pokazao je obrnutu vezu između dijete bogate ribom i rizika za pojavu koronarne bolesti. I dijeta bogata ribom i viša koncentracija omega 3 masnih kiselina u krvi povezani su sa smanjenim rizikom naprasnog umiranja.
Omega 3 masne kiseline imaju razne moguće kardioprotektivne efekte, ali relativni doprinos svakog od njih nije u potpunosti utvrđen.
Mogući mehanizmi delovanja omega 3 masnih kiselina
– Antiaritmijsko
– Antitrombotsko
– Antiaterosklerotsko
– Antizapaljensko
– Poboljšanje funkcije endotela
– Sniženje krvnog pritiska
– Sniženje koncentracije triglicerida
Preporuke za unos omega 3 masnih kiselina
– Osobe bez dokumentovane koronarne bolesti: Jesti različite (poželjno masne) ribe bar dva puta nedeljno. Dodati ulja i hranu bogatu linolenskom kiselinom
– Pacijenti sa dokumenovanom koronarnom bolešću: Uzimati 1 g EPA i DHA dnevno, poželjno iz masne ribe ili odgovarajućih dijeteskih suplemenata uz konsultaciju sa lekarom
– Pacijenti sa hipertrigliceridemijom: 2-4 g of EPA i DHA dnevno, u vidu kapsula pod lekarskim nadzorom
Unos i morski izvori omega 3 masnih kiselina:
– Sadašnji unos omega 3 masnih kiselina poreklom iz mora je mali, 0.1-0.2 g/dan. Panel eksperata specijalista za ishranu preporučuje unos 0.65 g/dan do 1.2 g/dan. Studije sekundarne prevencije posle infarkta srca ukazuju da unos 0.5-1.8 g/day EPA i DHA iz ribe ili dodataka ribljeg ulja može da bude korisno. Masne ribe kao što su skuša, haringa, tuna,lolos, sardine i morska pastrmka su bogati izvori EPA i DHA, i dva do tri obroka nedeljno obezbeđuju otprilike 1 g/dan omega 3 masnih kiselina. Posne ribe kao što su ugotica ili oslić sadrže manje količine, a pržena riba (na primer iz restorana brze hrane ili smrznutih namirnica) sadrži minimalne količine omega 3 masnih kiselina..
Od skora u našim apotekama je OmegaDefend preparat, čiji je proizvođač renomirana farmaceutska kuća. Kapsule sadrže 850 mg pročišćenog i standardiziranog koncentrata ribljeg ulja i sa visokim procentom kardioprotektivnih omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (EPA i DHA) i to 235 mg eikosapentaenske
(EPA) u vidu etil estara i 192 mg dokosaheksaenske (DHA) kiseline u vidu etil estara. Ovo je preparat korišćen u najvažnijim kliničkim studijama na osnovu kojih su donete preporuke za sekundarnu prevenciju posle infarkta srca.

Prof.dr Milutin Mirić, Ordinacija »Mirić«, Beograd
Apoteka br.59

Uporedni spisak OMEGA-3 preparata u apotekama

Bred
Bred:
Related Post